2016-04-14 06:00

2016-04-14 06:00

Rut-avdraget backar

KARLSKOGA: Fem procent färre gör avdrag

Antalet personer som gjort rut-avdrag har ökat i över hälften av landets kommuner. I Karlskoga är dock utvecklingen den motsatta.

Det är företaget Hemfrid, som tillhandahåller hushållsnära tjänster, som sammanställt statistik från Skatteverket gällande det första kvartalet 2015 och i år. Sammanställningen visar att de som gjort rut-avdrag har blivit fler i 153 av landets 290 kommuner.

I Karlskoga har dock de som gjort avdrag blivit fem procent färre under den aktuella perioden.

– Fler än någonsin tidigare tar hjälp för att få ihop sitt livspussel. Men halveringen av rutavdraget vid årsskiftet har gjort det svårare för många. Hushållsnära tjänster skapar jobb och därför borde taket höjas, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid i ett pressmeddelande.

Sedan årsskiftet är avdraget maximalt 25 000 kronor per person och år. Kombinerat med rot-avdrag kan maxbeloppet bli lägre.

Under årets tre första månader har 315 000 personer gjort avdrag för hushållsnära tjänster, vilket motsvarar en ökning på två procent jämfört med samma period förra året.

Det är företaget Hemfrid, som tillhandahåller hushållsnära tjänster, som sammanställt statistik från Skatteverket gällande det första kvartalet 2015 och i år. Sammanställningen visar att de som gjort rut-avdrag har blivit fler i 153 av landets 290 kommuner.

I Karlskoga har dock de som gjort avdrag blivit fem procent färre under den aktuella perioden.

– Fler än någonsin tidigare tar hjälp för att få ihop sitt livspussel. Men halveringen av rutavdraget vid årsskiftet har gjort det svårare för många. Hushållsnära tjänster skapar jobb och därför borde taket höjas, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid i ett pressmeddelande.

Sedan årsskiftet är avdraget maximalt 25 000 kronor per person och år. Kombinerat med rot-avdrag kan maxbeloppet bli lägre.

Under årets tre första månader har 315 000 personer gjort avdrag för hushållsnära tjänster, vilket motsvarar en ökning på två procent jämfört med samma period förra året.