2016-04-09 06:00

2016-04-09 17:05

Hårdrocksdrömmen blev sann

DEGERFORS: Släpper skiva i höst

Musiken har varit en viktig del av Mathias liv under nästan hela hans liv. Nu går en stor dröm i uppfyllelse, att få spela in en skiva med sin idol.

Mathias Hellberg plockade upp gitarren vid sex års ålder och har inte släppt den sedan dess. Genom åren har han både spelat i lokala band och medverkat i flera större projekt.

Att musiken blev en så viktig del av hans liv kommer sig dock av en händelse i tonåren. Som ung fick Mathias nämligen reda på att han hade en ryggskada och för att han skulle bli bättre krävdes en operation.

– Det räddade mitt liv. Jag låg på sjukhuset i flera månader och fick lära mig att gå igen.

Musiken som flödade igenom högtalarna kom från Wasp, Yngwie Malmsten och John Norum. När den sistnämnde hade lämnat Europe och släppt sitt första soloalbum, Total Control, fick Mathias höra Göran Edmans stämma för första gången.

Under tiden på sjukhuset fick han ett speciellt band till sångaren.

– När jag låg där så hade Yngwie Malmsten släppt Eclipse-skivan, som Göran sjunger på. Jag lyssnade på den om och om igen.

Redan från den första gången som han hörde Göran Edmans röst hade en dröm börjat formas i Mathias huvud. En dröm om att en dag jobba ihop med sin idol.

– Han är en av de största sångarna i hårdrocksvärlden.

Han fick kontakt med Göran Edman via sociala medier. Många gemensamma intressen och den bohemiska livsstilen som de delar gjorde att en nära vänskap växte fram, berättar Mathias.

Drömmen om ett samarbete är nu i fullt förverkligande. I september började Mathias samla flera duktiga musiker kring sig, nämligen trummisen Marcus Nowak och gitarristen Joakim Kvick-Reinholdz. Bandet har fått namnet Metalomania.

– Och så frågade jag Göran om han ville vara med och han sa ja på en gång. Det är så otroligt stort för mig.

Ingen av dem har tidigare arbetat med varandra men Mathias tycker att samarbetet flyter riktigt bra.

– De är alla lugna musiker, otroligt duktiga och lätta att göra med. Så jag har valt medlemmarna med omsorg.

Tre låtar har redan spelats in och i onsdags spelades en av dem, No More Tears, på radio för första gången. Totalt ska de bli nio låtar och en skiva är tänkt att släppas i oktober i år.

– Jag skriver musiken och Göran lägger in sången. Så vi skapar låtarna tillsammans. Jag försöker göra allt i mitt liv till 110 procent, så även det här. Det kommer bli riktigt bra.

Vad skivan ska heta är dock inte bestämt än. Soundet är dock tydligt. Tänk Ozzy, Accept, Wasp och lite Maiden.

– Det är hårdrock, så som hårdrock lät på 70- och 80-talet.

Inspirationen kommer till stor del från tuffa livshändelser allt från tiden på sjukhuset som ung tills det att han gick in i väggen efter långvarig stress i arbetet.

– Det blev en väckarklocka, att jag var tvungen att ta det lugnt. Det känns inte som att jag var mig själv under de åren. Jag höll kreativiteten inom mig. Nu när jag vaknar kan jag ha en låt klar i huvudet. Jag tror man ser på livet på ett annat sätt när man gått igenom så mycket. Allt som kommer ut nu är sådant jag har gått och burit på.

Mathias Hellberg plockade upp gitarren vid sex års ålder och har inte släppt den sedan dess. Genom åren har han både spelat i lokala band och medverkat i flera större projekt.

Att musiken blev en så viktig del av hans liv kommer sig dock av en händelse i tonåren. Som ung fick Mathias nämligen reda på att han hade en ryggskada och för att han skulle bli bättre krävdes en operation.

– Det räddade mitt liv. Jag låg på sjukhuset i flera månader och fick lära mig att gå igen.

Musiken som flödade igenom högtalarna kom från Wasp, Yngwie Malmsten och John Norum. När den sistnämnde hade lämnat Europe och släppt sitt första soloalbum, Total Control, fick Mathias höra Göran Edmans stämma för första gången.

Under tiden på sjukhuset fick han ett speciellt band till sångaren.

– När jag låg där så hade Yngwie Malmsten släppt Eclipse-skivan, som Göran sjunger på. Jag lyssnade på den om och om igen.

Redan från den första gången som han hörde Göran Edmans röst hade en dröm börjat formas i Mathias huvud. En dröm om att en dag jobba ihop med sin idol.

– Han är en av de största sångarna i hårdrocksvärlden.

Han fick kontakt med Göran Edman via sociala medier. Många gemensamma intressen och den bohemiska livsstilen som de delar gjorde att en nära vänskap växte fram, berättar Mathias.

Drömmen om ett samarbete är nu i fullt förverkligande. I september började Mathias samla flera duktiga musiker kring sig, nämligen trummisen Marcus Nowak och gitarristen Joakim Kvick-Reinholdz. Bandet har fått namnet Metalomania.

– Och så frågade jag Göran om han ville vara med och han sa ja på en gång. Det är så otroligt stort för mig.

Ingen av dem har tidigare arbetat med varandra men Mathias tycker att samarbetet flyter riktigt bra.

– De är alla lugna musiker, otroligt duktiga och lätta att göra med. Så jag har valt medlemmarna med omsorg.

Tre låtar har redan spelats in och i onsdags spelades en av dem, No More Tears, på radio för första gången. Totalt ska de bli nio låtar och en skiva är tänkt att släppas i oktober i år.

– Jag skriver musiken och Göran lägger in sången. Så vi skapar låtarna tillsammans. Jag försöker göra allt i mitt liv till 110 procent, så även det här. Det kommer bli riktigt bra.

Vad skivan ska heta är dock inte bestämt än. Soundet är dock tydligt. Tänk Ozzy, Accept, Wasp och lite Maiden.

– Det är hårdrock, så som hårdrock lät på 70- och 80-talet.

Inspirationen kommer till stor del från tuffa livshändelser allt från tiden på sjukhuset som ung tills det att han gick in i väggen efter långvarig stress i arbetet.

– Det blev en väckarklocka, att jag var tvungen att ta det lugnt. Det känns inte som att jag var mig själv under de åren. Jag höll kreativiteten inom mig. Nu när jag vaknar kan jag ha en låt klar i huvudet. Jag tror man ser på livet på ett annat sätt när man gått igenom så mycket. Allt som kommer ut nu är sådant jag har gått och burit på.