2016-04-03 14:50

2016-04-03 14:50

Prisas för sitt historiska arbete

DEGERFORS: 22 upplagan av kulturpriset gick till Björn Dehlin

I lördags delade Vänsterpartiet i Degerfors ut sitt kulturpris och i år fick Björn Dehlin priset. Priset delades ut för 22 året i rad och instiftades till minne av konstnären Marianne Nielsen.

I samband med Vänsterpartiets årsmöte i Bruksgården delades priset ut. Björn Dehlin har varit aktiv i Degerfors Hembygdsförening sedan 1997.

Ända fram till i höstas har det varit full fart inom föreningen från hans sida. Han har varit med och katalogisera gamla bilder från trakten digitalt så att allmänheten numera kan ta del av dem via hemsidan.

– Det är alltid roligt att bli uppskattad för sitt arbete. Jag har också fått vara med och ändra inriktning lite med hembygdsföreningen. Vi satsar mer på vår lokalhistoria. Min historia är inte en gammal plog på hembygdsgården utan det är järnverket och det är mer så vi arbetar.

Motiveringen till kulturpriset:

”Björn Dehlin har varit idèspruta och drivande kraft i Degerfors Hembygdsförening. Han har med stor energi och envetenhet initierat arbetet med att på olika sätt belysa Degerfors moderna historia som industriort. Arbetet pågår fortfarande i Hembygdsföreningens regi i form av bland annat digitaliseringen av den bildskatt som består av tusentals foton och glasplåtar. Berättelsen om Degerfors framväxt har, tack vare Björn Dehlins initiativ, dokumenterats och levandegjorts.”

I samband med Vänsterpartiets årsmöte i Bruksgården delades priset ut. Björn Dehlin har varit aktiv i Degerfors Hembygdsförening sedan 1997.

Ända fram till i höstas har det varit full fart inom föreningen från hans sida. Han har varit med och katalogisera gamla bilder från trakten digitalt så att allmänheten numera kan ta del av dem via hemsidan.

– Det är alltid roligt att bli uppskattad för sitt arbete. Jag har också fått vara med och ändra inriktning lite med hembygdsföreningen. Vi satsar mer på vår lokalhistoria. Min historia är inte en gammal plog på hembygdsgården utan det är järnverket och det är mer så vi arbetar.

Motiveringen till kulturpriset:

”Björn Dehlin har varit idèspruta och drivande kraft i Degerfors Hembygdsförening. Han har med stor energi och envetenhet initierat arbetet med att på olika sätt belysa Degerfors moderna historia som industriort. Arbetet pågår fortfarande i Hembygdsföreningens regi i form av bland annat digitaliseringen av den bildskatt som består av tusentals foton och glasplåtar. Berättelsen om Degerfors framväxt har, tack vare Björn Dehlins initiativ, dokumenterats och levandegjorts.”

  • Anders Persson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.