2016-03-22 06:00

2016-03-22 06:00

Saab lockar fler kvinnor

NÄRINGSLIV: Populär arbetsgivare bland ingenjörsstudenter

Saab klättrar uppåt i den senaste rankningen av de mest attraktiva arbetsplatserna bland ingenjörsstudenter.

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab, där bland annat Saab Dynamics ingår, klättrar i popularitet när det gäller attraktiva arbetsplatser. Popularitetsökningen har skett bland kvinnliga ingenjörsstudenter, vilket härleds till koncernens strategiska arbete med att öka andelen kvinnor på företaget.

– Saab har de senaste åren arbetat målmedvetet med jämställdhetsarbetet. Antalet kvinnliga chefer ökar kontinuerligt. Samtidigt är mångfald en bredare fråga än kön. Saab behöver människor med många olika erfarenheter eftersom flera av de stora utvecklingsprojekten inom svens industri genomförs hos Saab just nu. Vi måste tydligare berätta vad vi kan erbjuda som arbetsgivare, säger personaldirektören Lena Eliasson.

Det är enligt Företagsbarometerns årliga rankning som Saab hamnar på plats sex bland civilingenjörsstudenter, ett par kliv uppåt från förra årets åttondeplats. Bland de kvinnliga ingenjörsstudenterna har koncernen gått från plats 29 till 22. Samtidigt minskade populariteten bland de manliga studenterna från två till tre.

Koncernen siktar på att öka antalet kvinnliga chefer till 35 procent i Sverige och 30 procent i övriga länder innan år 2025. Vidare ska 30 procent av medarbetarna i Sverige vara kvinnor, 35 procent i övriga länder.

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab, där bland annat Saab Dynamics ingår, klättrar i popularitet när det gäller attraktiva arbetsplatser. Popularitetsökningen har skett bland kvinnliga ingenjörsstudenter, vilket härleds till koncernens strategiska arbete med att öka andelen kvinnor på företaget.

– Saab har de senaste åren arbetat målmedvetet med jämställdhetsarbetet. Antalet kvinnliga chefer ökar kontinuerligt. Samtidigt är mångfald en bredare fråga än kön. Saab behöver människor med många olika erfarenheter eftersom flera av de stora utvecklingsprojekten inom svens industri genomförs hos Saab just nu. Vi måste tydligare berätta vad vi kan erbjuda som arbetsgivare, säger personaldirektören Lena Eliasson.

Det är enligt Företagsbarometerns årliga rankning som Saab hamnar på plats sex bland civilingenjörsstudenter, ett par kliv uppåt från förra årets åttondeplats. Bland de kvinnliga ingenjörsstudenterna har koncernen gått från plats 29 till 22. Samtidigt minskade populariteten bland de manliga studenterna från två till tre.

Koncernen siktar på att öka antalet kvinnliga chefer till 35 procent i Sverige och 30 procent i övriga länder innan år 2025. Vidare ska 30 procent av medarbetarna i Sverige vara kvinnor, 35 procent i övriga länder.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.