2016-03-12 06:00

2016-03-12 06:00

Hemma och ställer ut

DEGERFORS: Viktor Strand - Degerforsare i förskingringen

Akryl och bläck. Inte så många, men stora verk. Viktor Strand, bosatt i Malmö, är tillbaka på hemmaplan med en utställning i Folkets hus konsthall.

Viktor Strand är född och uppväxt i Degerfors. Här bodde han tills han var i 20-årsåldern. Numera är han bosatt i Malmö där han jobbar som regissör. Han har jobbat i Norge en tid, gått på Ölands folkhögskola och inriktat sig på dokumentärfilm.

– Måleriet kom in sent, då jag var 23 och till en början var det graffiti och 2014 kom akryl in, sen har den bara växt, berättar Viktor Strand som på fredag kväll hade vernissage i konsthallen men finns på plats även i dag.

– Jag jobbar mycket med struktur, letar vad penseln säger och vad inlevelsen sträcker ut. Det tar lång tid, det blir som meditation där man får möta tanken, säger Strand och visar på fyra orangegula, stora verk som bildar en serie ihop med en svart-vit tavla av akryl och bläck.

– Det har delvis växt fram men jag har också inspirerats av japanskan som ställde ut i Louisiana fast med prickar, det är samma idé med volym och att man inte behöver uppfinna nya penseldrag, men ha lekfullhet i det, säger Strand.

Droppande bläck

Kusamas prickar har han bytt ut till penseldrag som han själv liknar vid virkning, där varje drag hakar i nästa och han ser en samhörighet i serien som han nu visar.

I den svart-vita tavlan är tekniken densamma, fast med vit färg, varefter han låtit bläck droppa över verket i dagar och bildat sitt eget mönster. Han ser i den symboliken med jord och kompost och där man inte kan ana vilken riktning jorden tar, lika lite som man kunde ana hur bläcket skulle formera sig över penseldragen.

Det verk som skiljer sig från de nämnda består av 90 mindre tavlor som han målat med blomsprutor och satt ihop i ett pussel. Ursprunget är ett grönt hus med eternitplattor som revs ned. Strand tyckte de var oerhört vackra.

– Jag ville plocka upp brickorna igen och gjorde tavlorna som kommer att komponeras ihop på olika sätt varje gång de ställs ut, ett formbart pussel, säger Strand.

Utställningen pågår i dag samt måndag till och med fredag kommande vecka.

Viktor Strand är född och uppväxt i Degerfors. Här bodde han tills han var i 20-årsåldern. Numera är han bosatt i Malmö där han jobbar som regissör. Han har jobbat i Norge en tid, gått på Ölands folkhögskola och inriktat sig på dokumentärfilm.

– Måleriet kom in sent, då jag var 23 och till en början var det graffiti och 2014 kom akryl in, sen har den bara växt, berättar Viktor Strand som på fredag kväll hade vernissage i konsthallen men finns på plats även i dag.

– Jag jobbar mycket med struktur, letar vad penseln säger och vad inlevelsen sträcker ut. Det tar lång tid, det blir som meditation där man får möta tanken, säger Strand och visar på fyra orangegula, stora verk som bildar en serie ihop med en svart-vit tavla av akryl och bläck.

– Det har delvis växt fram men jag har också inspirerats av japanskan som ställde ut i Louisiana fast med prickar, det är samma idé med volym och att man inte behöver uppfinna nya penseldrag, men ha lekfullhet i det, säger Strand.

Droppande bläck

Kusamas prickar har han bytt ut till penseldrag som han själv liknar vid virkning, där varje drag hakar i nästa och han ser en samhörighet i serien som han nu visar.

I den svart-vita tavlan är tekniken densamma, fast med vit färg, varefter han låtit bläck droppa över verket i dagar och bildat sitt eget mönster. Han ser i den symboliken med jord och kompost och där man inte kan ana vilken riktning jorden tar, lika lite som man kunde ana hur bläcket skulle formera sig över penseldragen.

Det verk som skiljer sig från de nämnda består av 90 mindre tavlor som han målat med blomsprutor och satt ihop i ett pussel. Ursprunget är ett grönt hus med eternitplattor som revs ned. Strand tyckte de var oerhört vackra.

– Jag ville plocka upp brickorna igen och gjorde tavlorna som kommer att komponeras ihop på olika sätt varje gång de ställs ut, ett formbart pussel, säger Strand.

Utställningen pågår i dag samt måndag till och med fredag kommande vecka.