2016-05-06 06:00

2016-05-06 15:03

Intresset för teknik förde Therese till Saab

KARLSKOGA: "När man kommer helt färsk så kan det vara rätt tufft"

Saab har under de senaste åren arbetet hårt för att öka mångfalden bland medarbetarna. Det märks, tycker Therese Doverholt, som arbetar på Saab Dynamics sedan ett år tillbaka.

Therese Doverholt kommer ursprungligen från Storfors men bor numera i Bjurtjärn. Sedan tidig ålder har hon haft ett intresse för matematik och problemlösning och som 13-åring hade hon sitt första sommarjobb på Rörverket i hemorten.

– Jag fick en inblick i industrin och fortsatte att jobba där flera somrar i rad. Det var spännande med alla stora maskiner och att se hur allt fungerar och vad det blir i slutändan.

Genom sitt arbete inom industrin såg hon hur matematisk problemlösning tillämpades i praktiken och det fick intresset för teknik att växa ytterligare. Efter att hon läst naturvetenskap på gymnasiet sökte hon sig till civilingenjörsutbildningen på Karlstads universitet och valde inriktningen Material och maskin.

Där allt började

Efter examen återvände hon till Rörverket där hon först arbetade som kvalitetsingenjör. Therese gick sedan vidare till att bli lean-koordinator och till sist kvalitetschef.

Förra året las dock fabriken i Storfors ner och lägligt nog fanns ett jobb ledigt på Saab affärsområde Dynamics i Karlskoga. Eftersom hon är uppvuxen i trakten kände hon till Bofors och Saab.

– Jag hade inte tänkt på att jobba på Saab innan. Det kändes lite läskigt, så stort och komplext. Visst kan man önska att det inte behövdes några försvarsmaterial men nu är det tyvärr inte så. Och här i Sverige har vi många fler kontroller och regler än i andra länder så på så vis är vår försvarsindustri bättre.

Annat bemötande

Under åren på Rörverket har Therese vid flera tillfällen känt att hon behandlats annorlunda eftersom hon är en kvinna.

– Jag kom som 24-åring och sa rakt ut vad jag tyckte. Det var inte alltid så populärt bland medelåldersmännen.

Hon förklarar att det också finns en viss jargong inom industrin som många yngre kvinnor kanske inte är vana vid.

– När man kommer helt färsk så kan det vara rätt tufft. Man tar kritik väldigt personligt. Det är nog något man får lära sig, att ta kritiken och vända den till något utvecklande och positivt i stället.

Tänker på personalen

Väl på Saab blev upplevelsen en annan. Dels var de avancerade produkterna och teknologin en stor förändring, dels var en stor del av medarbetarna högutbildade kvinnor.

– Här spelar det ingen roll om man är kvinna eller man. Men det är också ett stort företag med en helt annan typ av personalpolitik. Man har förstått vikten av att vårda sina anställda, att man inte stressar.

Therese anser att just ett tidigt intresse är viktigt för att få in fler kvinnor i branschen. Som barn kan det vara svårt att veta vilka yrken som finns och vad de olika titlarna faktiskt innebär.

– På min skola gjorde vi under en termin ett studiebesök på något företag varje fredag. Vi var där i några timmar, ibland gick vi bredvid och ibland fick vi hjälpa till med något. Det är jätteviktigt att man får en inblick i vilka möjligheter som finns.

Therese Doverholt kommer ursprungligen från Storfors men bor numera i Bjurtjärn. Sedan tidig ålder har hon haft ett intresse för matematik och problemlösning och som 13-åring hade hon sitt första sommarjobb på Rörverket i hemorten.

– Jag fick en inblick i industrin och fortsatte att jobba där flera somrar i rad. Det var spännande med alla stora maskiner och att se hur allt fungerar och vad det blir i slutändan.

Genom sitt arbete inom industrin såg hon hur matematisk problemlösning tillämpades i praktiken och det fick intresset för teknik att växa ytterligare. Efter att hon läst naturvetenskap på gymnasiet sökte hon sig till civilingenjörsutbildningen på Karlstads universitet och valde inriktningen Material och maskin.

Där allt började

Efter examen återvände hon till Rörverket där hon först arbetade som kvalitetsingenjör. Therese gick sedan vidare till att bli lean-koordinator och till sist kvalitetschef.

Förra året las dock fabriken i Storfors ner och lägligt nog fanns ett jobb ledigt på Saab affärsområde Dynamics i Karlskoga. Eftersom hon är uppvuxen i trakten kände hon till Bofors och Saab.

– Jag hade inte tänkt på att jobba på Saab innan. Det kändes lite läskigt, så stort och komplext. Visst kan man önska att det inte behövdes några försvarsmaterial men nu är det tyvärr inte så. Och här i Sverige har vi många fler kontroller och regler än i andra länder så på så vis är vår försvarsindustri bättre.

Annat bemötande

Under åren på Rörverket har Therese vid flera tillfällen känt att hon behandlats annorlunda eftersom hon är en kvinna.

– Jag kom som 24-åring och sa rakt ut vad jag tyckte. Det var inte alltid så populärt bland medelåldersmännen.

Hon förklarar att det också finns en viss jargong inom industrin som många yngre kvinnor kanske inte är vana vid.

– När man kommer helt färsk så kan det vara rätt tufft. Man tar kritik väldigt personligt. Det är nog något man får lära sig, att ta kritiken och vända den till något utvecklande och positivt i stället.

Tänker på personalen

Väl på Saab blev upplevelsen en annan. Dels var de avancerade produkterna och teknologin en stor förändring, dels var en stor del av medarbetarna högutbildade kvinnor.

– Här spelar det ingen roll om man är kvinna eller man. Men det är också ett stort företag med en helt annan typ av personalpolitik. Man har förstått vikten av att vårda sina anställda, att man inte stressar.

Therese anser att just ett tidigt intresse är viktigt för att få in fler kvinnor i branschen. Som barn kan det vara svårt att veta vilka yrken som finns och vad de olika titlarna faktiskt innebär.

– På min skola gjorde vi under en termin ett studiebesök på något företag varje fredag. Vi var där i några timmar, ibland gick vi bredvid och ibland fick vi hjälpa till med något. Det är jätteviktigt att man får en inblick i vilka möjligheter som finns.