2016-04-29 16:12

2016-04-29 16:12

Hemvärnet – en del av Försvarsmakten

VILLINGSBERG: Hemvärnet hade stor övning på Villingsberg

Tiden då hemvärnet var ett gäng äldre gubbar är sedan länge borta och fram träder en slimmad organisation som ska fungera i skarpt läge. När Svenska försvaret skar ner så har hemvärnet fått ta ett större ansvar och nyligen har de haft en stor övning ute i Villingsberg.

Bengt Fransson, överstelöjtnant och chef över Örebro - Värmlandsgruppen och Peter Stålhandske, kapten och kompanichef i hemvärnet är nöjda med övning.

När alla åkt hem gör de sin sista dag med att slutföra övningen.

– Vi har haft en Kaderövning. Det menas att vi haft stridsövningar med plutonchefer. De har fått en skarp uppgift som de löst.

Specialövningar

Manskapet i plutonerna har haft sina specialövningar.

– Hundförarna har tränat med sina övningar. Sjukvårdspersonalen har tränat med att ta hand om skadade personer och så vidare. Hundförarna har bland annat tränat att jobba i tårgas. Av någon anledning klarar hundar av tårgas.

När försvaret tog bort fältförbanden så har hemvärnet tagit över stora delar av deras uppgift.

– I dag har vi det mesta ett förband hade förr. Vi tillhanda har den nyaste utrustningen och vi tränar med skarp ammunition och vi kräver att hemvärnspersonal ska utföra kontinuerliga skjutprov, berättar Bengt Fransson.

Grundlig kontroll

För att komma med i hemvärnet så får alla genomgå en grundlig kontroll. Den första de får träffa är Peter Stålhandske.

– Jag gör en första intervju med de sökande. Därefter gör försvarets underrättelsetjänst en kontroll och de har tillgång till alla register. Sist kontaktar vi kommunen där personen bor och då socialtjänsten och frågar om de tycker personen är lämpad. Så vi har en bra koll på vilka som kommer in.

Ett problem är att få med kvinnor i hemvärnet.

– I dag har vi 13 procent kvinnor i Örebro - Värmlandsgruppen och den siffran är ändå hög om vi jämför med andra hemvärnsgrupper. Men det går sakta men säker framåt. Fler och fler kvinnor söker sig till oss och de ser att tjejer även kan vara både soldat och befäl.

Bengt Fransson håller militära utbildningar för personer som vill gå med i hemvärnet och utbildningen börjar i augusti.

– Det är precis som en vanlig militär utbildning man får i det militära. Utbildningen är på tre månader. Har man en specialutbildning som hundförare eller sjuksköterska så får man en tre veckors militär utbildning.

De båda vill att fler söker sig till hemvärnet.

– Det är lite som ett sätt att leva. Förutom den militära delen så hjälper vi samhället när något händer. Vi har till exempel nu i april hjälpt till med att hitta de försvunna personerna i Degerfors. Det blir en del sådana utryckningar, säger Peter Stålhandske.

Bengt Fransson, överstelöjtnant och chef över Örebro - Värmlandsgruppen och Peter Stålhandske, kapten och kompanichef i hemvärnet är nöjda med övning.

När alla åkt hem gör de sin sista dag med att slutföra övningen.

– Vi har haft en Kaderövning. Det menas att vi haft stridsövningar med plutonchefer. De har fått en skarp uppgift som de löst.

Specialövningar

Manskapet i plutonerna har haft sina specialövningar.

– Hundförarna har tränat med sina övningar. Sjukvårdspersonalen har tränat med att ta hand om skadade personer och så vidare. Hundförarna har bland annat tränat att jobba i tårgas. Av någon anledning klarar hundar av tårgas.

När försvaret tog bort fältförbanden så har hemvärnet tagit över stora delar av deras uppgift.

– I dag har vi det mesta ett förband hade förr. Vi tillhanda har den nyaste utrustningen och vi tränar med skarp ammunition och vi kräver att hemvärnspersonal ska utföra kontinuerliga skjutprov, berättar Bengt Fransson.

Grundlig kontroll

För att komma med i hemvärnet så får alla genomgå en grundlig kontroll. Den första de får träffa är Peter Stålhandske.

– Jag gör en första intervju med de sökande. Därefter gör försvarets underrättelsetjänst en kontroll och de har tillgång till alla register. Sist kontaktar vi kommunen där personen bor och då socialtjänsten och frågar om de tycker personen är lämpad. Så vi har en bra koll på vilka som kommer in.

Ett problem är att få med kvinnor i hemvärnet.

– I dag har vi 13 procent kvinnor i Örebro - Värmlandsgruppen och den siffran är ändå hög om vi jämför med andra hemvärnsgrupper. Men det går sakta men säker framåt. Fler och fler kvinnor söker sig till oss och de ser att tjejer även kan vara både soldat och befäl.

Bengt Fransson håller militära utbildningar för personer som vill gå med i hemvärnet och utbildningen börjar i augusti.

– Det är precis som en vanlig militär utbildning man får i det militära. Utbildningen är på tre månader. Har man en specialutbildning som hundförare eller sjuksköterska så får man en tre veckors militär utbildning.

De båda vill att fler söker sig till hemvärnet.

– Det är lite som ett sätt att leva. Förutom den militära delen så hjälper vi samhället när något händer. Vi har till exempel nu i april hjälpt till med att hitta de försvunna personerna i Degerfors. Det blir en del sådana utryckningar, säger Peter Stålhandske.

  • Anders Persson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.