2016-03-15 15:57

2016-03-15 15:57

All mat kan bli ekologisk för fyra miljoner kronor

KARLSKOGA/DEGERFORS: Kommer inte längre utan mer pengar

Kommunernas kostverksamhet slår målet för hur mycket ekologisk mat som serveras i skola och äldreomsorg med råge 2015 men nu går det inte att öka andelen mer utan mer pengar.

Under 2015 var 25,9 procent av de livsmedel som köptes in ekologiska medan målsättningen bara var 15 procent.

Största hindret för att öka andelen ytterligare är att den ekologiska maten kostar. Genom att välja de livsmedel där prisskillnaden är mindre har folkhälsonämndens kostverksamhet ökat långt över målsättningen och klarade förra året den nivå som var satt för 2017.

Nu går det däremot inte att komma längre utan att folkhälsonämnden får ytterligare ekonomiska resurser. Folkhälsoförvaltningen har tagit fram en detaljerad kalkyl för hur mycket ökad andel ekologisk mat kostar i olika steg.

En ökning till 50 procent av livsmedlen kostar 1,3 miljoner kronor att uppnå och för att all mat ska vara ekologisk skulle Karlskoga och Degerfors kommuner behöva betala knappt 4 miljoner kronor extra per år.

Mjölk och kött

Det finns också andra sätt att räkna på kostnaden. I dag är all drickmjölk som Karlskoga och Degerfors kommuner serverar ekologisk men om även tillagningsmjölk och andra mejerivaror vara ekologiska ökar kostnaden med en halv miljon kronor.

På samma sätt är allt färskt nötkött ekologiskt i dag men för att köpa in alla köttprodukter ekologiska skulle kosta en dryg miljon kronor mer.

Det finns också ett krav från kostverksamheten att båda kommunerna har samma politiska ambitionsnivå för ekologisk mat annars blir det omöjligt att hantera praktiskt.

Även om Karlskogas och Degerfors gemensamma folkhälsonämnd lyckats bra med att uppfylla de egna målen finns det kommuner som kommit längre och flera klarar 50 procent eller mer.

Under 2015 var 25,9 procent av de livsmedel som köptes in ekologiska medan målsättningen bara var 15 procent.

Största hindret för att öka andelen ytterligare är att den ekologiska maten kostar. Genom att välja de livsmedel där prisskillnaden är mindre har folkhälsonämndens kostverksamhet ökat långt över målsättningen och klarade förra året den nivå som var satt för 2017.

Nu går det däremot inte att komma längre utan att folkhälsonämnden får ytterligare ekonomiska resurser. Folkhälsoförvaltningen har tagit fram en detaljerad kalkyl för hur mycket ökad andel ekologisk mat kostar i olika steg.

En ökning till 50 procent av livsmedlen kostar 1,3 miljoner kronor att uppnå och för att all mat ska vara ekologisk skulle Karlskoga och Degerfors kommuner behöva betala knappt 4 miljoner kronor extra per år.

Mjölk och kött

Det finns också andra sätt att räkna på kostnaden. I dag är all drickmjölk som Karlskoga och Degerfors kommuner serverar ekologisk men om även tillagningsmjölk och andra mejerivaror vara ekologiska ökar kostnaden med en halv miljon kronor.

På samma sätt är allt färskt nötkött ekologiskt i dag men för att köpa in alla köttprodukter ekologiska skulle kosta en dryg miljon kronor mer.

Det finns också ett krav från kostverksamheten att båda kommunerna har samma politiska ambitionsnivå för ekologisk mat annars blir det omöjligt att hantera praktiskt.

Även om Karlskogas och Degerfors gemensamma folkhälsonämnd lyckats bra med att uppfylla de egna målen finns det kommuner som kommit längre och flera klarar 50 procent eller mer.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.