2016-03-31 06:00

2016-03-31 06:00

Startar må-bra-kör i Degerfors

DEGERFORS: Studiefrämjandet satsar på ny verksamhet

Kan man sjunga sig till en friskare hälsa? Ja enligt Studiefrämjandet och Anders Ekstrand, som på tisdag startar en friskvårdskör i Degerfors.

I åtta år har Studiefrämjandet i södra Närke haft körsång i friskvårdssyfte för daglediga i Kumla och Fjugesta.

Nu har turen även kommit till Degerfors, där en sådan kör startas kommande tisdag förmiddag i Musikskolans aula och några förkunskaper behövs inte för att delta.

– Många företag och kommuner erbjuder numera sina anställda körsång som friskvård och en del landsting även körsång på recept och led i sin rehabilitering för långtidssjukskrivna, berättar Ekstrand och tillägger:

– Jag har själv haft kördeltagare som berättat att sedan de börjat sjunga kör kunnat minska sina antidepressiva mediciner betydligt.

Positiva effekter

Han radar upp en hel del saker som händer i kroppen då man sjunger i kör enligt rön som framkommit, som att kroppen syresätts, spänningar släpper och stresshormoner minskar medan oxytocin, alltså antistresshormon, ökar.

Ekstrand nämner även att hjärtrytmen stiger eller sjunker i samma takt beroende på vilken musik man sjunger samt att sången tvingar fram en regelbunden andning. Effekten av sång med långa fraser liknar den man får vid yogaträning, enligt Ekstrand.

I åtta år har Studiefrämjandet i södra Närke haft körsång i friskvårdssyfte för daglediga i Kumla och Fjugesta.

Nu har turen även kommit till Degerfors, där en sådan kör startas kommande tisdag förmiddag i Musikskolans aula och några förkunskaper behövs inte för att delta.

– Många företag och kommuner erbjuder numera sina anställda körsång som friskvård och en del landsting även körsång på recept och led i sin rehabilitering för långtidssjukskrivna, berättar Ekstrand och tillägger:

– Jag har själv haft kördeltagare som berättat att sedan de börjat sjunga kör kunnat minska sina antidepressiva mediciner betydligt.

Positiva effekter

Han radar upp en hel del saker som händer i kroppen då man sjunger i kör enligt rön som framkommit, som att kroppen syresätts, spänningar släpper och stresshormoner minskar medan oxytocin, alltså antistresshormon, ökar.

Ekstrand nämner även att hjärtrytmen stiger eller sjunker i samma takt beroende på vilken musik man sjunger samt att sången tvingar fram en regelbunden andning. Effekten av sång med långa fraser liknar den man får vid yogaträning, enligt Ekstrand.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.