2016-04-01 06:00

2016-04-01 07:16

Lob, ombre och mer skägg

DEGERFORS: Det viktigaste är att plocka fram det vackra hos varje individ

Inga hårresande trendförändringar.
– Nuförtiden handlar det aldrig om några drastiska skillnader från ett år till ett annat. Men visst ser man ett par tydliga trender i hårmodet.Det berättar Lina Persson på Linas hårstudio i Degerfors.

Linas hårstudio är inrymt intill Bröllopspalatsets lokaler i Degerfors. Där har Lina Persson huserat i tre år, men snart blir det flytt.

– I mitten av april inviger jag min nya lokal på Medborgargatan. Jag har haft det bra här, men det ska bli roligt att skapa något nytt, säger Lina.

Hur ser då det kvinnliga hårmodet ut för våren och sommaren?

Lina beskriver det som ganska brett.

– Det viktigaste är att plocka fram det vackra hos varje individ. Över huvud taget tycker jag att det är ett lättsamt mode.

Bob och lob

Lina tror att det som kommer att bli mest inne är lite längre page.

– Mycket handlar om bob, enkelt utryckt en kortare typ av page, och lob, en utveckling av bob som innebär längre page, förklarar Lina.

Och fortsätter:

– Bob innebär att håret ska lyfta från kroppen. Det är väldigt trendigt med framåtlutande framparti och trubbiga längder. Lob är friare längd. Håret ligger på kroppen men över axlarna. Frampartiet ska gärna vara sluttande med trubbiga längder.

När det gäller färger menar Lina att det ska vara lite varmare färger i år, gärna varma kopparnyanser eller butterblond. Men även de kallare nyanserna lever kvar. Det ska vara naturliga nyanser med ombre, en mörkare botten - antingen din egna färg eller färgad mörkare - och märkbart ljusare längder och helljusa toppar. Hur skarp övergångarna är går att variera. Ett altalternativ är sombre, där det handlar om en naturlig känsla med hjälp av tunna inramande slingor där den egna hårfärgen gärna bevaras mellan slingorna.

Mer fritt

– Men hårmodet är inte lika hårt styrt som det var för kanske tio år sedan. Det är mycket mer fritt nu, vilket jag tror att alla uppskattar, menar Lina.

Killarna då?

– Killarnas trend med det lite längre håret är kvar, det överlever nog ett tag till. Men lika inne är det är att ha kort hår med en klart markerad sidbena. Det sistnämnda är kanske det som kommer allt mer.

Hon tycker att de män som besöker henne är ganska vågade.

– Många är faktiskt sugna på något nytt, vilket jag självklart tycker är jätteroligt.

Sedan har vi det här med – skägg.

– Skägg i olika former, och här lekar man en hel del, har varit inne ett tag nu men jag tycker att det tagit ett steg till. Det är riktigt hett! Det märks inte minst på alla kringprodukter för att hålla skägget fräscht, säger Lina och nämner såväl skäggoljor, schampo och kammar.

Men att klippa skägg och raka som barberarna kommer inte Lina att göra.

– Tror inte det, skrattar hon.

Linas hårstudio är inrymt intill Bröllopspalatsets lokaler i Degerfors. Där har Lina Persson huserat i tre år, men snart blir det flytt.

– I mitten av april inviger jag min nya lokal på Medborgargatan. Jag har haft det bra här, men det ska bli roligt att skapa något nytt, säger Lina.

Hur ser då det kvinnliga hårmodet ut för våren och sommaren?

Lina beskriver det som ganska brett.

– Det viktigaste är att plocka fram det vackra hos varje individ. Över huvud taget tycker jag att det är ett lättsamt mode.

Bob och lob

Lina tror att det som kommer att bli mest inne är lite längre page.

– Mycket handlar om bob, enkelt utryckt en kortare typ av page, och lob, en utveckling av bob som innebär längre page, förklarar Lina.

Och fortsätter:

– Bob innebär att håret ska lyfta från kroppen. Det är väldigt trendigt med framåtlutande framparti och trubbiga längder. Lob är friare längd. Håret ligger på kroppen men över axlarna. Frampartiet ska gärna vara sluttande med trubbiga längder.

När det gäller färger menar Lina att det ska vara lite varmare färger i år, gärna varma kopparnyanser eller butterblond. Men även de kallare nyanserna lever kvar. Det ska vara naturliga nyanser med ombre, en mörkare botten - antingen din egna färg eller färgad mörkare - och märkbart ljusare längder och helljusa toppar. Hur skarp övergångarna är går att variera. Ett altalternativ är sombre, där det handlar om en naturlig känsla med hjälp av tunna inramande slingor där den egna hårfärgen gärna bevaras mellan slingorna.

Mer fritt

– Men hårmodet är inte lika hårt styrt som det var för kanske tio år sedan. Det är mycket mer fritt nu, vilket jag tror att alla uppskattar, menar Lina.

Killarna då?

– Killarnas trend med det lite längre håret är kvar, det överlever nog ett tag till. Men lika inne är det är att ha kort hår med en klart markerad sidbena. Det sistnämnda är kanske det som kommer allt mer.

Hon tycker att de män som besöker henne är ganska vågade.

– Många är faktiskt sugna på något nytt, vilket jag självklart tycker är jätteroligt.

Sedan har vi det här med – skägg.

– Skägg i olika former, och här lekar man en hel del, har varit inne ett tag nu men jag tycker att det tagit ett steg till. Det är riktigt hett! Det märks inte minst på alla kringprodukter för att hålla skägget fräscht, säger Lina och nämner såväl skäggoljor, schampo och kammar.

Men att klippa skägg och raka som barberarna kommer inte Lina att göra.

– Tror inte det, skrattar hon.