2016-04-11 16:35

2016-04-11 16:35

Sju miljoner till jobbprojekt

REGION ÖREBRO LÄN: Nyanländas sjukvårdskompetens ska tas tillvara fortare

Ett problem inom sjukvården är att många nyanlända som har sjukvårdskompetens måste vänta länge innan de kan få en svensk legitimation. Nu har Region Örebro län fått sju miljoner kronor till ett snabbspårsprojekt som ska korta den tiden.

Pengarna kommer från Europeiska socialfonden och ska finansiera projektet under tre års tid. Till den första omgången har 16 personer tagits in. Gruppen består mestadels av nyanlända från Syrien. Det rör sig om läkare, sjuksköterskor, tandläkare och en apotekare.

Programmet är på 20 veckor per grupp. En del av programmet är så kallad intropraktik, vilket innebär att deltagarna är på en arbetsplats inom vården två dagar i veckan i mellan fyra och sex månader.

Resten av tiden ägans åt språkstudier vid sjukhusen. Förutom intropraktiken får deltagarna individuellt utformat stöd för att göra de kompletteringar som behövs för att få svensk legitimation.

Målsättningen är att deltagarna efter avslutad praktik ska ha de språkkunskaper som krävs för att kunna arbeta inom den svenska hälso- och sjukvården, att de ska kunna få svensk legitimation samt att de ska ha fått in god inblick i och känsla för hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar i praktiken.

Utöver de 16 som kom med i första omgången finns ungefär lika många i kö. De får vänta till efter sommaren, då nästa grupp drar i gång.

Projektet är ett nära samarbete mellan Region Örebro län, Arbetsförmedlingen och Örebro kommun.

Pengarna kommer från Europeiska socialfonden och ska finansiera projektet under tre års tid. Till den första omgången har 16 personer tagits in. Gruppen består mestadels av nyanlända från Syrien. Det rör sig om läkare, sjuksköterskor, tandläkare och en apotekare.

Programmet är på 20 veckor per grupp. En del av programmet är så kallad intropraktik, vilket innebär att deltagarna är på en arbetsplats inom vården två dagar i veckan i mellan fyra och sex månader.

Resten av tiden ägans åt språkstudier vid sjukhusen. Förutom intropraktiken får deltagarna individuellt utformat stöd för att göra de kompletteringar som behövs för att få svensk legitimation.

Målsättningen är att deltagarna efter avslutad praktik ska ha de språkkunskaper som krävs för att kunna arbeta inom den svenska hälso- och sjukvården, att de ska kunna få svensk legitimation samt att de ska ha fått in god inblick i och känsla för hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar i praktiken.

Utöver de 16 som kom med i första omgången finns ungefär lika många i kö. De får vänta till efter sommaren, då nästa grupp drar i gång.

Projektet är ett nära samarbete mellan Region Örebro län, Arbetsförmedlingen och Örebro kommun.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.