2016-04-12 11:27

2016-04-12 11:27

C vill satsa mer på biogas

LÄNET: Centerns distriktsstämma valde om Helena Vilhelmson som ordförande

Helena Vilhelmson, Nora omvaldes som distriktsordförande för Centerpartiet i Örebro län vid helgens distriktsstämma i Fjugesta.

Charlotte Edberger Jangdin från Örebro utsågs till vice ordförande och Torbjörn Ahlin Kumla till andre vice ordförande. Stämman antog också en motion från ungdomsförbundet som handlar om ursprungsmärkning av mat som serveras i offentliga kök och serveringar.

Centerns distriktsstämma vill även kraftsamla kring biogas i Örebro län och antog ett uttalande där det bland annat framgår att Centern vill göra det enklare och mer lönsamt för den som vill producera egen el.

Ett annat krav är att man ska tjäna på att äga och köra en bil som drivs av förnyelsebara bränslen och den tredje punkten rör kärnkraften. Centern vill att Sverige ska vara fritt från kärnkraft och i stället drivas av 100 procent förnybar energi.

– Vi anser att Region Örebro län har agerat alldeles för lamt när det gällt att i regionens egen verksamhet, till exempel Länstrafiken, styra om till ökad användning av fossilfria bränslen, skriver Helena Vilhelmson, Charlotte Edberger Jangdin och Torbjörn Ahlin som undertecknat distriktsstämmans uttalande.

– Örebro län behöver en regional kraftsamling för ökad satsning på biogas. Främsta skälet till detta är vårt ansvar för klimatet, tillägger de och fortsätter:

– En välkommen effekt av en ökad satsning på biogas skulle också vara att vi tar vara på en utvecklingspotential för den gröna sektorn i näringslivet i vårt län.

Charlotte Edberger Jangdin från Örebro utsågs till vice ordförande och Torbjörn Ahlin Kumla till andre vice ordförande. Stämman antog också en motion från ungdomsförbundet som handlar om ursprungsmärkning av mat som serveras i offentliga kök och serveringar.

Centerns distriktsstämma vill även kraftsamla kring biogas i Örebro län och antog ett uttalande där det bland annat framgår att Centern vill göra det enklare och mer lönsamt för den som vill producera egen el.

Ett annat krav är att man ska tjäna på att äga och köra en bil som drivs av förnyelsebara bränslen och den tredje punkten rör kärnkraften. Centern vill att Sverige ska vara fritt från kärnkraft och i stället drivas av 100 procent förnybar energi.

– Vi anser att Region Örebro län har agerat alldeles för lamt när det gällt att i regionens egen verksamhet, till exempel Länstrafiken, styra om till ökad användning av fossilfria bränslen, skriver Helena Vilhelmson, Charlotte Edberger Jangdin och Torbjörn Ahlin som undertecknat distriktsstämmans uttalande.

– Örebro län behöver en regional kraftsamling för ökad satsning på biogas. Främsta skälet till detta är vårt ansvar för klimatet, tillägger de och fortsätter:

– En välkommen effekt av en ökad satsning på biogas skulle också vara att vi tar vara på en utvecklingspotential för den gröna sektorn i näringslivet i vårt län.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.