2016-05-07 06:00

2016-05-07 09:33

Efter vecka i flyktingläger

DEGERFORS: "Jag drömmer mardrömmar och har svårt att sova"

Malin Victoria Strid och Hans Strid är hemma efter en vecka i Grekiska Aten och Pireus där de jobbat som volontärer i ett flyktingläger. De jobbade i ett team på sex personer och det handlade bland annat om att dela ut mat och vatten till de flyktingar som hade giltiga papper.

Det blev en omtumlande vecka i Grekland för Malin Victoria Strid och hennes pappa Hans Strid. De hamnade i ett stort tältläger i Pireus där det fanns cirka 3 000 flyktingar.

Tomma hus

– Det här tältlägret höll på att tömmas inför turistsäsongen och när vi kom var det cirka 3 000 personer som bodde där, berättar Malin Victoria. Sedan fanns flera tomma hus utanför tältlägret där flyktingar hade placerats för att få tak över huvudet.

– Vi var ett team på sex personer som såg till att människorna fick hjälp med olika saker och vi handlade exempelvis blöjor och mjölkersättning då det var många småbarn i flyktingboendena, säger Malin Victoria. Men det var svårt att handla då man inte visste hur många som behövde hjälp. Vid vissa flyktingboende var det också långt till affärerna dit vi åkte med lokalbussar. Många av grekerna hjälpte också till i boendena.

Gyllene gryning

Dock fanns det grupper som inte gillade volontärernas arbete. En sådan grupp är Gyllene gryning.

– Människorna i den gruppen hjälpte inte till med något och det ville inte att någon skulle hjälpa till, förklarar Malin Victoria. Sedan fick jag springa från polisen två gånger sedan jag hjälpt folk som inte bodde i de statliga lägren. Polisen gillade inte att man gjorde det.

Förvånad

Malin Victoria är förvånad över två saker från veckan i Grekland. Det var sämre än hon hade föreställt sig innan hon och hennes pappa reste dit.

– Trots att det är officiella flyktingläger så fick människorna inte mat, utan att ha papper, säger Malin Victoria. De som hade papper fick juice och baguette till frukost och senare på dagen fick de en matlåda från militären och 50 centiliter vatten. Men de människor som bor i lägren under de här omständigheterna var ändå trevliga och väldigt tacksamma. Det är ovärdigt att man måste kontrollera papper innan man fick lämna ut mat och vatten. Det kändes inte okey.

Många barn

Det är många barn i flyktinglägren och det var många som klamrade sig fast vid Malin Victoria under den veckan hon var där.

– Det är också det som känns värst nu när man kommit hem igen, säger Malin Victoria och fortsätter:

– När man är där nere fungerar det, men när man kommer hem mår man bara illa. Jag har svårt att sova och har mardrömmar.

Malin Victoria och hennes pappa Hans vill åka ner igen, men det handlar om pengar när de som volontärer får betala allt själva.

– Vi planerar för att åka ner i augusti igen, men det beror på ekonomin, säger Malin Victoria.

Det blev en omtumlande vecka i Grekland för Malin Victoria Strid och hennes pappa Hans Strid. De hamnade i ett stort tältläger i Pireus där det fanns cirka 3 000 flyktingar.

Tomma hus

– Det här tältlägret höll på att tömmas inför turistsäsongen och när vi kom var det cirka 3 000 personer som bodde där, berättar Malin Victoria. Sedan fanns flera tomma hus utanför tältlägret där flyktingar hade placerats för att få tak över huvudet.

– Vi var ett team på sex personer som såg till att människorna fick hjälp med olika saker och vi handlade exempelvis blöjor och mjölkersättning då det var många småbarn i flyktingboendena, säger Malin Victoria. Men det var svårt att handla då man inte visste hur många som behövde hjälp. Vid vissa flyktingboende var det också långt till affärerna dit vi åkte med lokalbussar. Många av grekerna hjälpte också till i boendena.

Gyllene gryning

Dock fanns det grupper som inte gillade volontärernas arbete. En sådan grupp är Gyllene gryning.

– Människorna i den gruppen hjälpte inte till med något och det ville inte att någon skulle hjälpa till, förklarar Malin Victoria. Sedan fick jag springa från polisen två gånger sedan jag hjälpt folk som inte bodde i de statliga lägren. Polisen gillade inte att man gjorde det.

Förvånad

Malin Victoria är förvånad över två saker från veckan i Grekland. Det var sämre än hon hade föreställt sig innan hon och hennes pappa reste dit.

– Trots att det är officiella flyktingläger så fick människorna inte mat, utan att ha papper, säger Malin Victoria. De som hade papper fick juice och baguette till frukost och senare på dagen fick de en matlåda från militären och 50 centiliter vatten. Men de människor som bor i lägren under de här omständigheterna var ändå trevliga och väldigt tacksamma. Det är ovärdigt att man måste kontrollera papper innan man fick lämna ut mat och vatten. Det kändes inte okey.

Många barn

Det är många barn i flyktinglägren och det var många som klamrade sig fast vid Malin Victoria under den veckan hon var där.

– Det är också det som känns värst nu när man kommit hem igen, säger Malin Victoria och fortsätter:

– När man är där nere fungerar det, men när man kommer hem mår man bara illa. Jag har svårt att sova och har mardrömmar.

Malin Victoria och hennes pappa Hans vill åka ner igen, men det handlar om pengar när de som volontärer får betala allt själva.

– Vi planerar för att åka ner i augusti igen, men det beror på ekonomin, säger Malin Victoria.