2016-03-16 06:00

2016-03-16 06:00

Stor efterfrågan på svenskt nötkött

ÅTORP: Jörgen byggde ut djurstallarna och satsade på heltid

Nötköttproducenterna i Örebro län höll på tisdagen sitt årsmöte i Nysunds bygdegård. Det inleddes med ett studiebesök vid Ingela och Jörgen Jonssons nötköttsproduktion i Sirbo.

Föreningen Nötköttsproducenterna har i länet runt 80 medlemmar, men hur många producenter det finns vet man inte exakt. Den med flest köttdjur i länet finns i Odensbacken, med ungefär 600 köttdjur.

I Sirbo driver Jörgen och Ingela Jonsson nötköttsgård med runt 150 djur. Det var här årsmötet hade förlagt sitt studiebesök då de gick runt och kikade på djurstallarna, det senaste byggt 2010.

Jörgen berättade för deltagarna om gården och hur han samarbetade en del med föräldragården en bit bort och om hur vägen genom Sirbo och Sinnerud en gång var den mjölktätaste, med mjölkkor på nästan varje gård.

Räcker inte

I dag är det endast tre mjölkbönder kvar i kommunen. Köttproduktionen tar över allt mer men ändå räcker det inte till, enligt Jan Forsell, ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter:

– Vi producerar 50 procent av det vi äter. Alla vill ha svenskt kött, här är bra djurhållning och absolut lägst antibiotikaförbrukning, säger Forsell och berättar om ett besök han nyligen gjorde i USA där man i förebyggande syfte ger djuren antibiotika och till det även tillväxthormoner.

– Där var 98 000 djur på en gård vi besökte och de gick som på stora lastfållor, utan ett grässtrå för de göds med enbart kraftfoder de sista fem-sex månaderna före slakt. De väger hundra kilo mer än slaktdjuren här.

Gården i USA slaktar ett par hundra tusen djur per år, vilket kan jämföras med 400 000 djur i hela Sverige.

– Sett till djuromsorgen ligger USA 30-40 år efter Europa som i sin tur ligger efter Sverige. Livsmedelskontrollen är däremot är hårdare i USA, de klordoppar slaktade kycklingar och så vidare, berättar Forsell.

– Det är slarvigt i början som de försöker rätta till i slutet, konstaterar länsordförande Håkan Carlsson.

– Sen har vi en snedvriden debatt om klimatfrågan, där kon pekas ut som värsta boven men det går bra att flyga till Thailand varje år. Vår köttproduktion är 40 procent klimatsmartare än Europas tack vare vallar och naturbeten som binder utsläppen. 75 procent av växthusutsläppen orsakas av fossil energi, medan metan från djur utgör fem procent, säger Forsell.

Efteråt hölls årsmöte med föredrag i bygdegården.

Föreningen Nötköttsproducenterna har i länet runt 80 medlemmar, men hur många producenter det finns vet man inte exakt. Den med flest köttdjur i länet finns i Odensbacken, med ungefär 600 köttdjur.

I Sirbo driver Jörgen och Ingela Jonsson nötköttsgård med runt 150 djur. Det var här årsmötet hade förlagt sitt studiebesök då de gick runt och kikade på djurstallarna, det senaste byggt 2010.

Jörgen berättade för deltagarna om gården och hur han samarbetade en del med föräldragården en bit bort och om hur vägen genom Sirbo och Sinnerud en gång var den mjölktätaste, med mjölkkor på nästan varje gård.

Räcker inte

I dag är det endast tre mjölkbönder kvar i kommunen. Köttproduktionen tar över allt mer men ändå räcker det inte till, enligt Jan Forsell, ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter:

– Vi producerar 50 procent av det vi äter. Alla vill ha svenskt kött, här är bra djurhållning och absolut lägst antibiotikaförbrukning, säger Forsell och berättar om ett besök han nyligen gjorde i USA där man i förebyggande syfte ger djuren antibiotika och till det även tillväxthormoner.

– Där var 98 000 djur på en gård vi besökte och de gick som på stora lastfållor, utan ett grässtrå för de göds med enbart kraftfoder de sista fem-sex månaderna före slakt. De väger hundra kilo mer än slaktdjuren här.

Gården i USA slaktar ett par hundra tusen djur per år, vilket kan jämföras med 400 000 djur i hela Sverige.

– Sett till djuromsorgen ligger USA 30-40 år efter Europa som i sin tur ligger efter Sverige. Livsmedelskontrollen är däremot är hårdare i USA, de klordoppar slaktade kycklingar och så vidare, berättar Forsell.

– Det är slarvigt i början som de försöker rätta till i slutet, konstaterar länsordförande Håkan Carlsson.

– Sen har vi en snedvriden debatt om klimatfrågan, där kon pekas ut som värsta boven men det går bra att flyga till Thailand varje år. Vår köttproduktion är 40 procent klimatsmartare än Europas tack vare vallar och naturbeten som binder utsläppen. 75 procent av växthusutsläppen orsakas av fossil energi, medan metan från djur utgör fem procent, säger Forsell.

Efteråt hölls årsmöte med föredrag i bygdegården.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.