2016-03-22 16:11

2016-03-22 16:11

Konst runt Fryken nästa

KONST: Eira Atterfors och Barbro Olsson delar på ateljén i Lysvik

Övre Frykens konstrunda inleds på långfredagen och avslutas på påskdagen. Eira Atterfors deltar med ett dussintal verk, inbjuden av Barbro Olsson som även hon har anknytning till Karlskoga.

Det är 20:e året i rad som Övre Frykens konstrunda arrangeras och i år kan besökarna göra nedslag på 25 utställningsplatser från Västra och Östra Ämtervik i söder till Torsby och Vägsjöfors i norr. Jan Lööf, bildmakaren, har tagit med sig en del av allt han skapat till Bovilsgården i Uttersbyn medan Karin Broos visar måleri och grafik i Alma Löv Museum i Östra Ämtervik för att nämna två av 60-talet medverkande konstnärer.

Eira Atterfors delar dessa tre dagar ateljé med Barbro Olsson som bor och verkar i Skäggegård i Lysvik. Där ska Barbro Olsson visa måleri.

– Jag träffade Barbro i höstas i Karlstad i samband med Höstsalongen, säger Eira Atterfors.

– Hon är ju från Karlskoga men det var första gången vi talades vid. En tid därefter ringde hon och frågade om jag ville ställa ut hos henne under konstrundan och det ville jag. Det är annorlunda och ska bli kul, tillägger Eira Atterfors och berättar att hon kommer att visa akvareller, målningar i akryl och textila bilder.

– Jag har inte visat akvareller så ofta utan det har mest blivit akryl och textila bilder, konstaterar hon.

Eira Atterfors fyller 86 samma dag som vernissagen men åldern är ovidkommande eftersom den inte påverkat skaparkraften. Det är kraftfullt, vitalt måleri och porträtt med starka konturer. Men också upplösta figurer på vandring mot okända mål förekommer som motiv.

– Jag blir så påverkad av människor som flyr, avslöjar hon.

Eira Atterfors har bott och arbetat i Karlskoga sedan 1981 och det var här hon debuterade som konstnär.

– Gerda Persson har betytt mycket för mig. Hon hade sett vad jag vävt och tyckte absolut att jag skulle lämna in till Vårsalongen och till slut gav jag med mig. Jag kom med och konsten har varit ett stort nöje för mig, säger Eira och sänder en tacksamhetens tanke till Gerda Persson.

Eira Atterfors antogs till sin första Vårsalong i mitten av 1980-talet och är representerad även på årets salong. Den första separatutställningen i Karlskoga konsthall dröjde till 2005 och för ett par år sedan var det dags igen. Den gången delade hon konsthallen med barnbarnet Sara Klintberg. Eira Atterfors har gått kurser i keramik, bild och form, tovning och andra konstnärliga uttryck men denna norrländska urkraft ser sig ändå som självlärd.

Det är 20:e året i rad som Övre Frykens konstrunda arrangeras och i år kan besökarna göra nedslag på 25 utställningsplatser från Västra och Östra Ämtervik i söder till Torsby och Vägsjöfors i norr. Jan Lööf, bildmakaren, har tagit med sig en del av allt han skapat till Bovilsgården i Uttersbyn medan Karin Broos visar måleri och grafik i Alma Löv Museum i Östra Ämtervik för att nämna två av 60-talet medverkande konstnärer.

Eira Atterfors delar dessa tre dagar ateljé med Barbro Olsson som bor och verkar i Skäggegård i Lysvik. Där ska Barbro Olsson visa måleri.

– Jag träffade Barbro i höstas i Karlstad i samband med Höstsalongen, säger Eira Atterfors.

– Hon är ju från Karlskoga men det var första gången vi talades vid. En tid därefter ringde hon och frågade om jag ville ställa ut hos henne under konstrundan och det ville jag. Det är annorlunda och ska bli kul, tillägger Eira Atterfors och berättar att hon kommer att visa akvareller, målningar i akryl och textila bilder.

– Jag har inte visat akvareller så ofta utan det har mest blivit akryl och textila bilder, konstaterar hon.

Eira Atterfors fyller 86 samma dag som vernissagen men åldern är ovidkommande eftersom den inte påverkat skaparkraften. Det är kraftfullt, vitalt måleri och porträtt med starka konturer. Men också upplösta figurer på vandring mot okända mål förekommer som motiv.

– Jag blir så påverkad av människor som flyr, avslöjar hon.

Eira Atterfors har bott och arbetat i Karlskoga sedan 1981 och det var här hon debuterade som konstnär.

– Gerda Persson har betytt mycket för mig. Hon hade sett vad jag vävt och tyckte absolut att jag skulle lämna in till Vårsalongen och till slut gav jag med mig. Jag kom med och konsten har varit ett stort nöje för mig, säger Eira och sänder en tacksamhetens tanke till Gerda Persson.

Eira Atterfors antogs till sin första Vårsalong i mitten av 1980-talet och är representerad även på årets salong. Den första separatutställningen i Karlskoga konsthall dröjde till 2005 och för ett par år sedan var det dags igen. Den gången delade hon konsthallen med barnbarnet Sara Klintberg. Eira Atterfors har gått kurser i keramik, bild och form, tovning och andra konstnärliga uttryck men denna norrländska urkraft ser sig ändå som självlärd.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.