2016-04-26 11:21

2016-04-26 11:21

Pär Öjebo död

KARLSKOGA: Musiklivet har blivit fattigare

Pär Öjebo avled i fredags i en ålder av 76 år. En stor musiker och kompositör har lagt ned stråken och musiklivet, inte bara i Karlskoga, har blivit fattigare.

Pär Öjebo föddes 4 mars 1940 i Norsjö, Västerbotten, och var fem år när familjen 1945 flyttade till Karlskoga där han växte upp. Pappa hette Birger Öjebo och Pär har beskrivit pappa som eldsjäl och musikant.

Pär Öjebo gjorde sig ett namn som framstående cellist, ett instrument han kom i kontakt med som sexåring. Han flyttade 1960 till Arvika för att börja på Folkliga musikhögskolan Ingesund och fortsatte sin utbildning på den musikskola i Edsbergs slott som Sveriges Radio startade i slutet av 1950-talet. Där hade han bland andra Erling Bløndal Bengtsson och Jørgen Jersild som lärare. Pär Öjebo har också studerat för celloläraren Gustaf Gröndahl på Musikhögskolan i Stockholm och för William Pleeth i London. Det är samme Pleeth som undervisat Jacqueline Du Pré och den kontakten fick Pär Öjebo genom Frans Helmerson.

Pär Öjebo spelade några år under 1960-talet med Sveriges Radios symfoniorkester. Han börjar 1972 som lärare på Musikskolan i Karlskoga och behåller det jobbet till 1990 då han flyttade till Varberg för att jobba som cellolärare samtidigt som han ledde Varbergs Symfoniorkester. Han och Gunilla återvände 2009 till Karlskoga.

Pär Öjebo har komponerat sedan tidig ålder, bland annat Folktonsrapsodi för en symfonisk blåsorkester, och skrivit över 100 sånger till texter av olika författare. Ett av de senaste verken var Så jag målar, ett stycke för blandad kör och stråkorkester som uruppfördes i Musikpalatset 10 oktober 2010.

Pär Öjebo föddes 4 mars 1940 i Norsjö, Västerbotten, och var fem år när familjen 1945 flyttade till Karlskoga där han växte upp. Pappa hette Birger Öjebo och Pär har beskrivit pappa som eldsjäl och musikant.

Pär Öjebo gjorde sig ett namn som framstående cellist, ett instrument han kom i kontakt med som sexåring. Han flyttade 1960 till Arvika för att börja på Folkliga musikhögskolan Ingesund och fortsatte sin utbildning på den musikskola i Edsbergs slott som Sveriges Radio startade i slutet av 1950-talet. Där hade han bland andra Erling Bløndal Bengtsson och Jørgen Jersild som lärare. Pär Öjebo har också studerat för celloläraren Gustaf Gröndahl på Musikhögskolan i Stockholm och för William Pleeth i London. Det är samme Pleeth som undervisat Jacqueline Du Pré och den kontakten fick Pär Öjebo genom Frans Helmerson.

Pär Öjebo spelade några år under 1960-talet med Sveriges Radios symfoniorkester. Han börjar 1972 som lärare på Musikskolan i Karlskoga och behåller det jobbet till 1990 då han flyttade till Varberg för att jobba som cellolärare samtidigt som han ledde Varbergs Symfoniorkester. Han och Gunilla återvände 2009 till Karlskoga.

Pär Öjebo har komponerat sedan tidig ålder, bland annat Folktonsrapsodi för en symfonisk blåsorkester, och skrivit över 100 sånger till texter av olika författare. Ett av de senaste verken var Så jag målar, ett stycke för blandad kör och stråkorkester som uruppfördes i Musikpalatset 10 oktober 2010.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.