2016-03-20 06:00

2016-03-20 12:38

Insamlingen gav 8000 kronor

DEGERFORS: Brotullen i Nysund startade 1995

För allas rätt till mat var temat för årets fasteaktion inom Svenska kyrkan och i Nysund hade man som traditionen bjuder Brotull för att samla in pengar. På torget var det försäljning av Åtorps-tuppar och bröd och allt som samlades in går till Svenska kyrkans internationella arbete.

1995 startades Brotullen i Nysund och då var det för att samla in pengar till Lutherhjälpen. Dåvarande kyrkoherden Gunnar Edström stod också i affären och sålde prästost. I dag ligger allt under samma tak och det som samlas in går till Svenska kyrkans internationella arbete.

Mat till alla

– Temat i årets fasteaktion inom svenska kyrkan är allas rätt till mat och i Nysund har vi ett antal aktiviteter för at samla in pengar, säger Sylvia Landgren. Lördagens förmiddag hade vi brotull och de som körde över bron kunde lämna en slant om de ville. När det här började 1995 var de Lutherhjälpen vi samlade in pengar till, men är det Svenska kyrkans internationella arbete.

Åtorps-tuppar

På torget såldes det bröd som folk bakat och skänkt och Åtorps-tuppar.

– Det mesta brukar gå åt, men det är lite olika vad folk vill handla, säger Inger Jonsson och Anne-Marie Jansson som sköter försäljningen. Ibland är det matbröd som går mest och andra gånger vill de ha kaffebröd.

Bara att betala

Vid Brotullen står Gunilla Håkansson och Gunilla Fredriksson med sina insamlingsbössor.

– Det här är tradition och folk är ganska givmilda, säger Gunilla Håkansson precis när Charlotte Silfverhjelm kommer åkande och stannar till.

– Det här brukar vara lyckat och när man bor här på orten, då är det bara att betala när man kör över bron, säger Charlotte Silfverhjelm och skrattar.

Musikalisk timme

På eftermiddagen var det en musikalisk timme i Nysunds kyrka där Nysunds Gent Quartet bjöd på sina låtar. Cirka 50 personer hade kommit till kyrkan. Efter det var det dags för samkväm i församlingshemmet som arrangerades av Åtorps kyrkliga syförening.

– Det är syföreningen som ännu lever i Nysund som har den här dagen, säger Sylvia Landgren. Och allt som samlas in går till fasteaktionen.

1995 startades Brotullen i Nysund och då var det för att samla in pengar till Lutherhjälpen. Dåvarande kyrkoherden Gunnar Edström stod också i affären och sålde prästost. I dag ligger allt under samma tak och det som samlas in går till Svenska kyrkans internationella arbete.

Mat till alla

– Temat i årets fasteaktion inom svenska kyrkan är allas rätt till mat och i Nysund har vi ett antal aktiviteter för at samla in pengar, säger Sylvia Landgren. Lördagens förmiddag hade vi brotull och de som körde över bron kunde lämna en slant om de ville. När det här började 1995 var de Lutherhjälpen vi samlade in pengar till, men är det Svenska kyrkans internationella arbete.

Åtorps-tuppar

På torget såldes det bröd som folk bakat och skänkt och Åtorps-tuppar.

– Det mesta brukar gå åt, men det är lite olika vad folk vill handla, säger Inger Jonsson och Anne-Marie Jansson som sköter försäljningen. Ibland är det matbröd som går mest och andra gånger vill de ha kaffebröd.

Bara att betala

Vid Brotullen står Gunilla Håkansson och Gunilla Fredriksson med sina insamlingsbössor.

– Det här är tradition och folk är ganska givmilda, säger Gunilla Håkansson precis när Charlotte Silfverhjelm kommer åkande och stannar till.

– Det här brukar vara lyckat och när man bor här på orten, då är det bara att betala när man kör över bron, säger Charlotte Silfverhjelm och skrattar.

Musikalisk timme

På eftermiddagen var det en musikalisk timme i Nysunds kyrka där Nysunds Gent Quartet bjöd på sina låtar. Cirka 50 personer hade kommit till kyrkan. Efter det var det dags för samkväm i församlingshemmet som arrangerades av Åtorps kyrkliga syförening.

– Det är syföreningen som ännu lever i Nysund som har den här dagen, säger Sylvia Landgren. Och allt som samlas in går till fasteaktionen.