2016-04-06 14:14

2016-04-06 14:14

"Man blir så blassé"

DEGERFORS: Outokumpu har meddelat att de ska varsla 90 personer på tjänstemannasidan i Sverige

Om två veckor så ska Outokumpu släppa mer information om hur varslen kommer se ut. Men folk i Degerfors börjar bli trötta på det eviga pratet om nedskärningar och besparingar.
– De vet inte ens från vart siffran 90 personer är tagen ifrån. Det är sjukt, säger Bjarne Rasmussen, metalls representant på Outokumpu

Jonas Balderud representerar fackförbundet Sveriges ingenjörer och han har jobbat inom företaget sedan 2008 och han har tappat räkningen på hur många neddragningar och omorganisationer han varit med om.

– Det är ofantligt många. Jag tror att de som jobbat här ett tag har på något sätt blivit ganska blasé inför de här återkommande beskeden. Men självklart blir det ett irritationsmoment, folk tröttnar helt enkelt. Det gör att organisationen tappar momentum under en viss tid. Innan allt är klart med en uppsägning så diskuterar man det i kafferummen i stället för att sälja mer produkter, eller producera bättre.

Han förklarar att företaget är noggrann i sina utskick och poängterar att personalen ska fortsätta som vanligt i sina roller.

– Men så fungerar det inte så psykologiskt hos människor. Det blir spekulationer och det är inte bra för någon.

Bjarne Rasmussen är inte nådig i sin kritik till företagsledningen.

– Ända sedan finnarna tog över så har företaget visat brakförluster. Innan de tog över hette vi Avesta Polarit och då gick det här företaget bra. Sedan tog Outokumpu aktiemajoriteten och kastade ut alla andra ur styrelsen. Därefter har företaget gått med förlust och det måste bero på något?

– De måste göra någonting och de har försökt med olika desperata grepp och jag upplever att det här som kommer är samma desperata grepp. Det här kommer inte se till att bolaget blir bättre.

Bjarne Rasmussen berättar att företagsledningen beslutat att inte gå ut med något, innan man vet.

– De säger nu att upp till 90 personer kommer varslas i Sverige. Vi har frågat vad de grundar det på och då vet de inte. Det kan de inte säga. Men ändå vet man att det är just 90 personer. Det blir bara komiskt.

– Det här är ytterligare en desperat grej från den finska ledningen och ledningen är till för att rädda sysselsättningen i Finland och inte för att se till att vi får ett lönsamt företag.

I pressmeddelandet står det att företaget ska nå en lönsamhetsnivå tills 2017. Det innebär en resultatförbättring på 2 miljarder varje år.

– Vi ska förbättra vår lönsamhet med 8 miljarder på fyra år och det är orimligt. Och vad är åtgärderna? Att ta bort lite personal? Min våta dröm vore om en kines eller ryss tog över, tyvärr är det så. Européer får inte köpa företaget på grund av EU-lagstiftningen. Då blir företaget för stort.

Tidningen har sökt Liam Bates, platschef i Degerfors, men inte lyckats.

Jonas Balderud representerar fackförbundet Sveriges ingenjörer och han har jobbat inom företaget sedan 2008 och han har tappat räkningen på hur många neddragningar och omorganisationer han varit med om.

– Det är ofantligt många. Jag tror att de som jobbat här ett tag har på något sätt blivit ganska blasé inför de här återkommande beskeden. Men självklart blir det ett irritationsmoment, folk tröttnar helt enkelt. Det gör att organisationen tappar momentum under en viss tid. Innan allt är klart med en uppsägning så diskuterar man det i kafferummen i stället för att sälja mer produkter, eller producera bättre.

Han förklarar att företaget är noggrann i sina utskick och poängterar att personalen ska fortsätta som vanligt i sina roller.

– Men så fungerar det inte så psykologiskt hos människor. Det blir spekulationer och det är inte bra för någon.

Bjarne Rasmussen är inte nådig i sin kritik till företagsledningen.

– Ända sedan finnarna tog över så har företaget visat brakförluster. Innan de tog över hette vi Avesta Polarit och då gick det här företaget bra. Sedan tog Outokumpu aktiemajoriteten och kastade ut alla andra ur styrelsen. Därefter har företaget gått med förlust och det måste bero på något?

– De måste göra någonting och de har försökt med olika desperata grepp och jag upplever att det här som kommer är samma desperata grepp. Det här kommer inte se till att bolaget blir bättre.

Bjarne Rasmussen berättar att företagsledningen beslutat att inte gå ut med något, innan man vet.

– De säger nu att upp till 90 personer kommer varslas i Sverige. Vi har frågat vad de grundar det på och då vet de inte. Det kan de inte säga. Men ändå vet man att det är just 90 personer. Det blir bara komiskt.

– Det här är ytterligare en desperat grej från den finska ledningen och ledningen är till för att rädda sysselsättningen i Finland och inte för att se till att vi får ett lönsamt företag.

I pressmeddelandet står det att företaget ska nå en lönsamhetsnivå tills 2017. Det innebär en resultatförbättring på 2 miljarder varje år.

– Vi ska förbättra vår lönsamhet med 8 miljarder på fyra år och det är orimligt. Och vad är åtgärderna? Att ta bort lite personal? Min våta dröm vore om en kines eller ryss tog över, tyvärr är det så. Européer får inte köpa företaget på grund av EU-lagstiftningen. Då blir företaget för stort.

Tidningen har sökt Liam Bates, platschef i Degerfors, men inte lyckats.

  • Anders Persson