2016-04-24 15:15

2016-04-24 15:15

Shakespeare och hans tid i centrum

KARLSKOGA: Teater Nolby arrangerade seminarium i Karlskoga konsthall

William Shakespeare skrev 37 pjäser och flertalet av dem finns alltid på repertoaren hos teatrar världen över. Denne hyllade dramatiker dog 23 april 1616 och på dagen 400 år senare högtidlighåller Teater Nolby minnet av Shakespeare.

Seminariet i Karlskoga konsthall var inte välbesökt men de som kom fick valuta för pengarna. De två gitarristerna Frans Einarsson och Gunnar Hjorth inledde med stämningsskapande musik från Shakespeares dagar och därefter läste Olle Söderberg, han och frun Lena är konstnärliga ledare för Teater Nolby, en text som handlade om hur en människa från 2000-talet skulle uppleva ett besök på The Globe, Shakespeares teater, i London 1602. Besökaren fick ta sig igenom rätt skumma kvarter för att komma till teatern, betala en silverpenning för att komma in och genast notera den kraftiga stanken. Trots att The Globe saknade tak över ståplatspubliken. Ficktjuvar, horor, företagare och adelsmän fanns i publiken, i olika sektioner.

Lena Söderberg redogjorde i korthet för Shakespeares biografi. Hon berättade att han föddes 1564, sannolikt den 23 april men det är inte säkerställt. Shakespeare utbildades i retorik och latin och skrev som sagt 37 pjäser, komedier, tragedier och krönikespel, samt 154 sonetter.

– Han dog 23 april 1616 bara 52 år gammal och ingen vet varför, avrundar Lena Söderberg.

Frans Einarsson och Gunnar Hjorth återkommer med musik av Francis Pilkington, Thomas Robinson och John Dowland, alla någorlunda samtida med Shakespeare. David Levi stod för sången i Dowlands mest kända stycke Come Again och Levi följde upp med två monologer - Jacques ”Världen är en scen” ur Som ni vill ha det och ”Att vara eller inte vara” ur Hamlet - och efter att ha gått igenom rad för rad och förklarat innebörden visade han hur monologerna kan framföras. Att vara-monologen på den engelska dialekt som användes på Shakespeares tid.

Seminariet i Karlskoga konsthall var inte välbesökt men de som kom fick valuta för pengarna. De två gitarristerna Frans Einarsson och Gunnar Hjorth inledde med stämningsskapande musik från Shakespeares dagar och därefter läste Olle Söderberg, han och frun Lena är konstnärliga ledare för Teater Nolby, en text som handlade om hur en människa från 2000-talet skulle uppleva ett besök på The Globe, Shakespeares teater, i London 1602. Besökaren fick ta sig igenom rätt skumma kvarter för att komma till teatern, betala en silverpenning för att komma in och genast notera den kraftiga stanken. Trots att The Globe saknade tak över ståplatspubliken. Ficktjuvar, horor, företagare och adelsmän fanns i publiken, i olika sektioner.

Lena Söderberg redogjorde i korthet för Shakespeares biografi. Hon berättade att han föddes 1564, sannolikt den 23 april men det är inte säkerställt. Shakespeare utbildades i retorik och latin och skrev som sagt 37 pjäser, komedier, tragedier och krönikespel, samt 154 sonetter.

– Han dog 23 april 1616 bara 52 år gammal och ingen vet varför, avrundar Lena Söderberg.

Frans Einarsson och Gunnar Hjorth återkommer med musik av Francis Pilkington, Thomas Robinson och John Dowland, alla någorlunda samtida med Shakespeare. David Levi stod för sången i Dowlands mest kända stycke Come Again och Levi följde upp med två monologer - Jacques ”Världen är en scen” ur Som ni vill ha det och ”Att vara eller inte vara” ur Hamlet - och efter att ha gått igenom rad för rad och förklarat innebörden visade han hur monologerna kan framföras. Att vara-monologen på den engelska dialekt som användes på Shakespeares tid.