2016-03-17 21:10

2016-03-17 21:10

Gröna lån till Karlskoga

KARLSKOGA: Karlskoga är en av kommunerna som får ge ut gröna obligationer

Karlskoga kommun har i dag tre projekt där de får låna pengar med gröna obligationer. Biogasanläggningen, reningsverket och 24 vattenkraftverk.

Totalt hade Kommuninvest i början av mars 2016 godkänt 8,8 miljarder kronor i Gröna lån till 25 projekt. Under tisdagen gav så Kommuninvest ut sin första gröna obligation, riktad till svenska och internationella placerare som vill stödja klimatomställningen utan att göra avkall på avkastningen.

Med en volym om 5 miljarder kronor var det den största gröna obligation som hittills emitterats i de nordiska länderna.

Pengarna som lånas upp öronmärks för att finansiera 25 investeringsprojekt i 18 kommuner. Karlskoga är en av kommunerna och i deras fall handlar det om Mosseruds biogasanläggning, ombyggnaden av reningsverket, samt de 24 vattenkraftverken som kommunen investerat i.

Värdepapper

Gröna obligationer är värdepapper där lån går till miljöprojekt.

– Investerare som olika pensionsfonder vill investera i gröna projekt vet att ifall de investerar i gröna obligationer så hamnar pengarna i miljöprojekt, Björn Bergstrand på Kommuninvest.

Han berättar att det här är ett bra sätt att matcha investerare och kommuner.

– Är det en fond som vill investera grönt så är den gröna obligationen en garant.

Positivt

– Det är även positivt för Karlskoga, de slipper en massa administrativt arbete som vi står för och så vet de att investeraren vill satsa i miljöprojekt. Många kommuner är intresserade av att kunna erhålla en miljömärkning på lån som finansierar dessa investeringar.

Totalt hade Kommuninvest i början av mars 2016 godkänt 8,8 miljarder kronor i Gröna lån till 25 projekt. Under tisdagen gav så Kommuninvest ut sin första gröna obligation, riktad till svenska och internationella placerare som vill stödja klimatomställningen utan att göra avkall på avkastningen.

Med en volym om 5 miljarder kronor var det den största gröna obligation som hittills emitterats i de nordiska länderna.

Pengarna som lånas upp öronmärks för att finansiera 25 investeringsprojekt i 18 kommuner. Karlskoga är en av kommunerna och i deras fall handlar det om Mosseruds biogasanläggning, ombyggnaden av reningsverket, samt de 24 vattenkraftverken som kommunen investerat i.

Värdepapper

Gröna obligationer är värdepapper där lån går till miljöprojekt.

– Investerare som olika pensionsfonder vill investera i gröna projekt vet att ifall de investerar i gröna obligationer så hamnar pengarna i miljöprojekt, Björn Bergstrand på Kommuninvest.

Han berättar att det här är ett bra sätt att matcha investerare och kommuner.

– Är det en fond som vill investera grönt så är den gröna obligationen en garant.

Positivt

– Det är även positivt för Karlskoga, de slipper en massa administrativt arbete som vi står för och så vet de att investeraren vill satsa i miljöprojekt. Många kommuner är intresserade av att kunna erhålla en miljömärkning på lån som finansierar dessa investeringar.

  • Anders Persson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.