2016-03-14 16:07

2016-12-28 20:38

Karlskogabo misstänks för folkrättsbrott

KARLSKOGA: "Omfattande utredning som kommer att ta lång tid"

På måndagen häktades en 45-årig Karlskogabo misstänkt för folkrättsbrott i Syrien. Mannen ska ha varit delaktig när sju personer som var bakbundna avrättades i Syrien.
– Det handlar om ett grovt brott och på grund av förundersökningssekretessen kan jag inte säga så mycket, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson.

Det var 2012 som den nu häktade 45-åringen ska ha deltagit i en avrättning i den syriska staden Idlib.

– Mannen som är skriven i Karlskoga häktades i Örebro tingsrätt misstänkt för folkrättsbrott som är ett grovt brott, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carlson. Jag fick en månad på mig att göra utredningen som är omfattande. På grund av att det är förundersökningssekretess tror jag inte att vi klarar utredningen på en månad, utan jag får begära mer tid.

Mannen som på måndagen häktats av Örebro tingsrätt på begäran av kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson kommer ursprungligen från Syrien, skriver expressen.se. Han ska enligt italienska medier ha kommit till Italien kring 2002. Han arbetade där som elektriker och bodde i Milano. Efter att inbördeskriget i Syrien bröt ut blev 45-åringen en ledande oppositionell som aktivt protesterade mot den syriska regimens övergrepp. I februari 2012 greps han av italiensk polis efter att en demonstration vid syriska ambassaden förvandlats till ett upplopp. Exilsyrier stormade ambassaden och ska bland annat ha misshandlat två vakter.

Enligt expressen har 45-åringen senare utpekas av både den italienska nyhetsbyrån Ansa och tidningen Corriera Della Sera som en av skyttarna. Nyhetsbyrån och tidningen hänvisar i sina artiklar till källor inom italienskt rättsväsende. Han uppges också vara misstänkt för att ha rekryterat jihadister i Italien.

45-åringen nekar till anklagelserna.

Det var 2012 som den nu häktade 45-åringen ska ha deltagit i en avrättning i den syriska staden Idlib.

– Mannen som är skriven i Karlskoga häktades i Örebro tingsrätt misstänkt för folkrättsbrott som är ett grovt brott, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carlson. Jag fick en månad på mig att göra utredningen som är omfattande. På grund av att det är förundersökningssekretess tror jag inte att vi klarar utredningen på en månad, utan jag får begära mer tid.

Mannen som på måndagen häktats av Örebro tingsrätt på begäran av kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson kommer ursprungligen från Syrien, skriver expressen.se. Han ska enligt italienska medier ha kommit till Italien kring 2002. Han arbetade där som elektriker och bodde i Milano. Efter att inbördeskriget i Syrien bröt ut blev 45-åringen en ledande oppositionell som aktivt protesterade mot den syriska regimens övergrepp. I februari 2012 greps han av italiensk polis efter att en demonstration vid syriska ambassaden förvandlats till ett upplopp. Exilsyrier stormade ambassaden och ska bland annat ha misshandlat två vakter.

Enligt expressen har 45-åringen senare utpekas av både den italienska nyhetsbyrån Ansa och tidningen Corriera Della Sera som en av skyttarna. Nyhetsbyrån och tidningen hänvisar i sina artiklar till källor inom italienskt rättsväsende. Han uppges också vara misstänkt för att ha rekryterat jihadister i Italien.

45-åringen nekar till anklagelserna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.