2016-04-07 06:00

2016-04-07 06:00

Ingen risk att älgjakten ställs in i Örebro län

ÄLGJAKT: "I Örebro län har man dragit i bromsen rejält"

Det finns ingen risk att höstens älgjakt ställs in i Örebro län och även i Värmland lär det jagas älg till hösten. Där är dock risken större att det om några år kan vara så ont om älg att det knappt är lönt att dra ihop ett jaktlag.

Den analysen kommer från Johan Stedt, älgansvarig jaktvårdskonsulent vid Jägarförbundet i Värmland och Örebro län sedan 1,5 år tillbaka.

– Älgjakten i Örebro län är i dagsläget inte hotad. Där har man dragit i bromsen rejält vilket innebär att de i flera år haft ett betydligt mindre jaktuttag, säger Johan Stedt och berättar att det rapporterades 1 900 skjutna älgar under fjolårets älgjakt, som slutade i februari i år, av en tilldelning på 2 158 älgar.

– Det innebär att man i Örebro län fyllt 88 procent av kvoten vilket är en bra fyllnadsgrad.

– Det ser betydligt värre ut i Värmland, bland annat beroende på att man där har tätare vargstam med många små vargrevir, fortsätter Johan Stedt och hänvisar till beräkningar som visar att varje vargrevir, oavsett storlek, tar ungefär 120 älgar per år.

Den senaste älgjaktssäsongen, som alltså slutade i februari i år, sköts 3 256 älgar i Värmland av en tilldelning på 4 200 älgar. Det motsvarar 75 procent av tilldelningen. Men siffrorna visar också att antalet skjutna älgar halverats de senaste fyra åren.

– Vargen tar fler älgar än vad jägarna skjuter. Men det står också klart att vi borde anpassat oss bättre till älgstammen och dragit i bromsen tidigare.

– Vi har helt enkelt haft för stor avskjutning i Värmland och borde ha bromsat tidigare, betonar Johan Stedt.

Älgstammen är inte nära utrotning, säger han, problemet är att det inte blir någonting över till jägarna.

– Reproduktionen blir vargmat så i många områden blir det ingenting över till jägarna, förtydligar Johan Stedt och klargör att det kan skilja från älgområde till älgområde.

– Det finns områden med väldigt mycket älg medan andra områden har få älgar.

Johan Stedt berättar att det finns 13 000 med jaktkort i Värmland vilket innebär att det, i stort sett, finns lika många älgjägare.

– Vi ska ut och göra en spillinventering under våren men även varginventeringen har betydelse. Jag skulle gissa att tilldelningen av älgar till höstens älgjakt är klar i mitten på juni, säger Johan Stedt.

Den analysen kommer från Johan Stedt, älgansvarig jaktvårdskonsulent vid Jägarförbundet i Värmland och Örebro län sedan 1,5 år tillbaka.

– Älgjakten i Örebro län är i dagsläget inte hotad. Där har man dragit i bromsen rejält vilket innebär att de i flera år haft ett betydligt mindre jaktuttag, säger Johan Stedt och berättar att det rapporterades 1 900 skjutna älgar under fjolårets älgjakt, som slutade i februari i år, av en tilldelning på 2 158 älgar.

– Det innebär att man i Örebro län fyllt 88 procent av kvoten vilket är en bra fyllnadsgrad.

– Det ser betydligt värre ut i Värmland, bland annat beroende på att man där har tätare vargstam med många små vargrevir, fortsätter Johan Stedt och hänvisar till beräkningar som visar att varje vargrevir, oavsett storlek, tar ungefär 120 älgar per år.

Den senaste älgjaktssäsongen, som alltså slutade i februari i år, sköts 3 256 älgar i Värmland av en tilldelning på 4 200 älgar. Det motsvarar 75 procent av tilldelningen. Men siffrorna visar också att antalet skjutna älgar halverats de senaste fyra åren.

– Vargen tar fler älgar än vad jägarna skjuter. Men det står också klart att vi borde anpassat oss bättre till älgstammen och dragit i bromsen tidigare.

– Vi har helt enkelt haft för stor avskjutning i Värmland och borde ha bromsat tidigare, betonar Johan Stedt.

Älgstammen är inte nära utrotning, säger han, problemet är att det inte blir någonting över till jägarna.

– Reproduktionen blir vargmat så i många områden blir det ingenting över till jägarna, förtydligar Johan Stedt och klargör att det kan skilja från älgområde till älgområde.

– Det finns områden med väldigt mycket älg medan andra områden har få älgar.

Johan Stedt berättar att det finns 13 000 med jaktkort i Värmland vilket innebär att det, i stort sett, finns lika många älgjägare.

– Vi ska ut och göra en spillinventering under våren men även varginventeringen har betydelse. Jag skulle gissa att tilldelningen av älgar till höstens älgjakt är klar i mitten på juni, säger Johan Stedt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.