2016-03-31 16:17

2016-03-31 16:17

Samarbete viktigt

KARLSKOGA: Ledamot i försvarsutskottet besökte Karlskoga

På torsdagen var en ledamot i försvarsutskottet på besök i Karlskoga. Det var Mattias Ottosson (S) som bjudits in för att träffa bland andra kommunstyrelsens ordförande Sven-Olov Axelsson och representanter för försvarsindustriföretag i Karlskoga.
– Försvarsindustrin är en viktig tillgång för landet, säger Mattias Ottosson.

Mattias Ottosson fick på förmiddagen träffa representanter för bland andra Saab Dynamics, BAE Systems och Bofors Testcenter. På eftermiddagen stod ett besök på skjutfältet på schemat.

En anledning till besöket var den så kallade Kex-utredningen, vapenexportutredningen som bland annat föreslår hårdare regler vad gäller export av vapen till stater som har stora demokratiska brister. Det är många inom försvarsindustrin som tror att det blir ett avbräck för dem om förslagen i utredningen blir verklighet.

Inte positivt

– Vi har bjudit in Mattias för att visa hur det ser ut i Karlskoga, säger Sven-Olov Axelsson som tycker att det är bra att kunna föra fram sina åsikter direkt till någon i försvarsutskottet.

När det gäller Kex-utredningen ser man inte positivt på den från kommunens sida.

– Vi är bekymrade, konstaterar Sven-Olov Axelsson.

Samma regelverk

Han berättar att företagen som man träffat på förmiddagen till stor del lever på att sälja sina varor utomlands. Mellan 50 och 90 procent av tillverkningen går på export. Sven-Olov Axelsson tycker att det är viktigt att Sverige inte inför regler som bromsar den svenska försvarsindustrin mer än andra länders motsvarigheter.

– En harmonisering av regelverket inom EU är nog det som är att föredra, anser han.

Han tycker inte att man ska exportera till vilka länder som helst. Däremot ska det vara samma regelverk för alla vapentillverkare inom EU, så att man konkurrerar på lika villkor.

Där får han medhåll av Mattias Ottosson:

– Det är tydligt att det behövs ett gemensamt regelverk. Som det lilla land Sverige är blir export och samarbete allt viktigare.

Mattias Ottosson har varit på flera orter som har någon form av försvarsindustri, bland andra Arboga, Linköping och Karlskrona. Han tycker att alla orter han har besökt har det gemensamt att kompetensen är väldigt hög. Något som han tycker särskiljer Karlskoga från de andra är samarbetet.

– Det är samarbete mellan de olika företagen och mellan företagen och kommunen. Det har jag inte sett på de andra orterna, så det är unikt för Karlskoga.

Mattias Ottosson fick på förmiddagen träffa representanter för bland andra Saab Dynamics, BAE Systems och Bofors Testcenter. På eftermiddagen stod ett besök på skjutfältet på schemat.

En anledning till besöket var den så kallade Kex-utredningen, vapenexportutredningen som bland annat föreslår hårdare regler vad gäller export av vapen till stater som har stora demokratiska brister. Det är många inom försvarsindustrin som tror att det blir ett avbräck för dem om förslagen i utredningen blir verklighet.

Inte positivt

– Vi har bjudit in Mattias för att visa hur det ser ut i Karlskoga, säger Sven-Olov Axelsson som tycker att det är bra att kunna föra fram sina åsikter direkt till någon i försvarsutskottet.

När det gäller Kex-utredningen ser man inte positivt på den från kommunens sida.

– Vi är bekymrade, konstaterar Sven-Olov Axelsson.

Samma regelverk

Han berättar att företagen som man träffat på förmiddagen till stor del lever på att sälja sina varor utomlands. Mellan 50 och 90 procent av tillverkningen går på export. Sven-Olov Axelsson tycker att det är viktigt att Sverige inte inför regler som bromsar den svenska försvarsindustrin mer än andra länders motsvarigheter.

– En harmonisering av regelverket inom EU är nog det som är att föredra, anser han.

Han tycker inte att man ska exportera till vilka länder som helst. Däremot ska det vara samma regelverk för alla vapentillverkare inom EU, så att man konkurrerar på lika villkor.

Där får han medhåll av Mattias Ottosson:

– Det är tydligt att det behövs ett gemensamt regelverk. Som det lilla land Sverige är blir export och samarbete allt viktigare.

Mattias Ottosson har varit på flera orter som har någon form av försvarsindustri, bland andra Arboga, Linköping och Karlskrona. Han tycker att alla orter han har besökt har det gemensamt att kompetensen är väldigt hög. Något som han tycker särskiljer Karlskoga från de andra är samarbetet.

– Det är samarbete mellan de olika företagen och mellan företagen och kommunen. Det har jag inte sett på de andra orterna, så det är unikt för Karlskoga.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.