2016-04-29 15:45

2016-04-29 15:45

Nej till nya servicehus

KARLSKOGA: Vill inte agera hyresvärd

Majoriteten i kommunstyrelsen säger nej till en motion från SPI om att återinföra servicehusen för de äldre. Socialnämnden ska inte agera hyresvärd, menar man.

Förslaget kommer i en motion från Leif Fredriksson (SPI) som vill ha tillbaka de kommunala servicehusen med behovsprövning. Den boendeformen är i dag är helt avvecklad i Karlskoga.

Fredriksson framhåller att många äldre i dag sitter isolerade och har behov av att flytta till seniorboenden, samtidigt som lägenheterna där fördelas efter Karlskogahems kösystem.

Majoriteten i kommunstyrelsen tar samma ställning som socialnämnden som pekar på att dess kärnverksamhet är att bedriva vård och omsorg. Inte att vara en del i bostadsförmedlingen, agera hyresvärd och finansiera tomhyror.

Förslaget får däremot viss uppbackning från Allianspartierna som vill att motionen skickas tillbaka till socialnämnden för att utreda behovet av olika boendeformer för äldre i Karlskoga. De vill också se förslag på hur man kan utforma förtursplatser till de seniorbostäder som finns nu.

Förslaget kommer i en motion från Leif Fredriksson (SPI) som vill ha tillbaka de kommunala servicehusen med behovsprövning. Den boendeformen är i dag är helt avvecklad i Karlskoga.

Fredriksson framhåller att många äldre i dag sitter isolerade och har behov av att flytta till seniorboenden, samtidigt som lägenheterna där fördelas efter Karlskogahems kösystem.

Majoriteten i kommunstyrelsen tar samma ställning som socialnämnden som pekar på att dess kärnverksamhet är att bedriva vård och omsorg. Inte att vara en del i bostadsförmedlingen, agera hyresvärd och finansiera tomhyror.

Förslaget får däremot viss uppbackning från Allianspartierna som vill att motionen skickas tillbaka till socialnämnden för att utreda behovet av olika boendeformer för äldre i Karlskoga. De vill också se förslag på hur man kan utforma förtursplatser till de seniorbostäder som finns nu.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.