2016-04-09 06:00

2016-04-09 06:00

Vårkänslor, konstgräs och dålig reklam

KRÖNIKA: Björn Reimers

Å så var våren äntligen här igen. Våren är definitivt min årstid. Det är nu allt startar om på nytt. Livet återuppstår och naturen vaknar.

Också jag vaknar och lämnar mitt mentala björnide och precis som Madicken så känner jag livet i mig. Första hojturen är avklarad, Superettan är igång även om Degerfors IF:s start hade mer att önska. Fåglarna kvittrar vederkvickande tidigt på morgonen och ljuset strilar in i sovrummet bakom rullgardinen och gör det lättare att vakna. Snart exploderar marken utanför och allt blir bedövande grönt. Nu är det gott att leva. För även om min livsfilosofi, så långt det nu går, är ett försök att ta vara på livet här och nu så måste jag också ha något att se fram emot. Våren är definitivt en sådan framtidsvision som gör vintern lite lättare att uthärda.

Apropå grönska och Superettan så några tankar kring hur det såg ut på Stora Valla i söndags och hur det påverkar kvalitén på fotbollen.

Hur många veckor på året ha vi tillräckligt bra väder för att också fotbollsplanerna ska bli så där vackert gröna, jämna och helt enkelt perfekta? Nej, inte så många, eller hur. Jag är förvisso kluven, egentligen ska väl fotboll spelas på riktigt gräs, men innan den globala uppvärmningen har förändrat vårt klimat till något liknande medelhavsvärme så kanske vi måste acceptera att vi inte kan hålla tillräckligt hög kvalitet på våra svenska arenor med naturgräs. Många har insett problemet och därför valt konstgräs. Det tycker jag vi borde ha gjort i Degerfors också. Mina argument för detta är flera. Degerfors IF är ett spelande lag som vill att bollen ska gå fort på marken. När planerna ser ut som åkrar är det inte möjligt, se bara hur det såg ut i söndags. Då har DIF tränat på konstgräs under hela försäsongen och lirat samtliga träningsmatcher på samma underlag. Sedan få man gå ut och slå långbollar i 90 minuter under premiären på grund av en usel plan. För mig känns det oerhört korkat. Visst, det kommer att bli fina dagar under sommaren där man kan hålla Stora Valla i hyggligt skick, men inräknat en sommar med sedvanlig nederbörd och höstrusk i slutet av säsongen så är det inte många veckor med tillräckligt bra underlag för den fotboll vi vill se på Stora Valla. Jag vet att det är lite som att svära i kyrkan, men jag är övertygad om att DIF skulle klara sig bättre i Superettan med konstgräs på Stora Valla. Kalla det gärna utveckling, något som de mest konservativa har svårt för. Så är det med all liknande utveckling inom idrotten. Ta Boklövs V-stil eller när skidåkarna började med fristil och masstarter. Det var korkat och galet tyckte många. Idag är det en självklarheter. Så kommer det att vara med konstgräsplaner också på våra breddgrader framöver. Tro mig. Allt för att fotbollen ska bli bättre, snabbare och attraktivare.

Har du Adblock installerat på din dator? Ett litet program som rensar bort annonser på de webbsidor du besöker. Inte fullt ut, men någonstans kring 20-40% av annonsutbudet slipper du. Det här gillar framförallt inte webbtidningarna. De säljer ju annonsplats och vill givetvis att vi arma stackare som försöker hänga med i nyhetsflödet ska torska på någon onödig pryl vi inte visste att vi behövde. Jag tycker det är en utmärkt funktion även om den inte klarar av alla annonser. Jag vill nämligen själv välja vad jag vill ta del av. Jo, jag vet att vi måste betala för den journalistik som numera produceras på nätet istället för på papper. Men i så fall, skicka en faktura. Det där indirekt påtvingande skapar bara badwill, i alla fall hos mig. Nu startar branschen krig mot de som använder Adblock samtidigt om Microsoft flaggar för att plocka med det i sina framtida operativsystemleveranser. Ska bli spännande att se hur detta går. Själv går jag och hämtar kaffe eller zappar när TV-reklamen exponeras i de få fall jag kollar på en sådan kanal. Jag kommer att fortsätta att ha Adblock installerat och jag kommer att sluta läsa på nätet om branschen vinner kriget. Jag tänker fortsättningsvis, så långt det är möjligt, själv bestämma vilka budskap som jag vill konsumera, även om jag vet att jag sannolikt är en förlorare i längden. Lite anarki är bra för självkänslan, i alla fall hos mig.

Också jag vaknar och lämnar mitt mentala björnide och precis som Madicken så känner jag livet i mig. Första hojturen är avklarad, Superettan är igång även om Degerfors IF:s start hade mer att önska. Fåglarna kvittrar vederkvickande tidigt på morgonen och ljuset strilar in i sovrummet bakom rullgardinen och gör det lättare att vakna. Snart exploderar marken utanför och allt blir bedövande grönt. Nu är det gott att leva. För även om min livsfilosofi, så långt det nu går, är ett försök att ta vara på livet här och nu så måste jag också ha något att se fram emot. Våren är definitivt en sådan framtidsvision som gör vintern lite lättare att uthärda.

Apropå grönska och Superettan så några tankar kring hur det såg ut på Stora Valla i söndags och hur det påverkar kvalitén på fotbollen.

Hur många veckor på året ha vi tillräckligt bra väder för att också fotbollsplanerna ska bli så där vackert gröna, jämna och helt enkelt perfekta? Nej, inte så många, eller hur. Jag är förvisso kluven, egentligen ska väl fotboll spelas på riktigt gräs, men innan den globala uppvärmningen har förändrat vårt klimat till något liknande medelhavsvärme så kanske vi måste acceptera att vi inte kan hålla tillräckligt hög kvalitet på våra svenska arenor med naturgräs. Många har insett problemet och därför valt konstgräs. Det tycker jag vi borde ha gjort i Degerfors också. Mina argument för detta är flera. Degerfors IF är ett spelande lag som vill att bollen ska gå fort på marken. När planerna ser ut som åkrar är det inte möjligt, se bara hur det såg ut i söndags. Då har DIF tränat på konstgräs under hela försäsongen och lirat samtliga träningsmatcher på samma underlag. Sedan få man gå ut och slå långbollar i 90 minuter under premiären på grund av en usel plan. För mig känns det oerhört korkat. Visst, det kommer att bli fina dagar under sommaren där man kan hålla Stora Valla i hyggligt skick, men inräknat en sommar med sedvanlig nederbörd och höstrusk i slutet av säsongen så är det inte många veckor med tillräckligt bra underlag för den fotboll vi vill se på Stora Valla. Jag vet att det är lite som att svära i kyrkan, men jag är övertygad om att DIF skulle klara sig bättre i Superettan med konstgräs på Stora Valla. Kalla det gärna utveckling, något som de mest konservativa har svårt för. Så är det med all liknande utveckling inom idrotten. Ta Boklövs V-stil eller när skidåkarna började med fristil och masstarter. Det var korkat och galet tyckte många. Idag är det en självklarheter. Så kommer det att vara med konstgräsplaner också på våra breddgrader framöver. Tro mig. Allt för att fotbollen ska bli bättre, snabbare och attraktivare.

Har du Adblock installerat på din dator? Ett litet program som rensar bort annonser på de webbsidor du besöker. Inte fullt ut, men någonstans kring 20-40% av annonsutbudet slipper du. Det här gillar framförallt inte webbtidningarna. De säljer ju annonsplats och vill givetvis att vi arma stackare som försöker hänga med i nyhetsflödet ska torska på någon onödig pryl vi inte visste att vi behövde. Jag tycker det är en utmärkt funktion även om den inte klarar av alla annonser. Jag vill nämligen själv välja vad jag vill ta del av. Jo, jag vet att vi måste betala för den journalistik som numera produceras på nätet istället för på papper. Men i så fall, skicka en faktura. Det där indirekt påtvingande skapar bara badwill, i alla fall hos mig. Nu startar branschen krig mot de som använder Adblock samtidigt om Microsoft flaggar för att plocka med det i sina framtida operativsystemleveranser. Ska bli spännande att se hur detta går. Själv går jag och hämtar kaffe eller zappar när TV-reklamen exponeras i de få fall jag kollar på en sådan kanal. Jag kommer att fortsätta att ha Adblock installerat och jag kommer att sluta läsa på nätet om branschen vinner kriget. Jag tänker fortsättningsvis, så långt det är möjligt, själv bestämma vilka budskap som jag vill konsumera, även om jag vet att jag sannolikt är en förlorare i längden. Lite anarki är bra för självkänslan, i alla fall hos mig.