2016-03-22 06:00

2016-03-22 06:00

Övervikt i allt lägre ålder

DEGERFORS: Skolsköterska efterlyser godare levnadsvanor

Problem kring övervikt som vi i går rapporterade om drar sig allt lägre ned i åldrarna hos barn och unga. Inte minst i Degerfors där andelen överviktiga barn redan i förskoleklass är fler än i övriga länet.

Vi kunde i går berätta om siffror som visar att 40 procent av Degerforspojkarna i årskurs nio var överviktiga år 2014.

Nu berättar Kristina Ernvik, skolsköterska på Stora Vallaskolan och Svartå skola, att läget är värre än så. Siffrorna har förbättrats på högstadiet, men samtidigt märks övervikt redan hos barn från 2,5 års ålder och Degerfors utmärker sig rejält då barnen kommit upp till förskoleklass, då inte mindre än 22 procent är överviktiga. Det är tio procent mer än övriga länet.

– Den statistik jag har vad gäller högstadieelever är att av de 100 elever som går i nian nu är det ett par pojkar och lika många flickor som ligger på övervikt. Men det är siffror från då de gick i årskurs 8, hälsobesöken görs då. Så hur det ser ut nu i nian vet jag inte, säger Kristina Ernvik.

Andra aktiviteter

– 40 procent som det var 2014 är det alltså inte, men övervikten har ökat totalt, vilket sannolikt beror på att unga är mer stillasittande. Degerfors är en liten kommun och utbudet av aktiviteter och kanske socialekonomiska faktorer spelar in. Antingen är man elitidrottare i fotboll eller hockey eller volleyboll, eller så ägnar man sig åt dataspel, internet och sociala medier.

– Många saknar sport som utövas bara för att det är kul, allt blir tävling och det borde finnas mellanting. Vi har träffats i VIKT-iga barngruppen (ett råd som jobbar förebyggande mot övervikt) och för några år sen erbjöd man mellanaktiviteter i Karlskoga, men här är svårt för det finns inte så många föreningar som har möjlighet att erbjuda det utbudet. Det är gymnastikföreningen vi hänvisat till, men pojkar gillar kanske inte att gå på sumba och sånt och då blir det styrketräning, men de behöver kondition också.

Föräldraansvar

Mer idrott i skolan och föräldrar som inte skjutsar barnen överallt i tron att de gör barnen en tjänst istället för att låta dem få vardagsmotion, tycker Ernvik vore bra liksom godare levnadsvanor generellt, där man lagar ordentlig mat i stället för halvfabrikat och då gärna tillsammans med barnen.

Fel sorts mat, sötade drycker och godis ställs fram i butikerna, enligt Ernvik:

– Kroppen gillar det då man blir glad och pigg ett litet ögonblick och man vill inte vägra barnen, som förälder är det lätt att vara för snäll. Men man har föräldraansvar och jag tror på back to basic, laga mat med barnen så att de får intresse för hur kroppen funkar och vilken energi den behöver och mår bra av. Fortsätter man ha rejäl övervikt så utvecklar man kanske typ 2 diabetes när man blir vuxen.

– Vi erbjuder kost- och aktivitetssamtal till de som vill. Vi har bra samarbete med barn- och ungdomsmottagningen också och remitterar dit för fortsatta kostsamtal när vi inte når framgång.

– Vi införde sockerpolicy förra året, så att inte skolorna serverar söta frukost- och mellanmål. Det här är också nationellt viktigt, något som riksdag och regering bör ta en rejäl titt på. Det handlar om våra blivande arbetskamrater och medborgare som ska ha bra liv, säger Ernvik.

Vi kunde i går berätta om siffror som visar att 40 procent av Degerforspojkarna i årskurs nio var överviktiga år 2014.

Nu berättar Kristina Ernvik, skolsköterska på Stora Vallaskolan och Svartå skola, att läget är värre än så. Siffrorna har förbättrats på högstadiet, men samtidigt märks övervikt redan hos barn från 2,5 års ålder och Degerfors utmärker sig rejält då barnen kommit upp till förskoleklass, då inte mindre än 22 procent är överviktiga. Det är tio procent mer än övriga länet.

– Den statistik jag har vad gäller högstadieelever är att av de 100 elever som går i nian nu är det ett par pojkar och lika många flickor som ligger på övervikt. Men det är siffror från då de gick i årskurs 8, hälsobesöken görs då. Så hur det ser ut nu i nian vet jag inte, säger Kristina Ernvik.

Andra aktiviteter

– 40 procent som det var 2014 är det alltså inte, men övervikten har ökat totalt, vilket sannolikt beror på att unga är mer stillasittande. Degerfors är en liten kommun och utbudet av aktiviteter och kanske socialekonomiska faktorer spelar in. Antingen är man elitidrottare i fotboll eller hockey eller volleyboll, eller så ägnar man sig åt dataspel, internet och sociala medier.

– Många saknar sport som utövas bara för att det är kul, allt blir tävling och det borde finnas mellanting. Vi har träffats i VIKT-iga barngruppen (ett råd som jobbar förebyggande mot övervikt) och för några år sen erbjöd man mellanaktiviteter i Karlskoga, men här är svårt för det finns inte så många föreningar som har möjlighet att erbjuda det utbudet. Det är gymnastikföreningen vi hänvisat till, men pojkar gillar kanske inte att gå på sumba och sånt och då blir det styrketräning, men de behöver kondition också.

Föräldraansvar

Mer idrott i skolan och föräldrar som inte skjutsar barnen överallt i tron att de gör barnen en tjänst istället för att låta dem få vardagsmotion, tycker Ernvik vore bra liksom godare levnadsvanor generellt, där man lagar ordentlig mat i stället för halvfabrikat och då gärna tillsammans med barnen.

Fel sorts mat, sötade drycker och godis ställs fram i butikerna, enligt Ernvik:

– Kroppen gillar det då man blir glad och pigg ett litet ögonblick och man vill inte vägra barnen, som förälder är det lätt att vara för snäll. Men man har föräldraansvar och jag tror på back to basic, laga mat med barnen så att de får intresse för hur kroppen funkar och vilken energi den behöver och mår bra av. Fortsätter man ha rejäl övervikt så utvecklar man kanske typ 2 diabetes när man blir vuxen.

– Vi erbjuder kost- och aktivitetssamtal till de som vill. Vi har bra samarbete med barn- och ungdomsmottagningen också och remitterar dit för fortsatta kostsamtal när vi inte når framgång.

– Vi införde sockerpolicy förra året, så att inte skolorna serverar söta frukost- och mellanmål. Det här är också nationellt viktigt, något som riksdag och regering bör ta en rejäl titt på. Det handlar om våra blivande arbetskamrater och medborgare som ska ha bra liv, säger Ernvik.