2016-03-18 15:50

2016-03-18 15:50

"Det är viktigt att visa vårt ansvar"

TEKNIK: En dag för att väcka intresset av teknik hos tjejer

På fredagen fick kvinnliga elever i åttondeklass på Stora Valla-skolan besöka Saab Dynamics på IGE-dagen. Syftet med dagen är att väcka tjejers intresse för teknik.
– Vi vill fånga teknikintresset hos tjejer redan i unga åldrar, sa Johanna Aspman, Hr Business Partner på Saab Dynamics.

IGE-dagen är en dag som finns över hela världen. Förkortningen står för Introduce a Girl to Engineering day och är tänkt som en dag där företag ska hjälpa och inspirera tjejer runt om i världen att bygga upp sitt intresse för teknik. Saab Dynamics har strategiskt jobbat med att öka andelen kvinnliga ingenjörer på företaget och vill nu även öka intresset för blivande studenter.

– Många tror att teknik bara är matte men det är så mycket mer än så. Det är experiment, kreativitet och problemlösning. 2014 var det 13 företag i Sverige som uppmärksammade dagen, förra året var det 48. Vi hoppas verkligen att detta fortsätter att öka och blir större och större. Det är viktigt att visa vårt ansvar också, säger Johanna Aspman.

Jobba tillsammans

Under dagen fick 20-talet tjejer stanna vid olika stationer på företaget. Vid en av stationerna fick de testa på att skjuta med en simulator.

– De får helt enkelt prova våra produkter och testskjuta. Det är ju absolut inget man gör annars så de flesta tycker att det är roligt. I början kan de nog tycka att det är lite läskigt men när de väl testar så brukar det bli lite tävling om den bästa skytten. Det är nästan som att spela ett data- eller tvspel, förklarade Johanna Aspman.

Vid en annan station fick eleverna testa på att bygga det högsta tornet de kunde göra utav 10 stycken A4-papper, en tejprulle och en sax. Tornet skulle vara klart på 20 minuters tid.

– Här behöver man teamwork. Det handlar om att jobba tillsammans och att ha koll på tiden.

”Testa att skjuta”

En av de som deltog under dagen var Agnes Atterstig.

– Det har varit jätteroligt hittills i dag, det roligaste var att få testa att skjuta, berättade hon.

IGE-dagen är en dag som finns över hela världen. Förkortningen står för Introduce a Girl to Engineering day och är tänkt som en dag där företag ska hjälpa och inspirera tjejer runt om i världen att bygga upp sitt intresse för teknik. Saab Dynamics har strategiskt jobbat med att öka andelen kvinnliga ingenjörer på företaget och vill nu även öka intresset för blivande studenter.

– Många tror att teknik bara är matte men det är så mycket mer än så. Det är experiment, kreativitet och problemlösning. 2014 var det 13 företag i Sverige som uppmärksammade dagen, förra året var det 48. Vi hoppas verkligen att detta fortsätter att öka och blir större och större. Det är viktigt att visa vårt ansvar också, säger Johanna Aspman.

Jobba tillsammans

Under dagen fick 20-talet tjejer stanna vid olika stationer på företaget. Vid en av stationerna fick de testa på att skjuta med en simulator.

– De får helt enkelt prova våra produkter och testskjuta. Det är ju absolut inget man gör annars så de flesta tycker att det är roligt. I början kan de nog tycka att det är lite läskigt men när de väl testar så brukar det bli lite tävling om den bästa skytten. Det är nästan som att spela ett data- eller tvspel, förklarade Johanna Aspman.

Vid en annan station fick eleverna testa på att bygga det högsta tornet de kunde göra utav 10 stycken A4-papper, en tejprulle och en sax. Tornet skulle vara klart på 20 minuters tid.

– Här behöver man teamwork. Det handlar om att jobba tillsammans och att ha koll på tiden.

”Testa att skjuta”

En av de som deltog under dagen var Agnes Atterstig.

– Det har varit jätteroligt hittills i dag, det roligaste var att få testa att skjuta, berättade hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.