2016-03-16 14:03

2016-03-16 14:03

Samma rättigheter för ensamstående

ÖREBRO LÄN: Region Örebro län anpassar reglerna för assisterad befruktning efter lagändring

Från 1 april i år får ensamstående kvinnor i Örebro län samma rätt till assisterad befruktning som tidigare bara gällt för heterosexuella och lesbiska par. Kvinnan blir då även juridiskt ensam förälder till barnet.

Det kommer att ställas samma krav för att en ensamstående kvinna ska få assisterad befruktning som på en kvinna som lever i en parrelation.

Kvinnans medicinska, psykologiska och sociala förhållanden ska bedömas av läkare och för att regionen ska finansiera behandlingen får kvinnan inte var äldre än 40 år och inte ha barn sedan tidigare.

Förändringen omfattar också en kvinna som har en parrelation men som inte bor tillsammans med sin partner och därför anses vara ensamstående.

Bara egna ägg

Ensamstående kvinnor får ett antal försök med provrörsbefruktning, IVF, och inseminering med donerade spermier. Till skillnad från par är det är bara kvinnans egna ägg som får användas vid IVF, inte donerade ägg.

För spermier som donerats före 1 april 2016 måste donatorn först ge samtycke att de används för befruktning av ensamstående kvinnor men inte för de donationer som sker efter det datumet.

Möjligheten att få behandlingen finansierad av regionen gäller bara för de som är bosatta i länet. Om kvinnan själv betalar behandlingen gäller delvis andra regler, som åldersgräns på 41 år och möjlighet till syskonbehandling.

Om efterfrågan på spermier ökar på grund av de nya reglerna om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor behövs också satsningar på att få nya spermiedonatorer.

Ny lag

Förändringen följer på ett riksdagsbeslut från 13 januari 2016 som innebär att ensamstående kvinnor ska ges samma möjlighet till assisterad befruktning inom svensk hälso- och sjukvård som gifta par, registrerade partner och sambor.

Den politiska uppslutningen kring beslutet i riksdagen var stor, bara Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot.

Följer SKL

Varje region eller landsting får själva besluta om detaljerna i villkoren för assisterad befruktning. I Region Örebro län fattades beslutet av regionstyrelsen i tisdags och det följer SKL:s rekommendationer för harmoniserade regler i landet.

– Nu visar vi att det inte är antalet föräldrar som spelar roll, utan att det viktiga är att ett barn får en trygg och bra uppväxt. Det är ett beslut som speglar samhället i dag, säger regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) i ett pressmeddelande efter beslutet.

Behöver fler donatorer

Kostnaden för reformen beräknas till 60 till 80 miljoner kronor i hela landet vilket skulle innebära cirka två miljoner kronor för Region Örebro län.

Uppskattningen av kostnaden är dock mycket osäker och de ekonomiska konsekvenserna för regionen ska följas upp i höst.

I den nya lagtexten nämns att den ensamstående kvinnan även får föreslå att spermier från en känd donator används, om läkaren anser det lämpligt, men det finns inte formulerat i regionstyrelsens beslut.

Det kommer att ställas samma krav för att en ensamstående kvinna ska få assisterad befruktning som på en kvinna som lever i en parrelation.

Kvinnans medicinska, psykologiska och sociala förhållanden ska bedömas av läkare och för att regionen ska finansiera behandlingen får kvinnan inte var äldre än 40 år och inte ha barn sedan tidigare.

Förändringen omfattar också en kvinna som har en parrelation men som inte bor tillsammans med sin partner och därför anses vara ensamstående.

Bara egna ägg

Ensamstående kvinnor får ett antal försök med provrörsbefruktning, IVF, och inseminering med donerade spermier. Till skillnad från par är det är bara kvinnans egna ägg som får användas vid IVF, inte donerade ägg.

För spermier som donerats före 1 april 2016 måste donatorn först ge samtycke att de används för befruktning av ensamstående kvinnor men inte för de donationer som sker efter det datumet.

Möjligheten att få behandlingen finansierad av regionen gäller bara för de som är bosatta i länet. Om kvinnan själv betalar behandlingen gäller delvis andra regler, som åldersgräns på 41 år och möjlighet till syskonbehandling.

Om efterfrågan på spermier ökar på grund av de nya reglerna om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor behövs också satsningar på att få nya spermiedonatorer.

Ny lag

Förändringen följer på ett riksdagsbeslut från 13 januari 2016 som innebär att ensamstående kvinnor ska ges samma möjlighet till assisterad befruktning inom svensk hälso- och sjukvård som gifta par, registrerade partner och sambor.

Den politiska uppslutningen kring beslutet i riksdagen var stor, bara Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot.

Följer SKL

Varje region eller landsting får själva besluta om detaljerna i villkoren för assisterad befruktning. I Region Örebro län fattades beslutet av regionstyrelsen i tisdags och det följer SKL:s rekommendationer för harmoniserade regler i landet.

– Nu visar vi att det inte är antalet föräldrar som spelar roll, utan att det viktiga är att ett barn får en trygg och bra uppväxt. Det är ett beslut som speglar samhället i dag, säger regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) i ett pressmeddelande efter beslutet.

Behöver fler donatorer

Kostnaden för reformen beräknas till 60 till 80 miljoner kronor i hela landet vilket skulle innebära cirka två miljoner kronor för Region Örebro län.

Uppskattningen av kostnaden är dock mycket osäker och de ekonomiska konsekvenserna för regionen ska följas upp i höst.

I den nya lagtexten nämns att den ensamstående kvinnan även får föreslå att spermier från en känd donator används, om läkaren anser det lämpligt, men det finns inte formulerat i regionstyrelsens beslut.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.