2016-04-22 14:41

2016-04-22 14:41

Ett flytande sjukhus

DEGERFORS: Sverigeansvarig berättar om Mercy Ships

Sex operationssalar, 80 vårdplatser, 450 besättningsmän och runt 200 dagarbetare. På söndag kan man få veta mer om världens största civila sjukhusfartyg och om organisationen bakom , Mercy Ships.

Anneli Persson, ansvarig i Sverige för organisationen Mercy Ships, med kristna värderingar, gästar på söndag Pingstkyrkan som tillsammans med Mulles loppis arrangerar en föreläsning med henne. Anledningen är att de donerat pengar till Mercy Ships.

Anneli Persson är operations- och ögonsköterska och har själv jobbat på det enorma sjukvårdsskeppet fyra-fem månader varje år sedan 2008. Men de senaste två åren har hon i stället jobbat som Sverigeansvarig för organisationen, som hjälp 2,5 miljoner människor sedan starten 1978. Det startades av Don och Deyon Stephens.

– Huvudkontoret finns i USA, men vi är också väldigt stora i England och Holland. Vi har kontor i 16 länder och besättningen kommer från 40 nationer, berättar Anneli Persson.

Donationer

Allt bygger på donationer, gåvor och volontärarbete. Volontärerna betalar till en början 700 dollar i månaden för att jobba ombord och får då mat och uppehälle. Om de varit där i mer än två år kostar det hälften så mycket och för familjer är det också annat pris.

– Genom att finansiera det såhär kan vi göra desto mer sjukvård, säger Persson.

På skeppet finns inte bara sjukvårdspersonal, även tandläkarteam, maskinmän, teknisk personal, kökspersonal, lärare till personalens barn som får undervisning ombord och så vidare. Man tar emot dagarbetare och lär upp och därmed finns kunskaperna kvar då de lämnar platsen.

Det senaste året har de varit i Madagaskar där stort fokus varit kvinnor som lider av inkontinens och fistlar i underlivet.

– Det insjuknar ungefär 4 000 kvinnor i det varje år, bland annat då de fått barn som väldigt unga och sen också är omskurna. De kvinnorna är helt utfrusna, för de kan inte hålla tätt och de luktar illa. Livsförvandlande operationer är en slogan vi kör och det är realitet. Jag har sett många patienter komma brustna och ledsna, men den dagen de ska åka hem skiner de som en sol. Det är fantastiskt att se deras glädje, säger Persson.

I Benin, Västafrika, dit man åker i höst blir inriktningen mer på ögonsjukdomar, bland annat starroperationer. Om allt det här kan man höra i Pingstkyrkan på söndag eftermiddag.

Anneli Persson, ansvarig i Sverige för organisationen Mercy Ships, med kristna värderingar, gästar på söndag Pingstkyrkan som tillsammans med Mulles loppis arrangerar en föreläsning med henne. Anledningen är att de donerat pengar till Mercy Ships.

Anneli Persson är operations- och ögonsköterska och har själv jobbat på det enorma sjukvårdsskeppet fyra-fem månader varje år sedan 2008. Men de senaste två åren har hon i stället jobbat som Sverigeansvarig för organisationen, som hjälp 2,5 miljoner människor sedan starten 1978. Det startades av Don och Deyon Stephens.

– Huvudkontoret finns i USA, men vi är också väldigt stora i England och Holland. Vi har kontor i 16 länder och besättningen kommer från 40 nationer, berättar Anneli Persson.

Donationer

Allt bygger på donationer, gåvor och volontärarbete. Volontärerna betalar till en början 700 dollar i månaden för att jobba ombord och får då mat och uppehälle. Om de varit där i mer än två år kostar det hälften så mycket och för familjer är det också annat pris.

– Genom att finansiera det såhär kan vi göra desto mer sjukvård, säger Persson.

På skeppet finns inte bara sjukvårdspersonal, även tandläkarteam, maskinmän, teknisk personal, kökspersonal, lärare till personalens barn som får undervisning ombord och så vidare. Man tar emot dagarbetare och lär upp och därmed finns kunskaperna kvar då de lämnar platsen.

Det senaste året har de varit i Madagaskar där stort fokus varit kvinnor som lider av inkontinens och fistlar i underlivet.

– Det insjuknar ungefär 4 000 kvinnor i det varje år, bland annat då de fått barn som väldigt unga och sen också är omskurna. De kvinnorna är helt utfrusna, för de kan inte hålla tätt och de luktar illa. Livsförvandlande operationer är en slogan vi kör och det är realitet. Jag har sett många patienter komma brustna och ledsna, men den dagen de ska åka hem skiner de som en sol. Det är fantastiskt att se deras glädje, säger Persson.

I Benin, Västafrika, dit man åker i höst blir inriktningen mer på ögonsjukdomar, bland annat starroperationer. Om allt det här kan man höra i Pingstkyrkan på söndag eftermiddag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.