2016-04-21 13:33

2016-04-21 13:41

Rådjur fick plågsam död

KARLSKOGA: Snarades med avancerad utrustning

Karlskoga kommuns viltvårdare Jan Lund är upprörd sedan han fick ett tips från en hundägare och fann ett dött rådjur i en snara i närheten av Björkborn.
– Det här är rent ut sagt för jävligt och det fanns flera snaror uppsatta i närheten av varandra, säger Jan Lund.

En hundägare på promenad i Björkbornsområdet upptäckte att rådjur fastnat i en snara och hade dött i kampen om att komma loss.

Plågsam död

– Det handlar om avancerade snaror av plastbeklädd vire och det var riktigt förankrade och snaran löpte lätt, säger Jan Lund. Rådjuret har fått en plågsam död när det försökt att komma loss och har snott sig runt bland träden.

Har kunskapen

Jan Lund tror inte att det är ungar som har satt upp snarorna.

– Det verkar vara gjort av någon eller några som vet och har kunskapen om hur man gör sådant här, säger Jan Lund och kokar av ilska. Jag vet inte om det här finns på flera platser och jag ska gå igenom ett område i anslutning till det här under dagen.

När Jan Lund tipsades åkte han ut tillsammans med sin dotter. När de hade hittat rådjuret lämnade han dottern kvar på platsen för att hämta sin bil.

– När jag kom tillbaka berättade dottern att en karl hade kommit och undrat vad hon gjorde där, berättar Jan Lund. Hon svarade att hon letade efter en klocka som hon tappat och karl sa att hon skulle gå därifrån. Tyvärr fick jag inte tag i mannen, men det är ju en gångväg i närheten av fyndplatsen, så det går säkert mycket folk här.

– Jag hoppas att folk som rör sig i området tittar sig omkring och ringer och berättar om de ser något misstänkt, säger Jan Lund. Det är bättre de ringer en gång för mycket än för lite.

Hur länge tror du det här rådjuret har varit dött?

– Det hade varit dött någon dag när jag fick tipset, säger Jan Lund.

Polisutredning

På torsdagsmorgonen larmades polisen till fyndplatsen och plockade med sig de snaror som fanns på platsen.

– Det här handlar om jaktbrott och det är troligt att det också kommer att rubriceras som djurplågeri, säger utredare Marianne Alexandersson hos Karlskogapolisen. Jag har inte varit med om något liknande under mina år inom polisen och det är fullständigt oacceptabelt.

En hundägare på promenad i Björkbornsområdet upptäckte att rådjur fastnat i en snara och hade dött i kampen om att komma loss.

Plågsam död

– Det handlar om avancerade snaror av plastbeklädd vire och det var riktigt förankrade och snaran löpte lätt, säger Jan Lund. Rådjuret har fått en plågsam död när det försökt att komma loss och har snott sig runt bland träden.

Har kunskapen

Jan Lund tror inte att det är ungar som har satt upp snarorna.

– Det verkar vara gjort av någon eller några som vet och har kunskapen om hur man gör sådant här, säger Jan Lund och kokar av ilska. Jag vet inte om det här finns på flera platser och jag ska gå igenom ett område i anslutning till det här under dagen.

När Jan Lund tipsades åkte han ut tillsammans med sin dotter. När de hade hittat rådjuret lämnade han dottern kvar på platsen för att hämta sin bil.

– När jag kom tillbaka berättade dottern att en karl hade kommit och undrat vad hon gjorde där, berättar Jan Lund. Hon svarade att hon letade efter en klocka som hon tappat och karl sa att hon skulle gå därifrån. Tyvärr fick jag inte tag i mannen, men det är ju en gångväg i närheten av fyndplatsen, så det går säkert mycket folk här.

– Jag hoppas att folk som rör sig i området tittar sig omkring och ringer och berättar om de ser något misstänkt, säger Jan Lund. Det är bättre de ringer en gång för mycket än för lite.

Hur länge tror du det här rådjuret har varit dött?

– Det hade varit dött någon dag när jag fick tipset, säger Jan Lund.

Polisutredning

På torsdagsmorgonen larmades polisen till fyndplatsen och plockade med sig de snaror som fanns på platsen.

– Det här handlar om jaktbrott och det är troligt att det också kommer att rubriceras som djurplågeri, säger utredare Marianne Alexandersson hos Karlskogapolisen. Jag har inte varit med om något liknande under mina år inom polisen och det är fullständigt oacceptabelt.