2016-03-11 17:06

2016-03-11 17:06

"Jag kanske var för tuff"

KARLSKOGA: Regionordförande Forsberg-Fransson förstår att personalen känner oro

Den 1 mars fick Regionförbundets ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson besök av personal från Avdelning Q på Karlskoga lasarett. Syftet med besöket var att klargöra deras inställning till att Avdelning Q ska var stängd under sommaren.

Vid mötet blev det sagt en del hårda ord och skapade en negativ känsla och efter den dagen har flera insändare hamnat i KT/Kuriren.

Det skapades många känslor när du hade dialog personalen från Avdelning Q när de kom in till Örebro.

– Det jag försökte säga var att jag vet att personalen känner oro när det blir en förändring, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson. Det här handlar om sommarstängning och vi ska ha två förlossningskliniker i Örebro län, men jag måste säga att det inte är vi politiker som ska göra schemaläggningar och det är så i precis hela landet.

Du undrade när personalen på Avdelning Q hade stått på barrikaderna för de psykiskt sjuka. Ångrar du den formuleringen i dag?

– Jag har full förståelse om de tyckte att jag var för tuff, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson. Jag måste få svara när jag blir påhoppad, men jag ber om ursäkt. I Örebro har vi ett sjukhus på tre ben, USÖ, Karlskoga och Lindesberg och alla tre är lika viktiga.

Den 16 februari i en insändare tyckte du att det är positivt med ett starkt engagemang från personalen, men att det kan försämra läget för sjukhuset och få oönskade följder. Engagemang slår alltså tillbaka. Hur tänker du om det?

– Jag tycker att det är positivt med ett starkt engagemang, men man får inte skrämma upp patienter så att de inte söker sig till oss, säger Marie-Louise Forsberg Fransson. Eller att personal inte vågar söka sig till oss. Vi är ingen osäker arbetsplats. Sommarstängningen i Karlskoga är en verksamhetsfråga och det är nio veckor det handlar om. Det är samverkan som gäller för att det ska fungera i vården.

Insändarskribenter anser att du gömmer dig bakom tjänstemännen i den aktuella frågan. Hur ser du på det?

– Jag tror inte politikerna här i Karlskoga är med och lägger scheman ute i verksamheterna, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson. Vi har olika roller i det här systemet och vi måste ha en rågång mellan tjänstemän och politiker. Jag har alltid stått på barrikaderna när det gäller de små sjukhusen i länet och vi ska bedriva viktig verksamhet i Karlskoga. Men måste veta att allt vi gör är arbetsmiljö- och patientsäkert.

Vid mötet blev det sagt en del hårda ord och skapade en negativ känsla och efter den dagen har flera insändare hamnat i KT/Kuriren.

Det skapades många känslor när du hade dialog personalen från Avdelning Q när de kom in till Örebro.

– Det jag försökte säga var att jag vet att personalen känner oro när det blir en förändring, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson. Det här handlar om sommarstängning och vi ska ha två förlossningskliniker i Örebro län, men jag måste säga att det inte är vi politiker som ska göra schemaläggningar och det är så i precis hela landet.

Du undrade när personalen på Avdelning Q hade stått på barrikaderna för de psykiskt sjuka. Ångrar du den formuleringen i dag?

– Jag har full förståelse om de tyckte att jag var för tuff, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson. Jag måste få svara när jag blir påhoppad, men jag ber om ursäkt. I Örebro har vi ett sjukhus på tre ben, USÖ, Karlskoga och Lindesberg och alla tre är lika viktiga.

Den 16 februari i en insändare tyckte du att det är positivt med ett starkt engagemang från personalen, men att det kan försämra läget för sjukhuset och få oönskade följder. Engagemang slår alltså tillbaka. Hur tänker du om det?

– Jag tycker att det är positivt med ett starkt engagemang, men man får inte skrämma upp patienter så att de inte söker sig till oss, säger Marie-Louise Forsberg Fransson. Eller att personal inte vågar söka sig till oss. Vi är ingen osäker arbetsplats. Sommarstängningen i Karlskoga är en verksamhetsfråga och det är nio veckor det handlar om. Det är samverkan som gäller för att det ska fungera i vården.

Insändarskribenter anser att du gömmer dig bakom tjänstemännen i den aktuella frågan. Hur ser du på det?

– Jag tror inte politikerna här i Karlskoga är med och lägger scheman ute i verksamheterna, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson. Vi har olika roller i det här systemet och vi måste ha en rågång mellan tjänstemän och politiker. Jag har alltid stått på barrikaderna när det gäller de små sjukhusen i länet och vi ska bedriva viktig verksamhet i Karlskoga. Men måste veta att allt vi gör är arbetsmiljö- och patientsäkert.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.