2016-04-07 10:32

2016-04-07 10:37

Efterlyser strategi för biogas

ÖREBRO LÄN: Centerpartiet tycker att Region Örebro län agerar lamt

Centerpartiet i länet vill att det utarbetas en strategi för biogas i regionen. Region Örebro län har agerat lamt hittills, menar partiet.

Förslaget har lagts fram som en motion till regionfullmäktige av Torbjörn Ahlin som är Centerpartiets oppositionsråd i Region Örebro län.

Biogasen har en stor utvecklingspotential men lämpar sig bäst för en regional marknad och då krävs att regionen, kommuner och näringslivet samverkar för att få till en utbyggnad av produktionen, menar Ahlin.

Agerat lamt

Centerpartiet anser att Region Örebro län hittills agerat alldeles för lamt i att styra om till en ökad användning av fossilfria bränslen i den egna verksamheten, till exempel kollektivtrafiken.

Ahlin konstaterar att biogas i dag produceras i större skala i Örebro och Karlskoga och vid sidan av fördelarna för miljön ser han en utvecklingspotential för de gröna näringarna. Förutom från sopor och avloppsslam kan biogas produceras med gödsel och grödor.

Det gjordes en förstudie om biogas i länet 2009 och nu är det angeläget att gå vidare utifrån den och utarbeta en strategi för biogasen, menar Ahlin.

Förslaget har lagts fram som en motion till regionfullmäktige av Torbjörn Ahlin som är Centerpartiets oppositionsråd i Region Örebro län.

Biogasen har en stor utvecklingspotential men lämpar sig bäst för en regional marknad och då krävs att regionen, kommuner och näringslivet samverkar för att få till en utbyggnad av produktionen, menar Ahlin.

Agerat lamt

Centerpartiet anser att Region Örebro län hittills agerat alldeles för lamt i att styra om till en ökad användning av fossilfria bränslen i den egna verksamheten, till exempel kollektivtrafiken.

Ahlin konstaterar att biogas i dag produceras i större skala i Örebro och Karlskoga och vid sidan av fördelarna för miljön ser han en utvecklingspotential för de gröna näringarna. Förutom från sopor och avloppsslam kan biogas produceras med gödsel och grödor.

Det gjordes en förstudie om biogas i länet 2009 och nu är det angeläget att gå vidare utifrån den och utarbeta en strategi för biogasen, menar Ahlin.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.