2016-04-18 18:38

2016-04-18 18:38

Tysta penseldrag

KONST: "Jag tror att jag är en sån där person som mognar långsamt och ganska sent"

Kajsa Nord visar ett 20-tal målningar i Galleri Kråkan med start i dag. Hon kallar utställningen Penseldrag efter penseldrag i tystnadens språk och förklarar valet av titel på följande sätt:

– Det brukar sägas att konsten är tystnadens språk eftersom det kan gå fram till alla människor utan att man använder ord. Och penseldrag efter penseldrag kommer av att jag målar lager på lager så det kan bli väldigt många penseldrag innan jag fått fram det jag ville.

Fast vad det är står nästan aldrig klart från början. Kajsa Nord utgår aldrig från en färdig bild i huvudet och det är mycket sällan hon börjar med att rita upp någon slags grundform.

– Jag ritade upp runda klot när jag höll på med kloten men annars börjar jag med att lägga på den färg som jag just då känner för och sedan fortsätter jag. Ur detta kaos kan det framträda en liten detalj som jag går vidare med till dess att jag känner att målningen är färdig.

– Det är sällan jag är ute efter ett speciellt motiv utan det är mera färg och stämning som jag söker, konstaterar hon.

Kajsa Nord målar i akryl och för ett par år sedan började hon också med enkaustik eller bivaxmålningar.

– Jag har inte provat olja men kanske ska göra det. Men å andra sedan är det enkelt att hålla på med akryl som torkar fort och kan användas på många olika material, säger hon och berättar att hon gärna använder dukar med grövre struktur för att göra ytan mera livfull.

– Det kan vara min textila bakgrund, funderar hon.

Hon målar helst i vanligt naturligt dagsljus och går gärna på inspiration.

– Jag målar för att jag mår bra av det. Jag behöver något som ger livet mening, speciellt sedan jag blev ensam och det här är mitt sätt att få ut något av livet.

– Jag reser inte mycket, jag reser i mina färger, tillägger hon och berättar att hon sedan slutet av 1990-talet är influerad av tankar och förhållningssätt som finns inom Vedic Art.

– Vedic Art är ingen teknik, det är ett sätt att plocka fram sin egen kunskap som bygger på tusenåriga indiska traditioner, säger Kajsa Nord och påpekar att Veda är sanskrit och betyder vetande.

Kajsa Nord fyller 77 år till hösten. Hon har alltid hållit på med skapande verksamhet, alltsedan hon som barn lekte med färgade tyger i farmors lapplåda. Ett tag arbetade hon som hattmodist, sen blev det textila bilder och de senaste 20 åren har måleriet dominerat.

– Jag tror att jag är en sån där person som mognar långsamt och ganska sent, säger hon och avslöjar funderingar på att börja kombinera ord och bild eftersom hon tycker om att leka med ord.

– Det brukar sägas att konsten är tystnadens språk eftersom det kan gå fram till alla människor utan att man använder ord. Och penseldrag efter penseldrag kommer av att jag målar lager på lager så det kan bli väldigt många penseldrag innan jag fått fram det jag ville.

Fast vad det är står nästan aldrig klart från början. Kajsa Nord utgår aldrig från en färdig bild i huvudet och det är mycket sällan hon börjar med att rita upp någon slags grundform.

– Jag ritade upp runda klot när jag höll på med kloten men annars börjar jag med att lägga på den färg som jag just då känner för och sedan fortsätter jag. Ur detta kaos kan det framträda en liten detalj som jag går vidare med till dess att jag känner att målningen är färdig.

– Det är sällan jag är ute efter ett speciellt motiv utan det är mera färg och stämning som jag söker, konstaterar hon.

Kajsa Nord målar i akryl och för ett par år sedan började hon också med enkaustik eller bivaxmålningar.

– Jag har inte provat olja men kanske ska göra det. Men å andra sedan är det enkelt att hålla på med akryl som torkar fort och kan användas på många olika material, säger hon och berättar att hon gärna använder dukar med grövre struktur för att göra ytan mera livfull.

– Det kan vara min textila bakgrund, funderar hon.

Hon målar helst i vanligt naturligt dagsljus och går gärna på inspiration.

– Jag målar för att jag mår bra av det. Jag behöver något som ger livet mening, speciellt sedan jag blev ensam och det här är mitt sätt att få ut något av livet.

– Jag reser inte mycket, jag reser i mina färger, tillägger hon och berättar att hon sedan slutet av 1990-talet är influerad av tankar och förhållningssätt som finns inom Vedic Art.

– Vedic Art är ingen teknik, det är ett sätt att plocka fram sin egen kunskap som bygger på tusenåriga indiska traditioner, säger Kajsa Nord och påpekar att Veda är sanskrit och betyder vetande.

Kajsa Nord fyller 77 år till hösten. Hon har alltid hållit på med skapande verksamhet, alltsedan hon som barn lekte med färgade tyger i farmors lapplåda. Ett tag arbetade hon som hattmodist, sen blev det textila bilder och de senaste 20 åren har måleriet dominerat.

– Jag tror att jag är en sån där person som mognar långsamt och ganska sent, säger hon och avslöjar funderingar på att börja kombinera ord och bild eftersom hon tycker om att leka med ord.