2016-04-24 17:50

2016-04-24 17:50

En extrem poetfabrik

KARLSKOGA: Poesin ska blomstra i staden där kanonerna blommade

Världsbokdagen innebar även starten på ett ettårigt poesiprojekt i Karlskoga. Estradpoeten Michael Horvath ledde en workshop i biblioteket och sedan fick de sex deltagarna läsa sina dikter inför den publik som kommit för att lyssna.

– Jag har jobbat från scratch med att förvandla människor till poeter, säger Michael Horvath när han förklarar hur han gick till väga för att på tre timmar åstadkomma denna metamorfos.

– Tre timmar, det är en extrem poetfabrik, konstaterar han och avslöjar att av de tre timmarna behövde han två timmar och 50 minuter för att bryta ned deltagarnas föreställning om vad poesi är och inte är.

– Då blir det ganska kort tid kvar, så de dikter som snart ska läsas skrevs på tio minuter, säger Michael Horvath och låter Kerstin Andersson börja.

Jenny Alkelöv och Mona Bast var nästa representanter för den extrema poetfabriken. Det bjöds även musik från Poesikvartetten, bestående av Peter Carell, fiol, Elin Ahlström, sång, Daniel Boman, gitarr, och Mikael Björk, kontrabas, bland annat en mycket vacker och stämningsfull version av Fred Åkerströms Jag ger dig min morgon. Nästa programpunkt var den syriske poeten Tammam Hunaidy som läste några dikter på arabiska, översatta till svenska och upplästa av Petra Jansson.

Astrid Lindén och Petra Jansson från biblioteket och Massood Mafan från ABF hade tillsammans arbetat fram poesidagens program. Massod Mafan berättade att Tammam Hunaidy under sina tre år i Sverige, han bor i Motala, fått två böcker utgivna. Inte i Sverige utan på ett syriskt förlag i Italien.

Världsbokdagen - egentligen Världsbok- och upphovsrättsdagen - instiftades 1995 av Unesco och syftet är att uppmärksamma yttrandefrihet, tryckfrihet och skydd av immateriella rättigheter samt att hylla författare och sprida glädje kring böcker och läsning. Dagen är inte vald på måfå, den 23 april är också minnesdag för Shakespeare och Cervantes.

– Jag har jobbat från scratch med att förvandla människor till poeter, säger Michael Horvath när han förklarar hur han gick till väga för att på tre timmar åstadkomma denna metamorfos.

– Tre timmar, det är en extrem poetfabrik, konstaterar han och avslöjar att av de tre timmarna behövde han två timmar och 50 minuter för att bryta ned deltagarnas föreställning om vad poesi är och inte är.

– Då blir det ganska kort tid kvar, så de dikter som snart ska läsas skrevs på tio minuter, säger Michael Horvath och låter Kerstin Andersson börja.

Jenny Alkelöv och Mona Bast var nästa representanter för den extrema poetfabriken. Det bjöds även musik från Poesikvartetten, bestående av Peter Carell, fiol, Elin Ahlström, sång, Daniel Boman, gitarr, och Mikael Björk, kontrabas, bland annat en mycket vacker och stämningsfull version av Fred Åkerströms Jag ger dig min morgon. Nästa programpunkt var den syriske poeten Tammam Hunaidy som läste några dikter på arabiska, översatta till svenska och upplästa av Petra Jansson.

Astrid Lindén och Petra Jansson från biblioteket och Massood Mafan från ABF hade tillsammans arbetat fram poesidagens program. Massod Mafan berättade att Tammam Hunaidy under sina tre år i Sverige, han bor i Motala, fått två böcker utgivna. Inte i Sverige utan på ett syriskt förlag i Italien.

Världsbokdagen - egentligen Världsbok- och upphovsrättsdagen - instiftades 1995 av Unesco och syftet är att uppmärksamma yttrandefrihet, tryckfrihet och skydd av immateriella rättigheter samt att hylla författare och sprida glädje kring böcker och läsning. Dagen är inte vald på måfå, den 23 april är också minnesdag för Shakespeare och Cervantes.