2016-03-17 09:34

2016-03-17 09:34

Gick till attack med mattkniv

KARLSKOGA

En 25-årig man har dömts till rättspsykiatrisk vård efter att ha knivskurit en annan man i bröstet.

Det var i mitten av december som händelsen ägde rum på ett flyktingboende i Karlskoga. Mannen delade rum med offret och de hamnade i en diskussion med varandra. Då drog 25-åringen fram en mattkniv och skar den andre mannen i bröstet. Snittet var cirka 30 centimeter långt och mannen blödde kraftigt. Andra boende ingrep och den skadade mannen fördes till sjukhus för vård.

Den 25-årige mannen hävdade att han agerat i nödvärn och att den andre mannen först tagit stryptag på honom.

Stark bevisning

Tingsrätten ansåg dock att den tekniska bevisningen samt vittnesmålen styrkte offrets version av händelsen och fällde 25-åringen för grov misshandel. Han fälldes även för att ha snattat varor i en matbutik.

Ska utvisas

Det konstateras att mannen led av en allvarlig psykisk störning men inte sådan att han kan hållas fri från ansvar. Påföljden fastställdes till rättspsykiatrisk vård. Denna förenas med särskild utskrivningsprövning då rätten bedömer att det finns en risk för återfall. Han ska också utvisas ur landet och får inte återvända förrän 2023.

Mannen ska även betala ett skadestånd på 44 450 kronor till den drabbade mannen samt 281 kronor till butiken.

Det var i mitten av december som händelsen ägde rum på ett flyktingboende i Karlskoga. Mannen delade rum med offret och de hamnade i en diskussion med varandra. Då drog 25-åringen fram en mattkniv och skar den andre mannen i bröstet. Snittet var cirka 30 centimeter långt och mannen blödde kraftigt. Andra boende ingrep och den skadade mannen fördes till sjukhus för vård.

Den 25-årige mannen hävdade att han agerat i nödvärn och att den andre mannen först tagit stryptag på honom.

Stark bevisning

Tingsrätten ansåg dock att den tekniska bevisningen samt vittnesmålen styrkte offrets version av händelsen och fällde 25-åringen för grov misshandel. Han fälldes även för att ha snattat varor i en matbutik.

Ska utvisas

Det konstateras att mannen led av en allvarlig psykisk störning men inte sådan att han kan hållas fri från ansvar. Påföljden fastställdes till rättspsykiatrisk vård. Denna förenas med särskild utskrivningsprövning då rätten bedömer att det finns en risk för återfall. Han ska också utvisas ur landet och får inte återvända förrän 2023.

Mannen ska även betala ett skadestånd på 44 450 kronor till den drabbade mannen samt 281 kronor till butiken.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.