2016-03-12 06:00

2016-03-12 06:00

Visst krävs det eldsjälar – men det är tillsammans vi är starka

KRÖNIKA: Björn Reimers

Begreppet ensam är stark är för mig kvalificerat skitsnack. Ingen som är ensam är stark, även om det kanske finns de som tror det.

Nej, det är när vi gör något tillsammans med andra vi blir fulla av kraft, det finns det så otroligt många exempel på. Ta bara konserterna i Folkets hus i Degerfors i helgen. Under rubriken ”Degerfors hjälper” samlades en massa människor i tron att kunna hjälpa andra. Via en utmaning från en grannkommun tog några människor sig samman, snackade med vänner och artister. Man fick till och med kultbandet Pinks att återuppstå efter 30 år. Allt för en god sak, att skänka pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR. Det låter kanske enkelt, men det sker inte av sig självt. Det krävs några eldsjälar som tror på en sak och agerar motorer. Sedan hakar vi andra på och det är tillsammans vi gör skillnad.

Jag såg i veckan ett reportage från Linköpingsförorten Skäggetorp där några entusiaster dragit igång nattfotboll. Man har helt enkelt öppnat upp för ungdomar att på lördagskvällarna komma och spela spontanfotboll i stället för att dra omkring på sta´n. Initiativet kommer från två killar, Anton och Mohammed som inom projektet Linköpingsandan och med stöd av det nationella projektet Goodsports har öppnat upp den lokala idrottshallen för denna spontanfotboll. De har hållit på i ett år nu och det kommer kring 100 ungdomar varje lördag för att i fyra timmar lira boll, men också träffas, snacka och få nya vänner. Enligt polisen i området har brottsligheten i Skäggetorp halverats sedan projektet startades. Tack vare dessa två unga killars initiativförmåga har man fått igång ett samarbete med kommunen, skolor, bostadsbolagen och andra föreningar. Det är tillsammans vi gör skillnad, säger dessa två eldsjälar. Visst, så är det ju.

När flyktingar i vintras kom till Karlskoga utan några varma kläder tog kyrkan och 39:an initiativ till att få Karlskogingarna att göra en insats. Det slutade med att man fick tacka nej till fler gåvor då det väldigt snabbt kom in hela sju ton kläder. Några eldsjälar startade och plötsligt ville alla vara med. Tillsammans gör vi skillnad.

I höstas startade en annan eldsjäl, Åsa Karlström, en julklappsinsamling till förmån för de barn som inte förväntade sig några presenter under julen. Via vår tidning kom det in mängder med paket som till slut skapade stor glädje i många hem. En eldsjäls initiativ, men det är enbart tillsammans med andra det sker underverk.

Så åter till Degerfors hjälper-konserterna och Eje Johansson med kollegor. Nu förväntar vi oss att ni, efter denna veritabla succé med ”Degerfors hjälper”, skapar en tradition med fler galor på Folkets Hus i Degerfors. Anledningar till att samla in pengar är outtömliga, men det behöver ju inte alltid vara temat.

Många tycker att det mesta handlar om fotboll i vår kommun, men det finns ju så mycket mer. Vi har ju ett ofantligt stort utbud av musik i alla genrer. Mängder av kunskap och talang. Det borde räcka till minst en konsert varje vår, varför inte i mars.

Men det kanske går att göra ännu mer. Degerfors har över 100 föreningar av alla de slag. Varför inte exponera er för våra nya degerforsare via Folkets hus-föreningen. Bjud in till samverkan. Berätta vad som erbjuds. Det behövs några eldsjälar för att komma igång, jag vet att ni finns. Vi andra hänger på, som vanligt. Kanske vi kan ändra ”Degerfors hjälper”till ”Degerfors lever”, vad vet jag. Allt är möjligt, tillsammans är vi starka!

Nej, det är när vi gör något tillsammans med andra vi blir fulla av kraft, det finns det så otroligt många exempel på. Ta bara konserterna i Folkets hus i Degerfors i helgen. Under rubriken ”Degerfors hjälper” samlades en massa människor i tron att kunna hjälpa andra. Via en utmaning från en grannkommun tog några människor sig samman, snackade med vänner och artister. Man fick till och med kultbandet Pinks att återuppstå efter 30 år. Allt för en god sak, att skänka pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR. Det låter kanske enkelt, men det sker inte av sig självt. Det krävs några eldsjälar som tror på en sak och agerar motorer. Sedan hakar vi andra på och det är tillsammans vi gör skillnad.

Jag såg i veckan ett reportage från Linköpingsförorten Skäggetorp där några entusiaster dragit igång nattfotboll. Man har helt enkelt öppnat upp för ungdomar att på lördagskvällarna komma och spela spontanfotboll i stället för att dra omkring på sta´n. Initiativet kommer från två killar, Anton och Mohammed som inom projektet Linköpingsandan och med stöd av det nationella projektet Goodsports har öppnat upp den lokala idrottshallen för denna spontanfotboll. De har hållit på i ett år nu och det kommer kring 100 ungdomar varje lördag för att i fyra timmar lira boll, men också träffas, snacka och få nya vänner. Enligt polisen i området har brottsligheten i Skäggetorp halverats sedan projektet startades. Tack vare dessa två unga killars initiativförmåga har man fått igång ett samarbete med kommunen, skolor, bostadsbolagen och andra föreningar. Det är tillsammans vi gör skillnad, säger dessa två eldsjälar. Visst, så är det ju.

När flyktingar i vintras kom till Karlskoga utan några varma kläder tog kyrkan och 39:an initiativ till att få Karlskogingarna att göra en insats. Det slutade med att man fick tacka nej till fler gåvor då det väldigt snabbt kom in hela sju ton kläder. Några eldsjälar startade och plötsligt ville alla vara med. Tillsammans gör vi skillnad.

I höstas startade en annan eldsjäl, Åsa Karlström, en julklappsinsamling till förmån för de barn som inte förväntade sig några presenter under julen. Via vår tidning kom det in mängder med paket som till slut skapade stor glädje i många hem. En eldsjäls initiativ, men det är enbart tillsammans med andra det sker underverk.

Så åter till Degerfors hjälper-konserterna och Eje Johansson med kollegor. Nu förväntar vi oss att ni, efter denna veritabla succé med ”Degerfors hjälper”, skapar en tradition med fler galor på Folkets Hus i Degerfors. Anledningar till att samla in pengar är outtömliga, men det behöver ju inte alltid vara temat.

Många tycker att det mesta handlar om fotboll i vår kommun, men det finns ju så mycket mer. Vi har ju ett ofantligt stort utbud av musik i alla genrer. Mängder av kunskap och talang. Det borde räcka till minst en konsert varje vår, varför inte i mars.

Men det kanske går att göra ännu mer. Degerfors har över 100 föreningar av alla de slag. Varför inte exponera er för våra nya degerforsare via Folkets hus-föreningen. Bjud in till samverkan. Berätta vad som erbjuds. Det behövs några eldsjälar för att komma igång, jag vet att ni finns. Vi andra hänger på, som vanligt. Kanske vi kan ändra ”Degerfors hjälper”till ”Degerfors lever”, vad vet jag. Allt är möjligt, tillsammans är vi starka!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.