2016-03-16 06:00

2016-03-16 06:00

Utökat samarbete inom 3D-teknologi

KARLSKOGA: TTC arrangerade seminarium om 3D-printing och 3D-röntgen

Tillverkningstekniskt Centrum (TTC) anordnande i samarbete med andra aktörer inom 3D-teknologi på tisdagen ett seminarium, där ledande namn inom 3D-printing och 3D-röntgen talade inför ett hundratal inbjudna deltagare. Vid seminariet presenterade man dessutom nya samarbetspartner.

– Vi inom Alfred Nobel Science Park och TTC försöker sprida kunskap om 3D-print och 3D-röntgen. Det här är ett sätt att göra det på. Vi har lyckats fånga de främsta namnen inom det här området för att föreläsa, säger Peter Rendius på TTC.

Till föreläsningen hade man bjudit in främst företag och forskare.

– Den rena allmänheten har nog inte så stort utbyte av det här seminariet, säger Peter Rendius men tillägger att det som seminariet handlar om kommer att vara till nytta för allmänheten längre fram.

Andra seminariet

Föreläste gjorde bland andra Ola Harrysson, professor vid North Carolina University, Lars Pejryd, professor vid Örebro universitet samt Bart Peters och Söreon Olsson från det belgiska 3D-printingföretaget Materialise. Föreläsarna berättade om framtiden och om vad som är på gång inom 3D-printing och 3D-röntgen. Seminariedeltagarna kunde också på nära håll studera 3D-printade föremål som Lasertech tillverkat.

Det här är det andra större seminariet som TTC arrangerar. Det första var i oktober förra året, och det blev lite kaosartat.

Lapp på luckan

– Intresset var jättestort. Vi satte lapp på luckan vid 130 anmälningar, men det struntade folk i och kom ändå, säger Rendius.

Vid tisdagens seminarium var deltagarantalet runt hundra. I år var inbjudningarna mer riktade och strikta, vilket gjorde att man kunde kontrollera antalet besökare bättre än i höstas.

Att man samlar experter från olika delar av världen till Karlskoga finns det förstås en baktanke med.

Ökat fokus

– Vi hoppas på fler nya samarbeten och på att få ökat fokus på vad vi gör här i Karlskoga, säger Peter Rendius.

Nya samarbeten kunde man presentera redan under seminariet. Tidigare har TTC jobbat nära ihop med bland andra Saab Dynamics och Örebro universitet. Nu kunde man presentera samarbete med alla Saab-bolag – inte bara Dynamics – samt med Siemens, Atlas Copco och Karlstads universitet.

– Nu har vi alltså samarbete med två universitet och ett antal större företag. Nu börjar vi växa på allvar, konstaterar Peter Rendius nöjt.

Ovanligt upplägg

Upplägget i Karlskoga, med samarbete mellan många starka parter inom näringsliv och utbildning, är ganska ovanligt.

– Många universitet pratar om att de vill skaffa en 3D-printer, och när de väl gör det används den bara till forskning. Men Lasertech öppnar verksamheten och jobbar utåt. Det ger en helt annan skjuts åt verksamheten. Saab, Örebro universitet och Lasertech har köpt maskiner tillsammans. Det är unikt, säger Peter Rendius.

– Vi inom Alfred Nobel Science Park och TTC försöker sprida kunskap om 3D-print och 3D-röntgen. Det här är ett sätt att göra det på. Vi har lyckats fånga de främsta namnen inom det här området för att föreläsa, säger Peter Rendius på TTC.

Till föreläsningen hade man bjudit in främst företag och forskare.

– Den rena allmänheten har nog inte så stort utbyte av det här seminariet, säger Peter Rendius men tillägger att det som seminariet handlar om kommer att vara till nytta för allmänheten längre fram.

Andra seminariet

Föreläste gjorde bland andra Ola Harrysson, professor vid North Carolina University, Lars Pejryd, professor vid Örebro universitet samt Bart Peters och Söreon Olsson från det belgiska 3D-printingföretaget Materialise. Föreläsarna berättade om framtiden och om vad som är på gång inom 3D-printing och 3D-röntgen. Seminariedeltagarna kunde också på nära håll studera 3D-printade föremål som Lasertech tillverkat.

Det här är det andra större seminariet som TTC arrangerar. Det första var i oktober förra året, och det blev lite kaosartat.

Lapp på luckan

– Intresset var jättestort. Vi satte lapp på luckan vid 130 anmälningar, men det struntade folk i och kom ändå, säger Rendius.

Vid tisdagens seminarium var deltagarantalet runt hundra. I år var inbjudningarna mer riktade och strikta, vilket gjorde att man kunde kontrollera antalet besökare bättre än i höstas.

Att man samlar experter från olika delar av världen till Karlskoga finns det förstås en baktanke med.

Ökat fokus

– Vi hoppas på fler nya samarbeten och på att få ökat fokus på vad vi gör här i Karlskoga, säger Peter Rendius.

Nya samarbeten kunde man presentera redan under seminariet. Tidigare har TTC jobbat nära ihop med bland andra Saab Dynamics och Örebro universitet. Nu kunde man presentera samarbete med alla Saab-bolag – inte bara Dynamics – samt med Siemens, Atlas Copco och Karlstads universitet.

– Nu har vi alltså samarbete med två universitet och ett antal större företag. Nu börjar vi växa på allvar, konstaterar Peter Rendius nöjt.

Ovanligt upplägg

Upplägget i Karlskoga, med samarbete mellan många starka parter inom näringsliv och utbildning, är ganska ovanligt.

– Många universitet pratar om att de vill skaffa en 3D-printer, och när de väl gör det används den bara till forskning. Men Lasertech öppnar verksamheten och jobbar utåt. Det ger en helt annan skjuts åt verksamheten. Saab, Örebro universitet och Lasertech har köpt maskiner tillsammans. Det är unikt, säger Peter Rendius.