2016-03-11 20:19

2016-03-11 21:34

Konsum stramar åt

NÄRINGSLIV: 170 kan varslas om uppsägning

Konsum Värmland går back och koncernen ser på personalnedskärning, samordning och utlokalisering som sätt att rädda ekonomin.

Konsum Värmland har presenterat sitt bokslut för 2015 med 270 miljoner kronor i vinst. För fjärde året i rad redovisas dock ett negativt rörelseresultat, ett minus på 59,3 miljoner kronor, jämfört med minus 60,2 miljoner 2014. Omsättningen minskar med två procent till 3,8 miljarder medan tappen vad gäller marknadsandelar är marginell, från 48,8 procent till 48,4 procent.

– På lång sikt är det inte hållbart. Vi måste bryta den trenden, säger Konsum Värmlands vd Tomas Sjölander.

Förra våren hotades flera butiker av nedläggning, bland annat i Karlskoga och Degerfors och butiken i Skranta stängdes. Nu aviseras ytterligare åtgärder som ska få koncernens ekonomi i balans. Styrelsen föreslår att 170 tjänster ska rationaliseras bort, vilket berör alla personalgrupper utom de i butikerna.

Coop Sverige föreslås ta över grossistfunktionen, med lager, transport, logistik och administration redan i början av nästa år. Detta väntas ge årliga besparingar på cirka 39 miljoner kronor. Förvaltningsrådet ska fatta beslut i frågan den 6 april.

Vidare planerar koncernen stora förändringar för anläggningarna på Orrholmen i Karlstad, som kan omvandlas till bostäder, närservice, butik och ett mindre huvudkontor. Bageriet och Värmlandschark ska flyttas till nya lokaler och ett antal butiker i Värmland ska byggas om. Koncernen hoppas också få klartecken för en ny butik i Välsviken, Karlstad.

Konsum Värmland har presenterat sitt bokslut för 2015 med 270 miljoner kronor i vinst. För fjärde året i rad redovisas dock ett negativt rörelseresultat, ett minus på 59,3 miljoner kronor, jämfört med minus 60,2 miljoner 2014. Omsättningen minskar med två procent till 3,8 miljarder medan tappen vad gäller marknadsandelar är marginell, från 48,8 procent till 48,4 procent.

– På lång sikt är det inte hållbart. Vi måste bryta den trenden, säger Konsum Värmlands vd Tomas Sjölander.

Förra våren hotades flera butiker av nedläggning, bland annat i Karlskoga och Degerfors och butiken i Skranta stängdes. Nu aviseras ytterligare åtgärder som ska få koncernens ekonomi i balans. Styrelsen föreslår att 170 tjänster ska rationaliseras bort, vilket berör alla personalgrupper utom de i butikerna.

Coop Sverige föreslås ta över grossistfunktionen, med lager, transport, logistik och administration redan i början av nästa år. Detta väntas ge årliga besparingar på cirka 39 miljoner kronor. Förvaltningsrådet ska fatta beslut i frågan den 6 april.

Vidare planerar koncernen stora förändringar för anläggningarna på Orrholmen i Karlstad, som kan omvandlas till bostäder, närservice, butik och ett mindre huvudkontor. Bageriet och Värmlandschark ska flyttas till nya lokaler och ett antal butiker i Värmland ska byggas om. Koncernen hoppas också få klartecken för en ny butik i Välsviken, Karlstad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.