2016-04-23 06:00

2016-04-23 06:00

Baltic Drawing nästa

KONST: Dan Lekberg är representerad på biennal i Imatra med konstnärer från åtta länder

Dan Lekberg är representerad med tre svartvita bilder på utställningen Baltic Drawing som visas i Imatra konstmuseum. Konstnärer från åtta länder medverkar och utställningen öppnar 5 maj och pågår till 30 juni.

– Imatra ligger i Karelen, en mil från ryska gränsen så det är inte bestämt än om vi ska åka. Men visst är det lockande, inte minst för att jag aldrig varit i den delen av världen, säger Dan Lekberg.

Han är en av sju svenska konstnärer som medverkar på biennalen i Imatra, övriga är Eva Bergenwall, Nils Bertil Malmberg, Ingela Svensson, Åke Nystedt, Lars Göran Yeudakimchikov-Malmquist och Galina Yeudakimchykava, som är född i Vityssland men som bor i Sverige sedan 1998.

Det kan också nämnas att Åke Nystedt är den mycket kände satirtecknaren Aake som publicerats i 20-talet tidningar och magasin runt om i världen, en av dem var Svenska Mad.

– Jag sökte inte utan blev uppringd av Kenneth Åström, som tidigare var chef för Eskilstuna konstmuseum. Han undrade om jag ville vara med och det ville jag, tillägger Dan Lekberg.

Biennalen i Imatra tillkom för att hylla Jalo Sihtola, industrialist och storsamlare av konst, och museet där utställningen visas invigdes 1951. Förutom de sju konstnärerna från Sverige deltar tre från Finland, fem från Ryssland, sex från Estland, tre från Lettland, fyra från Litauen, fem från Polen och två från Tyskland.

Det är inte första gången Dan Lekberg ställer ut utomlands. Hösten 1989 var han och Lars Lerin inbjudna att ställa ut på Svenska institutet i Paris - Centre Culturel Suédois - och han har även ställt ut i Torshavn på Färöarna, den gången 1994 tillsammans med Kelvin Sommer. Då visade han bland annat tio, tolv illustrationer till Tomas Tranströmers dikt Gläntan

Ett antal konstnärer från Danmark, Norge och Sverige som hade det gemensamt att de tecknat djur på Zoo i Köpenhamn bjöds 2001 in att ställa ut i Johannes Larsen Museet i Kerteminde. Utställningen flyttade året därpå till Lyngby, som ligger norr om Köpenhamn.

– Jag tror att jag var ende svensk den gången, säger han.

Dan Lekberg berättar att han alltid haft tecknandet som bas, men han har också återupptagit måleriet och även gjort nedslag i grafikverkstaden. Det ska nämligen bli en utställning i biblioteket i oktober med bilder av grafikverkstadens medlemmar.

– Imatra ligger i Karelen, en mil från ryska gränsen så det är inte bestämt än om vi ska åka. Men visst är det lockande, inte minst för att jag aldrig varit i den delen av världen, säger Dan Lekberg.

Han är en av sju svenska konstnärer som medverkar på biennalen i Imatra, övriga är Eva Bergenwall, Nils Bertil Malmberg, Ingela Svensson, Åke Nystedt, Lars Göran Yeudakimchikov-Malmquist och Galina Yeudakimchykava, som är född i Vityssland men som bor i Sverige sedan 1998.

Det kan också nämnas att Åke Nystedt är den mycket kände satirtecknaren Aake som publicerats i 20-talet tidningar och magasin runt om i världen, en av dem var Svenska Mad.

– Jag sökte inte utan blev uppringd av Kenneth Åström, som tidigare var chef för Eskilstuna konstmuseum. Han undrade om jag ville vara med och det ville jag, tillägger Dan Lekberg.

Biennalen i Imatra tillkom för att hylla Jalo Sihtola, industrialist och storsamlare av konst, och museet där utställningen visas invigdes 1951. Förutom de sju konstnärerna från Sverige deltar tre från Finland, fem från Ryssland, sex från Estland, tre från Lettland, fyra från Litauen, fem från Polen och två från Tyskland.

Det är inte första gången Dan Lekberg ställer ut utomlands. Hösten 1989 var han och Lars Lerin inbjudna att ställa ut på Svenska institutet i Paris - Centre Culturel Suédois - och han har även ställt ut i Torshavn på Färöarna, den gången 1994 tillsammans med Kelvin Sommer. Då visade han bland annat tio, tolv illustrationer till Tomas Tranströmers dikt Gläntan

Ett antal konstnärer från Danmark, Norge och Sverige som hade det gemensamt att de tecknat djur på Zoo i Köpenhamn bjöds 2001 in att ställa ut i Johannes Larsen Museet i Kerteminde. Utställningen flyttade året därpå till Lyngby, som ligger norr om Köpenhamn.

– Jag tror att jag var ende svensk den gången, säger han.

Dan Lekberg berättar att han alltid haft tecknandet som bas, men han har också återupptagit måleriet och även gjort nedslag i grafikverkstaden. Det ska nämligen bli en utställning i biblioteket i oktober med bilder av grafikverkstadens medlemmar.