2016-03-15 16:12

2016-03-15 16:12

Byggprogram på gång

KARLSKOGA/DEGERFORS: Beslut om efterfrågad gymnasieutbildning fattas i april

I april fattar gymnasienämnden beslut om ett byggprogram på Möckelngymnasiet och signalerna från både bransch och elever är positiva. Haken är att hitta lärare.

Förra sommaren tog gymnasienämnden beslut om att utreda möjligheterna att åter få en lokal byggutbildning. I dag är eleverna hänvisade till i första hand Örebro eller Hallsberg.

– Det är jättehärligt om vi kan återuppta byggprogrammet i Karlskoga-Degerfors. Det är i alla fall min förhoppning, säger gymnasienämndens ordförande Matz Ericson (S).

Hösten 2017

Nu har gymnasieförvaltningen genomfört en utredning kring förutsättningarna och ett färdigt förslag ska läggas fram för beslut nästa månad. Tanken är att byggprogrammet ska kunna startas till hösten 2017.

Utredaren, utbildningsledare Ahmed Khaled, har pratat med de lokala byggföretagen och med facket där båda parter är positivt inställda även om facket tycker det finns en överetablering av byggutbildningar.

– Vi måste kunna erbjuda eleverna bra praktik och vi ska träffa branschen och se om de verkligen är med på tåget, säger Ericson.

Elever positiva

De elever från Karlskoga-Degerfors som i dag går byggutbildningar på annan ort har fått svara på en enkät där alla utom en uttryckt sig positivt. Enligt gymnasieförvaltningens chef Jan Strid har inte heller de kommunala gymnasieskolorna i Hallsberg och Örebro något emot en byggutbildning i Karlskoga-Degerfors.

– De har så många sökande att det inte drabbar dem, säger Strid.

Rekrytering av lärare kan vara den svåraste nöten att knäcka. Yrkeskunniga med lärarutbildning är svårt att få tag på och i stället väljer man att anställa skickliga hantverkare och ser till att de får lärarutbildning.

– Legitimationskravet ser lite annorlunda ut för yrkesutbildningarna men vi vill att alla ska ha en lärarutbildning, säger Strid.

Otal grenar

Det står redan klart att det inte kan bli fråga om ett komplett byggprogram med alla tänkbara specialinriktningar i Möckelngymnasiets regi. Däremot blir det ett vanligt yrkesprogram och inte någon lärlingslösning.

– Det finns ett otal möjliga grenar men det får bli det som branschen efterfrågar, säger Ericson.

Lokalfrågan är inte klarlagd än. Både Karlskoga och Degerfors är möjliga orter. Samordning med andra lokaler samt matsituationen och möjligheten att transportera sig för eleverna är några av faktorerna som påverkar lokalvalet.

Förra sommaren tog gymnasienämnden beslut om att utreda möjligheterna att åter få en lokal byggutbildning. I dag är eleverna hänvisade till i första hand Örebro eller Hallsberg.

– Det är jättehärligt om vi kan återuppta byggprogrammet i Karlskoga-Degerfors. Det är i alla fall min förhoppning, säger gymnasienämndens ordförande Matz Ericson (S).

Hösten 2017

Nu har gymnasieförvaltningen genomfört en utredning kring förutsättningarna och ett färdigt förslag ska läggas fram för beslut nästa månad. Tanken är att byggprogrammet ska kunna startas till hösten 2017.

Utredaren, utbildningsledare Ahmed Khaled, har pratat med de lokala byggföretagen och med facket där båda parter är positivt inställda även om facket tycker det finns en överetablering av byggutbildningar.

– Vi måste kunna erbjuda eleverna bra praktik och vi ska träffa branschen och se om de verkligen är med på tåget, säger Ericson.

Elever positiva

De elever från Karlskoga-Degerfors som i dag går byggutbildningar på annan ort har fått svara på en enkät där alla utom en uttryckt sig positivt. Enligt gymnasieförvaltningens chef Jan Strid har inte heller de kommunala gymnasieskolorna i Hallsberg och Örebro något emot en byggutbildning i Karlskoga-Degerfors.

– De har så många sökande att det inte drabbar dem, säger Strid.

Rekrytering av lärare kan vara den svåraste nöten att knäcka. Yrkeskunniga med lärarutbildning är svårt att få tag på och i stället väljer man att anställa skickliga hantverkare och ser till att de får lärarutbildning.

– Legitimationskravet ser lite annorlunda ut för yrkesutbildningarna men vi vill att alla ska ha en lärarutbildning, säger Strid.

Otal grenar

Det står redan klart att det inte kan bli fråga om ett komplett byggprogram med alla tänkbara specialinriktningar i Möckelngymnasiets regi. Däremot blir det ett vanligt yrkesprogram och inte någon lärlingslösning.

– Det finns ett otal möjliga grenar men det får bli det som branschen efterfrågar, säger Ericson.

Lokalfrågan är inte klarlagd än. Både Karlskoga och Degerfors är möjliga orter. Samordning med andra lokaler samt matsituationen och möjligheten att transportera sig för eleverna är några av faktorerna som påverkar lokalvalet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.