2016-04-11 06:00

2016-04-11 06:00

Kristersson på arbetsstämman

LÄNET: Moderaterna samlades på Karlskoga folkhögskola

Moderaterna i Örebro lön höll arbetsstämma på Folkhögskolan i lördags. Stämman gästades av Ulf Kristersson som lyfte fram den globala ekonomins påverkan på svensk tillväxt.

På lördagen höll Moderaterna i Örebro län arbetsstämma på Karlskoga folkhögskola. Förutom att avhandla nära 30 motioner gällande allt från vård till skatter fick deltagarna även lyssna till partiets ekonomipolitiske talesperson Ulf Kristersson.

Han talade om de ekonomiska utmaningar som både Sverige och Europa står inför i nuläget och även Sveriges roll i den globala ekonomin. Bland annat tog han upp det europeiska samarbetet och Storbritanniens val den 23 juni.

– Vi står inför Storbritanniens eventuella inträde och Greklands eventuella utträde. Jag tror att vi har en ekonomisk kris att vänta till sommaren och om Storbritannien väljer att lämna samarbetet kan det få katastrofala konsekvenser.

Kristersson pekade på flera förändringar i den globala ekonomin, så som USA:s minskande påverkan både vad gäller politik och ekonomi.

– Samtidigt är svenska teknologiföretag beroende av USA:s teknikindustri. Kinas tillväxt växer dubbelt så fort som den snabbaste i EU men ändå hälften så fort som tidigare år. Även Indien har en stark tillväxt men landet har samtidigt stora problem med korruption. Så det finns en extrem osäkerhet.

Sverige har i nuläget en god tillväxt, men det gäller att tänka långsiktigt och det gör inte regeringen, menar Kristersson.

– Sverige är ett litet och exportberoende land och vi måste se vår roll i omvärlden. Vi måste ta hänsyn till vad som händer i den globala ekonomin.

Han ser utanförskap och arbetslöshet som två av de största hoten mot den ekonomiska tillväxten i Sverige.

– Vi har höga trösklar till arbetsmarknaden och högt bidragsberoende. Det är lätt att tänka att man kan göra ett system bättre om man stoppar in mer pengar än att se något som inte fungerar och ta bort det. Vi har höga utgifter i bidragssystemet, 146 miljarder årligen. Det är ansvarslöst.

Den globala ekonomin har en stor påverkan på orter så som Karlskoga och Degerfors, som till stor del är beroende av exportmarknaden.

– Framför allt är det viktigt att återigen bygga upp det svenska försvaret. Det känns stabilt nu, framför allt efter den försvarsöverenskommelse som tecknades förra året.

På lördagen höll Moderaterna i Örebro län arbetsstämma på Karlskoga folkhögskola. Förutom att avhandla nära 30 motioner gällande allt från vård till skatter fick deltagarna även lyssna till partiets ekonomipolitiske talesperson Ulf Kristersson.

Han talade om de ekonomiska utmaningar som både Sverige och Europa står inför i nuläget och även Sveriges roll i den globala ekonomin. Bland annat tog han upp det europeiska samarbetet och Storbritanniens val den 23 juni.

– Vi står inför Storbritanniens eventuella inträde och Greklands eventuella utträde. Jag tror att vi har en ekonomisk kris att vänta till sommaren och om Storbritannien väljer att lämna samarbetet kan det få katastrofala konsekvenser.

Kristersson pekade på flera förändringar i den globala ekonomin, så som USA:s minskande påverkan både vad gäller politik och ekonomi.

– Samtidigt är svenska teknologiföretag beroende av USA:s teknikindustri. Kinas tillväxt växer dubbelt så fort som den snabbaste i EU men ändå hälften så fort som tidigare år. Även Indien har en stark tillväxt men landet har samtidigt stora problem med korruption. Så det finns en extrem osäkerhet.

Sverige har i nuläget en god tillväxt, men det gäller att tänka långsiktigt och det gör inte regeringen, menar Kristersson.

– Sverige är ett litet och exportberoende land och vi måste se vår roll i omvärlden. Vi måste ta hänsyn till vad som händer i den globala ekonomin.

Han ser utanförskap och arbetslöshet som två av de största hoten mot den ekonomiska tillväxten i Sverige.

– Vi har höga trösklar till arbetsmarknaden och högt bidragsberoende. Det är lätt att tänka att man kan göra ett system bättre om man stoppar in mer pengar än att se något som inte fungerar och ta bort det. Vi har höga utgifter i bidragssystemet, 146 miljarder årligen. Det är ansvarslöst.

Den globala ekonomin har en stor påverkan på orter så som Karlskoga och Degerfors, som till stor del är beroende av exportmarknaden.

– Framför allt är det viktigt att återigen bygga upp det svenska försvaret. Det känns stabilt nu, framför allt efter den försvarsöverenskommelse som tecknades förra året.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.