2016-03-15 20:43

2016-03-15 20:43

"Du är aldrig ensam"

DEGERFORS: 140 personer kom för att lyssna på Jenny Berggren i Degerfors kyrka.

140 personer kom till Degerfors kyrka för att lyssna på Jenny Berggren när hon talade på temaveckan Livet värt att leva. Hon berättade om sitt liv som inte bara varit ett kändisliv i sus och dus.

Jenny Berggren är mest känd för att ha varit sångerska i bandet Ace of Bace och senast för att ha medverkat i ”Så ska det låta”.

Jenny föddes 1972 som yngsta dottern i familjen Berggren. Hon fick en trygg uppväxt i Göteborg, och mamma och pappa tog tidigt med henne till Åh stiftsgård.

Som fyraåring tillbringade hon mycket tid vid fönstret där hon tittade på stjärnorna och sjöng. I förskoleklassen fick Jenny problem. Hon blev utfryst av de andra barnen, en utfrysning som kom att vara i flera år.

Upp och nedgång

Hon har verkligen känt av livets upp och nedgångar.

Innan tonåren var över blev hon hyllad världsstjärna i bandet Ace of Bace.

Tillsammans med sina syskon Malin och Jonas sjöng Jenny i ett källarband, och lagom till Jennys student fick gruppen Ace of Base ett skivkontrakt.

1993 var Ace of Base etta i England och 1994 tog de emot Billboard Awards och fick gå på röda mattan. Debutskivan Happy Nation såldes i 23 miljoner exemplar Det gör gruppen till Sveriges tredje största musikgrupp genom tiderna.

– Det var där någonstans som jag kände att man klan äga allt, men ändå inte vinna sin själ.

En natt, när Jenny sov hemma hos föräldrarna i Göteborg, blev hon överfallen. Någon stod böjd över henne med en kniv riktad mot hennes hals. Det visade sig vara ett tyskt fan som irrat sig hem till henne. – Där kom min stora downperiod. Det var som en stor torr brunn öppnade sig under mig. På ett sätt tog mitt liv slut där, och ett annat liv tog vid.

Jenny Berggren har alltid trott på gud och nu fick hon hjälp av sin tro.

– Det var som att lämna in sin bil för renovering. Jag lämnade in mitt liv för renovering hos den som är bäst. Vet inte om man kan säga att händelsen förde något bra med sig, men jag gick starkare ur den händelsen.

2009 skrev hon sin biografi, Vinna hela världen.

– Sedan dess brukar jag åka runt och prata om mitt liv, ta med publiken på min resa. Dessutom sjunger jag mycket och det är låtar som står mig nära. Det blir bland annat många psalmer, säger Jenny Berggren.

I Degerfors kyrka är det nästan fullsatt när Jenny Berggren kommer in. Hon börjar sitt framträdande med sången, ”Du är aldrig ensam”. Sedan börjar berättelsen som bjuder på både skratt och tragiska ögonblick.

Jenny Berggren är mest känd för att ha varit sångerska i bandet Ace of Bace och senast för att ha medverkat i ”Så ska det låta”.

Jenny föddes 1972 som yngsta dottern i familjen Berggren. Hon fick en trygg uppväxt i Göteborg, och mamma och pappa tog tidigt med henne till Åh stiftsgård.

Som fyraåring tillbringade hon mycket tid vid fönstret där hon tittade på stjärnorna och sjöng. I förskoleklassen fick Jenny problem. Hon blev utfryst av de andra barnen, en utfrysning som kom att vara i flera år.

Upp och nedgång

Hon har verkligen känt av livets upp och nedgångar.

Innan tonåren var över blev hon hyllad världsstjärna i bandet Ace of Bace.

Tillsammans med sina syskon Malin och Jonas sjöng Jenny i ett källarband, och lagom till Jennys student fick gruppen Ace of Base ett skivkontrakt.

1993 var Ace of Base etta i England och 1994 tog de emot Billboard Awards och fick gå på röda mattan. Debutskivan Happy Nation såldes i 23 miljoner exemplar Det gör gruppen till Sveriges tredje största musikgrupp genom tiderna.

– Det var där någonstans som jag kände att man klan äga allt, men ändå inte vinna sin själ.

En natt, när Jenny sov hemma hos föräldrarna i Göteborg, blev hon överfallen. Någon stod böjd över henne med en kniv riktad mot hennes hals. Det visade sig vara ett tyskt fan som irrat sig hem till henne. – Där kom min stora downperiod. Det var som en stor torr brunn öppnade sig under mig. På ett sätt tog mitt liv slut där, och ett annat liv tog vid.

Jenny Berggren har alltid trott på gud och nu fick hon hjälp av sin tro.

– Det var som att lämna in sin bil för renovering. Jag lämnade in mitt liv för renovering hos den som är bäst. Vet inte om man kan säga att händelsen förde något bra med sig, men jag gick starkare ur den händelsen.

2009 skrev hon sin biografi, Vinna hela världen.

– Sedan dess brukar jag åka runt och prata om mitt liv, ta med publiken på min resa. Dessutom sjunger jag mycket och det är låtar som står mig nära. Det blir bland annat många psalmer, säger Jenny Berggren.

I Degerfors kyrka är det nästan fullsatt när Jenny Berggren kommer in. Hon börjar sitt framträdande med sången, ”Du är aldrig ensam”. Sedan börjar berättelsen som bjuder på både skratt och tragiska ögonblick.

  • Anders Persson