2016-03-20 14:15

2016-03-20 14:15

"Känns bra att vi kan ordna det här"

KARLSKOGA: Bosnienveteraner återförenades efter 20 år

För 20 år sedan stred de i Bosnien och i lördag var det dags för en återförening ute på Villingsberg.
– Under sex månader fanns vi i Bosnien och det känns bra att Försvarsdmakten har ett omhändertagande system så att vi kan ha en sådan här återträff, säger Bengt Fransson överstelöjtnant i Örebro-Värmlandsgruppen.

BA 06 hette den bataljon som Sverige skickade till Bosnien 1996 med överstelöjtnant Bengt Fransson som ställföreträdande kompanichef. I lördags träffades bataljonen på en återträff efter 20 år.

– Försvarsmakten har ett omhändertagande system och den här återträffen är ett sätt att visa det på, Bengt Fransson. Man kan inte bra skicka i väg soldater på olika uppdrag och sedan inta hand om dem när de kommer hem. Nu ska vi ha den här dagen där vi får föreläsningar av en psykolog och sedan får vi sitta i små grupper och prata igenom hur man mår.

Skarpt läge

Johannes Pålsson var chef för sjukvårdsplutonen som deltog i BA 06 i Bosnien.

– När vi kom dit hade läget stabiliserat sig, men jag tycker att det är bra att man som yrkesofficer fick tillfälle komma ut i ett skarpt läge, säger Johannes Pålsson. Det svåraste på hela tiden var att man var borta så länge och det var skönt att komma hem. Vissa moment var svåra och man fick skärpa sig hela tiden.

Johannes Pålsson tycker att det är bra med den återkoppling som genomfördes i lördags.

– När vi kom hem från Bosnien hade vi en återkoppling direkt där man fick prata med en psykolog, säger Johannes Pålsson. Efter ytterligare en tid fick man ett brev där man fick tala om hur man mådde.

Chefen för Repplutonen i BA 06-bataljonen var Peter Falk från Insjön i Dalarna.

– Det man hade problem med i Bosnien var att få tag på reservdelar till fordonen och det gällde att vara som en uppfinnarjocke, säger Peter Falk. Vi kom till Bosnien precis när fredsavtalet slutförts, men man kunde se att det var en tryckt stämning bland folk. De var osäkra på om det var sant eller inte. Efter en tid blev folk mer positiva och vi blev ofta hembjudna till folk ute i byarna.

BA 06 hette den bataljon som Sverige skickade till Bosnien 1996 med överstelöjtnant Bengt Fransson som ställföreträdande kompanichef. I lördags träffades bataljonen på en återträff efter 20 år.

– Försvarsmakten har ett omhändertagande system och den här återträffen är ett sätt att visa det på, Bengt Fransson. Man kan inte bra skicka i väg soldater på olika uppdrag och sedan inta hand om dem när de kommer hem. Nu ska vi ha den här dagen där vi får föreläsningar av en psykolog och sedan får vi sitta i små grupper och prata igenom hur man mår.

Skarpt läge

Johannes Pålsson var chef för sjukvårdsplutonen som deltog i BA 06 i Bosnien.

– När vi kom dit hade läget stabiliserat sig, men jag tycker att det är bra att man som yrkesofficer fick tillfälle komma ut i ett skarpt läge, säger Johannes Pålsson. Det svåraste på hela tiden var att man var borta så länge och det var skönt att komma hem. Vissa moment var svåra och man fick skärpa sig hela tiden.

Johannes Pålsson tycker att det är bra med den återkoppling som genomfördes i lördags.

– När vi kom hem från Bosnien hade vi en återkoppling direkt där man fick prata med en psykolog, säger Johannes Pålsson. Efter ytterligare en tid fick man ett brev där man fick tala om hur man mådde.

Chefen för Repplutonen i BA 06-bataljonen var Peter Falk från Insjön i Dalarna.

– Det man hade problem med i Bosnien var att få tag på reservdelar till fordonen och det gällde att vara som en uppfinnarjocke, säger Peter Falk. Vi kom till Bosnien precis när fredsavtalet slutförts, men man kunde se att det var en tryckt stämning bland folk. De var osäkra på om det var sant eller inte. Efter en tid blev folk mer positiva och vi blev ofta hembjudna till folk ute i byarna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.