2016-04-21 16:18

2016-04-21 16:18

Förbud förenat med vitesföreläggande

DEGERFORS: För gammal avloppsanläggning med bristande rening

55 000 kronor får en fastighetsägare betala om han inte åtgärdar avloppssystemet före den 1 oktober.

Det var vid inventering av enskilda avloppsanläggningar, i juni 2014, som den bristande reningen av avloppsvattnet från en fastighet i södra delen av Degerfors kommun konstaterades.

Därför meddelade bygg- och miljönämnden förbud mot att släppa ut spillvatten från WC och bad-, disk- och tvätt till anläggningen från och med 1 oktober förra året.

Gammal anläggning

Vid inspektionen konstaterades att avloppet från WC samt bad-, disk- och tvättvatten leds till en äldre tvåkammarbrunn och vidare till ännu en brunn. Enligt uppgifter som gavs vid inspektionen finns troligtvis efterföljande rening i form av så kallad stenkista i en åker. Men inspektionen påvisade att anläggningen saknar tillräcklig slamavskiljning och efterföljande rening.

Trots att förbudsdatum passerats har inga åtgärder vidtagits av fastighetsägaren, inte heller efter att man skickat ut påminnelse om förbudet. Därför har nu nämnden beslutat om vitesföreläggande som innebär att om anläggningen används efter den 1 oktober i år så får fastighetsägaren betala 55 000 kronor i vite.

Telefonkontakt

Nämnden har haft telefonkontakt med fastighetsägaren ett antal gånger och denne har uppgett att en ansökan om tillstånd för upprättande av avloppsanläggning ska skickas in till nämnden, men det har inte skett.

– Det verkar som att fastighetsägaren har kraften att göra något åt anläggningen men av någon anledning gör andra saker i stället. Vitesföreläggandet kanske kan leda till en omprioritering, funderar nämndordförande Torbjörn Holm V.

Från miljö- och samhällsbyggnadsavdelningen konstateras att orenat avloppsvatten bidrar till övergödning, vilket leder till syrebrist, algblomning och igenväxning i vattendrag. Dessutom kan orenat avloppsvatten riskera olägenhet för människors hälsa genom smittspridning.

Det var vid inventering av enskilda avloppsanläggningar, i juni 2014, som den bristande reningen av avloppsvattnet från en fastighet i södra delen av Degerfors kommun konstaterades.

Därför meddelade bygg- och miljönämnden förbud mot att släppa ut spillvatten från WC och bad-, disk- och tvätt till anläggningen från och med 1 oktober förra året.

Gammal anläggning

Vid inspektionen konstaterades att avloppet från WC samt bad-, disk- och tvättvatten leds till en äldre tvåkammarbrunn och vidare till ännu en brunn. Enligt uppgifter som gavs vid inspektionen finns troligtvis efterföljande rening i form av så kallad stenkista i en åker. Men inspektionen påvisade att anläggningen saknar tillräcklig slamavskiljning och efterföljande rening.

Trots att förbudsdatum passerats har inga åtgärder vidtagits av fastighetsägaren, inte heller efter att man skickat ut påminnelse om förbudet. Därför har nu nämnden beslutat om vitesföreläggande som innebär att om anläggningen används efter den 1 oktober i år så får fastighetsägaren betala 55 000 kronor i vite.

Telefonkontakt

Nämnden har haft telefonkontakt med fastighetsägaren ett antal gånger och denne har uppgett att en ansökan om tillstånd för upprättande av avloppsanläggning ska skickas in till nämnden, men det har inte skett.

– Det verkar som att fastighetsägaren har kraften att göra något åt anläggningen men av någon anledning gör andra saker i stället. Vitesföreläggandet kanske kan leda till en omprioritering, funderar nämndordförande Torbjörn Holm V.

Från miljö- och samhällsbyggnadsavdelningen konstateras att orenat avloppsvatten bidrar till övergödning, vilket leder till syrebrist, algblomning och igenväxning i vattendrag. Dessutom kan orenat avloppsvatten riskera olägenhet för människors hälsa genom smittspridning.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.