2016-03-30 06:00

2016-03-30 06:00

Sjätte valpen godkänd

KARLSKOGA: Goda meriter för Karlskogapolisens hundar

Ulf Backman, hundförare vid polisen i Karlskoga, har lyckats med bedriften att få sex av sina valpar godkända som polishundar, något som han kan vara ensam om i riket.

I nära 40 år har Ulf Backman varit polis och under merparten av de åren har han haft fyrfota sällskap. Att han har god hand med hundarna är solklart, särskilt med tanke på att det nu är sjätte gången som en av hans valpar godkänns som polishund.

– Ingen valp är den andra lik och man lär sig något nytt hela tiden. Och att återigen se en valp godkännas, det är riktigt häftigt.

Hundintresset har Ulf med sig sedan barnsben. Som elvaåring samlade han pengar i en sparbössa och hade så småningom fått ihop drygt 300 kronor, en ansenlig summa då i slutet på 60-talet. Pengarna gick till att köpa sig en egen valp och sedan dess har han alltid haft en hund vid sin sida.

– När jag sen blev polis så var målet hela tiden att bli hundförare, och så blev det också.

Den första hunden som Ulf arbetade ihop med var Hundskolans Maxor Loyd, som dessvärre blev ihjälkörd efter blott sex månader. Därefter hade han med sig Mix, även den från Hundskolan, som också blev årets polishund 1988.

– Efter det skaffade jag mig en valp, Elais Leo som var son till Mix, och efter den Elais Sigge Sig-Sack.

Valparna godkändes som polishundar och fler framgångar följde. Under tiden som han arbetade med Sack köpte Ulf en valp efter honom, Heratorpets Pasco, som också blev godkänd och sedan blev stationerad i Kristinehamn.

Bra samarbete

Efter Sack kom Heratopets UB Tiger in i bilden, som Ulf också har tränat upp. Han och Tiger har uppmärksammats flera gånger för sina insatser. Bland annat har Tiger prisats som årets trafikhjälte 2012, efter att de spårat upp en rattfyllerist som krockat på Noravägen.

I december 2012 godkändes Spårmarkens Theo, son till Tiger och tränad av Ulf, som polishund. Stoltheten över sin fyrfota kollega går inte att dölja

– Theo är nu i Sörmland och är jätteduktig, den bästa hund de har.

Nu har också den senaste valpen, den sjätte i raden, klarat lämplighetstestet för att bli polishund. Spårmarkens Lego, som Tiger är morfar till, är drygt ett och ett halvt år gammal och Ulf själv ser honom som ett lovande tillskott i kåren.

– Fördelen med att jag tränar valpen själv är att jag kan ta med den i jobbet och öva, när det inte är skarpt läge förstås. Vi brukar gå till värmeverket till exempel, där det är mörkt och gallertrappor. Det blir en bra miljöträning.

Planen är att Tiger och Lego får arbeta tillsammans under hösten innan Tiger så småningom får trappa ner och gå i pension. Ulf själv kan inte tänka sig annat än att jobba med hundar.

– Efter 33 år som hundförare har jag fortfarande lika roligt, jag kan inte låta bli. Jag vill vara ute och jobba, inte sitta inne. Och med Lego ser jag så mycket potential, han är väldigt envis och skärpt. Han har väldigt bra gener i sig och flera av hans kullsyskon är också polishundar.

Ulf har varit med om många spännande händelser under sina år som hundförare, många narkotikagömmor som har nosats upp och gömda personer som hittats. En gång fick han själv fast åtta personer som gömde sig i ett hus i skogen, varav en var efterlyst, tack vare hundens hjälp.

– De ställde sig på led och jag kunde avvisitera dem en efter en. Och när jag är klar så markerar hunden vid huset och där ligger en påse med amfetamin. Jag har börjat samla ihop alla roliga jobb, så det kanske kan bli en bok någon gång.

I nära 40 år har Ulf Backman varit polis och under merparten av de åren har han haft fyrfota sällskap. Att han har god hand med hundarna är solklart, särskilt med tanke på att det nu är sjätte gången som en av hans valpar godkänns som polishund.

– Ingen valp är den andra lik och man lär sig något nytt hela tiden. Och att återigen se en valp godkännas, det är riktigt häftigt.

Hundintresset har Ulf med sig sedan barnsben. Som elvaåring samlade han pengar i en sparbössa och hade så småningom fått ihop drygt 300 kronor, en ansenlig summa då i slutet på 60-talet. Pengarna gick till att köpa sig en egen valp och sedan dess har han alltid haft en hund vid sin sida.

– När jag sen blev polis så var målet hela tiden att bli hundförare, och så blev det också.

Den första hunden som Ulf arbetade ihop med var Hundskolans Maxor Loyd, som dessvärre blev ihjälkörd efter blott sex månader. Därefter hade han med sig Mix, även den från Hundskolan, som också blev årets polishund 1988.

– Efter det skaffade jag mig en valp, Elais Leo som var son till Mix, och efter den Elais Sigge Sig-Sack.

Valparna godkändes som polishundar och fler framgångar följde. Under tiden som han arbetade med Sack köpte Ulf en valp efter honom, Heratorpets Pasco, som också blev godkänd och sedan blev stationerad i Kristinehamn.

Bra samarbete

Efter Sack kom Heratopets UB Tiger in i bilden, som Ulf också har tränat upp. Han och Tiger har uppmärksammats flera gånger för sina insatser. Bland annat har Tiger prisats som årets trafikhjälte 2012, efter att de spårat upp en rattfyllerist som krockat på Noravägen.

I december 2012 godkändes Spårmarkens Theo, son till Tiger och tränad av Ulf, som polishund. Stoltheten över sin fyrfota kollega går inte att dölja

– Theo är nu i Sörmland och är jätteduktig, den bästa hund de har.

Nu har också den senaste valpen, den sjätte i raden, klarat lämplighetstestet för att bli polishund. Spårmarkens Lego, som Tiger är morfar till, är drygt ett och ett halvt år gammal och Ulf själv ser honom som ett lovande tillskott i kåren.

– Fördelen med att jag tränar valpen själv är att jag kan ta med den i jobbet och öva, när det inte är skarpt läge förstås. Vi brukar gå till värmeverket till exempel, där det är mörkt och gallertrappor. Det blir en bra miljöträning.

Planen är att Tiger och Lego får arbeta tillsammans under hösten innan Tiger så småningom får trappa ner och gå i pension. Ulf själv kan inte tänka sig annat än att jobba med hundar.

– Efter 33 år som hundförare har jag fortfarande lika roligt, jag kan inte låta bli. Jag vill vara ute och jobba, inte sitta inne. Och med Lego ser jag så mycket potential, han är väldigt envis och skärpt. Han har väldigt bra gener i sig och flera av hans kullsyskon är också polishundar.

Ulf har varit med om många spännande händelser under sina år som hundförare, många narkotikagömmor som har nosats upp och gömda personer som hittats. En gång fick han själv fast åtta personer som gömde sig i ett hus i skogen, varav en var efterlyst, tack vare hundens hjälp.

– De ställde sig på led och jag kunde avvisitera dem en efter en. Och när jag är klar så markerar hunden vid huset och där ligger en påse med amfetamin. Jag har börjat samla ihop alla roliga jobb, så det kanske kan bli en bok någon gång.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.