2016-03-10 06:00

2016-03-10 06:00

Lägenheter i högdelen av huset

DEGERFORS: Planer som kan mätta skriande behov

Kommunen planerar för lägenheter i den höga delen av Coopfastigheten, men det är en del som måste redas ut först.

Mot bakgrund av ett stort behov av fler lägenheter i Degerfors och att fasadens förfall på den höga Coopfastigheten inte är den bästa reklampelaren i centrum, så har kommunrepresentanter tagit initiativ till planerna. Enligt kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson (V) är det positiva tongångar i kommunstyrelsen, likaså från Konsum och från fastighetsägaren. Men en del saker måste redas ut.

– Vi tittar på att eventuellt köpa ”monoliten”, den översta delen av fastigheten, säger Halvarsson.

– Jag tror det kunde bli riktig bra med balkonger mot torget. Det viktiga är att det skapas lägenheter och det behöver inte nödvändigtvis vara vi som gör det, det är inget självändamål, även nuvarande fastighetsägaren kan göra det. Vi har börjat titta på om det kan vara lämpligt, fast det är långt kvar, säger Degerforsbyggens vd Kjell Hultgren och fortsätter:

– Närmast gäller en bullerutredning. Det är relativt nära järnvägen och i dag är det starka krav på bullerdämpning. Så även om fler hus ligger betydligt närmare järnvägen så måste mätningar till såväl för bullret från järnvägen som från biltrafiken.

Kostnad?

Även om köpeskillingen inte tycks bli så hög så kan renoveringen och iordningställandet av fastigheten bli desto dyrare, tror Halvarsson och Hultgren, varför även de bitarna måste redas ut ordentligt.

– Det är svårt att bygga om hus och hålla väldigt billiga hyror, det går tyvärr inte med dagens krav på energihushållning, tillgänglighet och brandsäkerhet, säger Hultgren.

Man måste också bestämma om där ska vara mindre en- eller tvårumslägenheter, treor eller blandat och kanske även kontor.

Coophuset är fyra våningar, men väldigt smalt.

– Därför kan det inte bli fler än mellan åtta och tio lägenheter, säger Hultgren.

Mot bakgrund av ett stort behov av fler lägenheter i Degerfors och att fasadens förfall på den höga Coopfastigheten inte är den bästa reklampelaren i centrum, så har kommunrepresentanter tagit initiativ till planerna. Enligt kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson (V) är det positiva tongångar i kommunstyrelsen, likaså från Konsum och från fastighetsägaren. Men en del saker måste redas ut.

– Vi tittar på att eventuellt köpa ”monoliten”, den översta delen av fastigheten, säger Halvarsson.

– Jag tror det kunde bli riktig bra med balkonger mot torget. Det viktiga är att det skapas lägenheter och det behöver inte nödvändigtvis vara vi som gör det, det är inget självändamål, även nuvarande fastighetsägaren kan göra det. Vi har börjat titta på om det kan vara lämpligt, fast det är långt kvar, säger Degerforsbyggens vd Kjell Hultgren och fortsätter:

– Närmast gäller en bullerutredning. Det är relativt nära järnvägen och i dag är det starka krav på bullerdämpning. Så även om fler hus ligger betydligt närmare järnvägen så måste mätningar till såväl för bullret från järnvägen som från biltrafiken.

Kostnad?

Även om köpeskillingen inte tycks bli så hög så kan renoveringen och iordningställandet av fastigheten bli desto dyrare, tror Halvarsson och Hultgren, varför även de bitarna måste redas ut ordentligt.

– Det är svårt att bygga om hus och hålla väldigt billiga hyror, det går tyvärr inte med dagens krav på energihushållning, tillgänglighet och brandsäkerhet, säger Hultgren.

Man måste också bestämma om där ska vara mindre en- eller tvårumslägenheter, treor eller blandat och kanske även kontor.

Coophuset är fyra våningar, men väldigt smalt.

– Därför kan det inte bli fler än mellan åtta och tio lägenheter, säger Hultgren.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.