2016-03-17 15:27

2016-03-17 15:28

Mobila teamet har startat

KARLSKOGA/DEGERFORS: Vårdcentralen åker ut till flyktingboendena

En satsning som nu görs i regionen är att det startas mobila team med vårdpersonal som åker ut till flyktingboendena och träffar de asylsökande. På Karlolina vårdcentral står ett sådant team startklart och ska besöka boenden i Karlskoga, Degerfors och Laxå.
– Det är för att avlasta och göra det lättare för de asylsökande, säger Katrin Eriksson verksamhetschef på Karolina vårdcentral.

I det mobila teamet som startats på Karolina vårdcentral ingår undersköterska, distriktssköterska, barnsjuksköterska, barnmorska och en läkare. Ett team som ska arbeta med hälso- och sjukvårdsinformation, lättare prioriteringar och rådgivning om egenvård. Syftet med mobila teamet är att det ska bli lättare för asylsökande att få den vård de har rätt till.

Brett uppdrag

– Det här är ett brett uppdrag där vi ska erbjuda egenvård och det är viktigt att vi får ett bra flöde, säger Katrin Eriksson. Mobila teamet åker ut till flyktingboenden och det är uppskattat av både patienter och personal.

Bra team

Personalen som ingår i mobila teamet är handplockade och de nappade direkt när de fick förfrågan.

– Det är viktigt att vi har ett bra team och de som ingår har arbetat tillsammans tidigare, förklarar Katrin Eriksson. Det här är ett stort projekt som vi inte vet när det tar slut och vi får prova oss fram. Vi tror på den här idén och vi är först ut i regionen.

En gång i veckan

Mobila teamet ska nu inledningsvis besöka asylboendena en gång i veckan i Karlskoga, Degerfors och Laxå som ingår i västra området.

– Vi vet inte om det räcker med en dag in veckan, men vi måste börja med något, säger Kartin Eriksson. Här i Karlskoga kommer vi att besöka Karlskoga hotell samt Söderkyrkan en gång i veckan. Skulle det inte räcka med ett besök i veckan får vi försöka utöka. Men de som är i behov av vård kan så klart även komma till vårdcentralen.

Arabisktalande

Katrin Eriksson säger att det ändrats hela tiden när det gäller avtal och att det finns cirka 1 500-2 000 asylsökande i västra området.

– Uppdraget vi har är att barnen ska följa våra egna program när det gäller vaccineringar och hälsoundersökningar, säger Katrin Eriksson. Jag tror att det här kommer att bli bra då den undersköterska som finns med i teamet är arabisktalande, något som kommer att underlätta mycket. Vi tror att det här blir bra och speciellt när de asylsökande ser att vi kommer en viss dag i veckan och att de då kan få den hjälp de behöver.

 

I det mobila teamet som startats på Karolina vårdcentral ingår undersköterska, distriktssköterska, barnsjuksköterska, barnmorska och en läkare. Ett team som ska arbeta med hälso- och sjukvårdsinformation, lättare prioriteringar och rådgivning om egenvård. Syftet med mobila teamet är att det ska bli lättare för asylsökande att få den vård de har rätt till.

Brett uppdrag

– Det här är ett brett uppdrag där vi ska erbjuda egenvård och det är viktigt att vi får ett bra flöde, säger Katrin Eriksson. Mobila teamet åker ut till flyktingboenden och det är uppskattat av både patienter och personal.

Bra team

Personalen som ingår i mobila teamet är handplockade och de nappade direkt när de fick förfrågan.

– Det är viktigt att vi har ett bra team och de som ingår har arbetat tillsammans tidigare, förklarar Katrin Eriksson. Det här är ett stort projekt som vi inte vet när det tar slut och vi får prova oss fram. Vi tror på den här idén och vi är först ut i regionen.

En gång i veckan

Mobila teamet ska nu inledningsvis besöka asylboendena en gång i veckan i Karlskoga, Degerfors och Laxå som ingår i västra området.

– Vi vet inte om det räcker med en dag in veckan, men vi måste börja med något, säger Kartin Eriksson. Här i Karlskoga kommer vi att besöka Karlskoga hotell samt Söderkyrkan en gång i veckan. Skulle det inte räcka med ett besök i veckan får vi försöka utöka. Men de som är i behov av vård kan så klart även komma till vårdcentralen.

Arabisktalande

Katrin Eriksson säger att det ändrats hela tiden när det gäller avtal och att det finns cirka 1 500-2 000 asylsökande i västra området.

– Uppdraget vi har är att barnen ska följa våra egna program när det gäller vaccineringar och hälsoundersökningar, säger Katrin Eriksson. Jag tror att det här kommer att bli bra då den undersköterska som finns med i teamet är arabisktalande, något som kommer att underlätta mycket. Vi tror att det här blir bra och speciellt när de asylsökande ser att vi kommer en viss dag i veckan och att de då kan få den hjälp de behöver.