2016-04-15 16:49

2016-04-15 16:51

Två cirkusar kommer samma vecka

KARLSKOGA: Cirkus Wictoria är först och följs av Cirkus Brazil Jack

Ett lika säkert vårtecken som utslagna vitsippor och tussilago är besöket av en cirkus. Nästa vecka kommer två cirkusar till Karlskoga. Cirkus Wictoria tar Nobelhallens parkering i besittning måndag den 18 april och två dagar senare är det dags för Cirkus Brazil Jack.

Cirkus Wictoria startades 1986 av illusionsistparet Les Camorys och då var Fjugesta huvudort. Initiativtagaren sålde 2002 Cirkus Wictoria till Åke Skogh som under 50 år drivit Skoghs tivoli. Åke Skogh hade försökt få svenska cirkusar intresserade att turnera i Baltikum och när det inte gick köpte han en cirkus som han sålde efter några år för att därefter ta över just Cirkus Wictoria. Men i mars 2009 sålde Åke Skogh till de nuvarande ägarna, Karin och Lars-Åke Jonsson från Sysslebäck i norra Värmland.

De som besöker Cirkus Wictoria denna vår kan bland annat se Maria Bizzarro balansera ett svärd i pannan och Ladislav Kaiser när han åker enhjuling på lina. Repkonstnären Sarah Tarantini och Jasmina Tarantini med en bagge ingår också i programmet.

Onsdag 20 april är det så dags för Cirkus Brazil Jack vars historia startar 1899. Det året lyckades den då 28-årige Carl Rhodin, mera känd som Brazil Jack, samla ihop artister så det räckte för att ge sig ut på den första turnén. Sen har det gått upp och ned och 1964 lades Zoo Cirkus, som namnet var då, i malpåse för att 1982 återuppstå under namnet Cirkus Brazil Jack. Och det är fortfarande familjen Rhodin som leder cirkusen.

De som kliver in i cirkustältet denna vår får bland annat se tre spanska clowner som uppträder under namnet José Michels och från Tyskland kommer Rosi Hochegger. Hon uppträder med hästen Scout och ett koppel hundar. Men publiken bjuds också på, utlovar cirkusdrottningen Carmen Rhodin, vältränade akrobater, hisnande trapetskonster och spännande lindans samt en stor cirkusorkester.

Cirkus Wictoria startades 1986 av illusionsistparet Les Camorys och då var Fjugesta huvudort. Initiativtagaren sålde 2002 Cirkus Wictoria till Åke Skogh som under 50 år drivit Skoghs tivoli. Åke Skogh hade försökt få svenska cirkusar intresserade att turnera i Baltikum och när det inte gick köpte han en cirkus som han sålde efter några år för att därefter ta över just Cirkus Wictoria. Men i mars 2009 sålde Åke Skogh till de nuvarande ägarna, Karin och Lars-Åke Jonsson från Sysslebäck i norra Värmland.

De som besöker Cirkus Wictoria denna vår kan bland annat se Maria Bizzarro balansera ett svärd i pannan och Ladislav Kaiser när han åker enhjuling på lina. Repkonstnären Sarah Tarantini och Jasmina Tarantini med en bagge ingår också i programmet.

Onsdag 20 april är det så dags för Cirkus Brazil Jack vars historia startar 1899. Det året lyckades den då 28-årige Carl Rhodin, mera känd som Brazil Jack, samla ihop artister så det räckte för att ge sig ut på den första turnén. Sen har det gått upp och ned och 1964 lades Zoo Cirkus, som namnet var då, i malpåse för att 1982 återuppstå under namnet Cirkus Brazil Jack. Och det är fortfarande familjen Rhodin som leder cirkusen.

De som kliver in i cirkustältet denna vår får bland annat se tre spanska clowner som uppträder under namnet José Michels och från Tyskland kommer Rosi Hochegger. Hon uppträder med hästen Scout och ett koppel hundar. Men publiken bjuds också på, utlovar cirkusdrottningen Carmen Rhodin, vältränade akrobater, hisnande trapetskonster och spännande lindans samt en stor cirkusorkester.