2016-03-18 17:26

2016-03-18 17:26

"Det har varit roligt"

KARLSKOGA: Ellen Pelander från Bråtenskolan med i Smartare än en femteklassare

I kväll startar SVT:s Smartare än en femteklassare. Åtta barn som går i femte klass är experter och hjälper de tävlande när de inte kan svaret frågorna. En av experterna är Ellen Pelander som vanligtvis går på Bråtenskolan i Karlskoga.

Ellen Pelander är ett mattesnille från Karlskoga som drömmer om att bli epidemiolog. Hon läser redan matematik från årskurs 9 och hon har även börjat plugga franska. På fritiden så läser hon mycket, spelar kontrabas, tränar orientering, längdskidåkning, ridning, gillar att baka och dessutom är hon grym på Rubiks kub. I kväll finns hon med i TV-programmet Smartare än en femteklassare som expert.

Tio program

– Totalt handlar det om tio program som ska visas och jag sitter med på bänken i sex av dem, säger Ellen Pelander. För att komma med fick man gå in på programmets hemsida och ansöka och det var vad jag gjorde och fick berätta om mig själv.

Många från början

Ellen Pelander berättade så klart bra saker om sig själv och sedan kom det ett mail där hon tillsammans med 300 andra femteklassare fick åka till Göteborg och delta i en test.

– I testen var det blandade frågor, både enkla och svårare i alla ämnen, berättar Ellen Pelander. Efter den första uttagningen var det 32 elever som plockades ut för testas på nytt och då blev 16 kvar. Då delades vi upp i två grupper om åtta i varje som skulle visa om vi hur vi fungerade i grupp. Den testen handlade om att spela charader.

Alla inspelade

Ellen Pelander gjorde bra ifrån sig och blev uttagen till att delta i programmet som alltså startar i kväll i SVT:s kanal 1 med start 20.00.

– Inspelningarna av alla tio programmen gjorde vi under januari och februari, berättar Ellen Pelander och fortsätter:

– Vi hade inspelningar tre gånger och första gången spelade vi in två avsnitt och på de andra inspelningsdagarna spelades det in fyra program varje gång. Varje program tog cirka 2,5 timmar att spela in som sedan blir 1-timmesprogram som sänds i TV. Det har varit jättekul att få vara med i programmet och alla blev jättebra vänner. Jag fick kompisar för livet.

Ellen Pelander är ett mattesnille från Karlskoga som drömmer om att bli epidemiolog. Hon läser redan matematik från årskurs 9 och hon har även börjat plugga franska. På fritiden så läser hon mycket, spelar kontrabas, tränar orientering, längdskidåkning, ridning, gillar att baka och dessutom är hon grym på Rubiks kub. I kväll finns hon med i TV-programmet Smartare än en femteklassare som expert.

Tio program

– Totalt handlar det om tio program som ska visas och jag sitter med på bänken i sex av dem, säger Ellen Pelander. För att komma med fick man gå in på programmets hemsida och ansöka och det var vad jag gjorde och fick berätta om mig själv.

Många från början

Ellen Pelander berättade så klart bra saker om sig själv och sedan kom det ett mail där hon tillsammans med 300 andra femteklassare fick åka till Göteborg och delta i en test.

– I testen var det blandade frågor, både enkla och svårare i alla ämnen, berättar Ellen Pelander. Efter den första uttagningen var det 32 elever som plockades ut för testas på nytt och då blev 16 kvar. Då delades vi upp i två grupper om åtta i varje som skulle visa om vi hur vi fungerade i grupp. Den testen handlade om att spela charader.

Alla inspelade

Ellen Pelander gjorde bra ifrån sig och blev uttagen till att delta i programmet som alltså startar i kväll i SVT:s kanal 1 med start 20.00.

– Inspelningarna av alla tio programmen gjorde vi under januari och februari, berättar Ellen Pelander och fortsätter:

– Vi hade inspelningar tre gånger och första gången spelade vi in två avsnitt och på de andra inspelningsdagarna spelades det in fyra program varje gång. Varje program tog cirka 2,5 timmar att spela in som sedan blir 1-timmesprogram som sänds i TV. Det har varit jättekul att få vara med i programmet och alla blev jättebra vänner. Jag fick kompisar för livet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.