2016-04-06 06:00

2016-04-06 06:00

Fortsatt kräftgång för Biogasbolaget

KARLSKOGA: 2015 blev ett svagare år än väntat för kommunägda Karlskoga energi och miljö

Karlskoga energi och miljö AB gjorde ett sämre resultat 2015 än både budget och föregående år. Det är framför allt elpriserna, det milda vädret och svårigheter kring biogasen som drar ner resultatet.

Resultatet i det kommunägda energibolaget för 2015 stannade på 50,1 miljoner kronor. Det är 12,9 miljoner kronor sämre än budget och 9,6 miljoner lägre än resultatet 2014.

Det som anges som orsaken är historiskt låga elpriser för vattenkraften och fortsatta produktionsproblem i produktionen av biogas.

Underskott

Biogasbolaget i Mellansverige AB som i dag ägs till hälften av Karlskoga energi och miljö redovisar ett underskott på 10,3 miljoner kronor, vilket är en dryg miljon kronor mer än 2014.

Enligt årsredovisningen har produktionen påverkats av störningar i anläggningen och processen men att man nu nått framsteg i anläggningens gräslina och att produktionen ska ökas successivt under 2016-2017.

Mer vattenkraft

Karlskoga vattenkraft AB producerade 130 GWh el under 2015 vilket är 20 procent över normal produktion och 5 GWh mer än 2014. Samtidigt fortsatte elpriserna att falla under 2015 och resultatet stannade på 1,4 miljoner kronor plus vilket 6,5 miljoner lägre än 2014.

Varmt 2015

Karlskoga Kraftvärmeverk AB och Karlskoga Elnät AB som är de största verksamheterna inom Karlskoga energi och Miljö AB påverkades av ett ovanligt varmt 2015. Trots det lyckades båda bolagen ändå öka resultatet något.

Karlskoga Stadsnät AB går däremot bra och levererar ett resultat på sex miljoner kronor på en omsättning som bara är knappa 20 miljoner kronor. Den här verksamheten växer stadigt men är ekonomiskt den minsta.

Resultatet i det kommunägda energibolaget för 2015 stannade på 50,1 miljoner kronor. Det är 12,9 miljoner kronor sämre än budget och 9,6 miljoner lägre än resultatet 2014.

Det som anges som orsaken är historiskt låga elpriser för vattenkraften och fortsatta produktionsproblem i produktionen av biogas.

Underskott

Biogasbolaget i Mellansverige AB som i dag ägs till hälften av Karlskoga energi och miljö redovisar ett underskott på 10,3 miljoner kronor, vilket är en dryg miljon kronor mer än 2014.

Enligt årsredovisningen har produktionen påverkats av störningar i anläggningen och processen men att man nu nått framsteg i anläggningens gräslina och att produktionen ska ökas successivt under 2016-2017.

Mer vattenkraft

Karlskoga vattenkraft AB producerade 130 GWh el under 2015 vilket är 20 procent över normal produktion och 5 GWh mer än 2014. Samtidigt fortsatte elpriserna att falla under 2015 och resultatet stannade på 1,4 miljoner kronor plus vilket 6,5 miljoner lägre än 2014.

Varmt 2015

Karlskoga Kraftvärmeverk AB och Karlskoga Elnät AB som är de största verksamheterna inom Karlskoga energi och Miljö AB påverkades av ett ovanligt varmt 2015. Trots det lyckades båda bolagen ändå öka resultatet något.

Karlskoga Stadsnät AB går däremot bra och levererar ett resultat på sex miljoner kronor på en omsättning som bara är knappa 20 miljoner kronor. Den här verksamheten växer stadigt men är ekonomiskt den minsta.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.